yurtdışında finansal konularda yazarken, mesela bir hisse veya bir futures kontrat, genelde "disclaimer" diyebileceğimiz altta bir not olur.. her zaman görmek mümkün değil elbet ama buna dikkat edenler var.. mesela GE şirketi hakkında önerileri varsa alttaki not "GE de pozisyonum var" veya "GE de pozisyonum yok" tarzında oluyor.. veya "GE şirketinden hiç bir ticari kazanç sağlamıyorum" gibi de olabiliyor.. yani işin özünde konuşulan konu hakkında "gizli" bir çıkar çatışması var mı, belirtilen görüşler gerçekleri mi yansıtıyor yoksa bazı karanlık noktalar var mı? konusunun aydınlatılması var..
burada viop üzerine yazan çok kişi var.. ama viopta işlem yapmayanlar da oldukça fazla.. ben fikir zenginliğine son derece inanan birisiyim.. o nedenle benim için sıkıntı yok ama viop psikolojisini, dinamiklerini ve marjin call olayının ne kadar yıkıcı olabileceğini bilmeyen kişilerin kesin kanaat yaratmaya yönelik yazılar yazması yanıltıcı olabiliyor..
o nedenle pozisyonu olup olmadığı konusu önem arzediyor.. bunu her yazıya yazman gerekmez ama yazdığın yazı piyasanın gidişatı hakkında bir konuysa (yukselecek, düşecek vb) o konunun altına kısa bir cümle ile viopta pozum var.. long veya short gibi.. bir not düşmek faydalı olacaktır..
bu ciddi bir kalite getirecektir genel anlamda paylaşımlara..akdi takdirde gazoz kapağı ile oynayanların forumda nasıl manasız beklentiler oluşturabildiklerini gördük geçtiğimiz günlerde..viopta işlem yapmayıp viop konusunda beklenti yaratacak açıklama yapılması fizik dersine sosyal bilgiler öğretmeninin girmesi gibi bir şey aslında..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri