Konfusyuscu medeniyetin cekirdek ulkesi Çin. Bu medeniyetin cevresindeki ilk halka ayni kokenden sayilabilecek 3 ulkedir: Kore, Tayvan ve Vietnam.
Bunun etrafinda ise ikinci halka yer alir. Bunlar Konfusyuscu degillerdir ama ekonomilerinin % 80'i Çinlilerin elindedir. Bunlar Endonezya, Filipinler, Malezya, Singapur, Tayland gibi ulkelerdir.
Biraz para gorunce ozguvenleri tavan yapti. Kendilerini yenilmez saniyorlar.
Ayni sorun bizde de var. Islam medeniyeti, Konfusyuscu medeniyete gore cok daha zayiftir. Islam medeniyetinde cekirdek ulke yoktur.
Ortodoks Medeniyetin cekirdek ulkesi Rusya'dir.
Bati medeniyetinde ise cekirdek ulkenin hangisi olacagi tartismasi vardir. Batida cekirdek ulkenin Roma'nin varisi olmasi beklenir. Abd olmadigi kesin.
Japonya "yanliz ulkedir." Dunyada bu ozelligi gosteren 2 yanliz ulke daha vardir: Sudan ve Haiti, onemsizdirler. Ama Japonya onemlidir, agirligini hangi tarafa koyarsa, o taraf lehine dengeyi bozar.
Batinin cekirdek ulkesi simdilik ortaya cikmiyor, perde gerisinde.
Yer İmleri