Ons 1900 dolara doðru gidiyor yine...1900 olduðunda dolar düþüktü gr 100 cývarýydý,þimdi gr 380...Dolar+ons yükseliþi roketliyor...80 yýllarýnda ons altýn 150 dolardan 850 dolara vurmuþtu,1900 bile onun yanýnda yavru kalýr,altýnýn kelepir yýllarý 1977-98-2001 yýllarý,resmen teneke fiatýydý,o zamanýn þartlarýnda 1 teneke altýn alýnma imkaný vardý orta ölçekli geliri olanlar açýsýndan,þimdi 1 teneke altýn seni zenginler klübüne sokuyor...eskiden mide haplarý vardý alüminyumdan boyuda yarým karýþa yakýndý,ata liralar içine rahat sýðýyordu,70 yýllarýnda ve 99 yýllarýnda içini doldurmak hoþuma gidiyordu,galiba 30 adet alýyordu,15-20 tane vardý bende 20x30=150 adet yapar...çeyrekler ufak diye yanýndan geçmezdim,benimki 5'lik,Osmanlý,Ata liraydý haþýr neþir olduðum,tahmini 5 kg vardý hepsi,ama ne yaptýk gr 26-30-40-100 çoðunu bozdurduk,zamanýnda gr olarak 5-8 tl olmasý lazým fiatý,bana bu fiatlar çok yüksek geldiðinden ütülemiþtim...þimdi ise Ata lira,Osmanlý 2.500-5'lik 12000
,gerçi inþaatlarýmda var,ama sarý lira gibi deðiller...92 yýlýnda ilk borsaya girdim,borsa+dolar arasýnda gezindim,90 yýllarý baþýndan yaþý büyük olanlar bilir,Rus krizinde dolar 4-5 tl arasýydý,94 krizinde dolar 40 tl olmuþtu,yani 10 misli,ekonomik kararlar sonucu 20 tl'ye kadar inmiþti,94 krizi öncesi inþaat sektörüne el atmýþtým,krizde demir,çimento tavan yapmýþtý,bende durdurma kararý aldým mecburi,70 tl olan demir 140 olmuþtu,2 misli artan maliyetlerde sürdürme imkaným yoktu,o zaman altýnlara dokunmadým,sadece yeþil dolarlarlan idare ettik...sene oldu 2003 emekli olduk,býraktýðýmýz yerden devam ettik+borsa,borsaya 2004 senesinde aðýrlýk verdim,öncekiler azýnlýktaydý,bayaðýda kaldýrdýk,10 tl FB arzý,çýktý fiatý 100 üstüne,GS haricinde hepsinden kaldýrdým+diðer hisseler...neyse konumuz altýn olduðundan bende altýn mazimi paylaþtým.
![]()
Þu cümle daha doðru olabilir. Ýmf verdiði parayý son kuruþuna kadar takip eder. Bu özellikle politikacýlarýn istedikleri gibi hareket etmesini engeller.
Daha önemlisi bizim neden bu paraya ihtiyaç duyduðumuzdur.
Þu anda devletin çýkardýðý tl cinsinden tahvillerde yabancý payý oldukça düþük. Halk tasarruf edemiyorsa bu tahvilleri kime satacaksýnýz.
Dolar kýsmýna gelince cdsler yüksek þu anda eurobond getirisi %7 civarýnda seyrediyor. Ucuza borçlanamýyorsunuz.
Bu problemi siz nasýl çözersiniz
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
O egeli ben deðilim
Son Cds rakamýmýzý bilen varmý acaba ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Genel dünyadaki uygulamalarýný konuþacak olursak (ülke baðýmsýz) ilk aþamada paraya deðil gayrinakti varlýklara vergi koyuyorlar.
Bireyler için örneðin gayrimenkuller , otomobiller v.b.(belirli bir oraný )
Þirketler için de net aktif vergisi uygulanabiliyor. Örneðin þirketinizin aktifinde bilançoda ne kadar varlýk kayýtlý ise bu deðer üzerinden bir vergi ödüyorsunuz. 1994 yýlýnda Türkiye'de Tansu Çiller hükümeti tarafýndan %2.5 olarak uygulanmýþtý diye hatýrlýyorum.
Bu kanalla elde edilen miktar yeterli gelmez ise parasal varlýklar için de çeþitli vergiler sözkonusu olabiliyor. Ama bu ilk aþamada olmuyor genelde.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer Ýmleri