Originally Posted by
Amateur
Çin'in son yıllarda gösterdiği ekonomik başarısının en önemli sırrı, işçi maliyetlerinin son derece düşük olması. Sömürülecek milyonlarca insanı var.
Öte yandan biz, ayranı yok içmeye, tahtırevanla gider sıçmaya misali, romantik bir şekilde İSG, KVK, Çalışma Yasası diyerek maliyetleri habire arttırdık. Çok kişi farkında değil: Şu an piyasada tüm kurallarla iş yapmak ve rekabetçi fiyatlar oluşturmak imkansıza yakın bir şey. Sıkıysa bir işçiyi 2 ay deneme süresi geçtikten, hadi 6 ay kıdem tazminatına hak kazandıktan sonra diyelim, performansı yetersiz diye işten çıkar! Çalışma yasası kötüye kullanılabilecek maddelerle dolu. Avukatlar akbaba gibi bekliyor bu tarz işçileri. Hemen işe iade davası açıyorlar. İşçinin her iddiasının yanlış olduğunu işverenin somut bir şekilde kanıtlaması gerekiyor. İşçinin böyle bir zorunluluğu yok. Şayet her şeyi kılıfına uygun yapmadıysanız: İşe iade, ihbar tazminatı, yargılama giderleri vs. derken canınızı okuyorlar. İşçi düşmanı değilim, ama yaratılan haklar kötüye kullanmaya çok müsait. Bir işçi KVK Yasasına aykırı olarak bir verinizi paylaştığını iddia etsin ve sizde de bunun aksini kanıtlayacak bir belge olmasın. Öttürürler. İleride bu daha fazla karşımıza çıkacak. İSG için katlanılan ilave maliyetleri anlatsam bitiremem. Tabii ki emniyet, iş sağlığı ve güvenliği önemli. Ama uygulamada o kadar ileri gidiliyor ki! İnanılmaz gereksiz ilave maliyetler söz konusu.
ABD'de patron her şeydir. Ne sigorta pirimi öder, ne sözleşme yapmak zorunluluğu var. Performansı yüksek olan, kendisine katma değer katan işçiyi baş tacı ederler, ama performansı kötüyse, iki dudağının arasındadır. Bu sayede işlerinin kalitesini artırırlar.
1992 yılıydı. İlk uzun süreli yurt dışı tecrübemdi. ABD'de bir dükkâna, mağazaya, restorana vs. gittiğinizde inanılmaz bir ilgiyle karşılanırsınız. Çünkü görevliler öyle davranmak zorunda. Aksi halde kapıyı gösterirler. Dönüşte Frankfurt hava limanından aktarmam vardı. Bir markete girdim, alışveriş yaptım, kasaya geldiğimde kasiyer ağzında bir sakız, yan kasiyerle sohbet ediyordu. Beni gördüğü halde istifini bile bozmadı. Ben de sessizce bekledim, ne zaman keyfi gelip de benimle ilgilenecek diye. Niye? Çünkü Almanya'da sendikalar var. İşçi hakları var. İstesen de atamazsın. Akla karayı seçersin.
Sosyal devlet, eğitimli ve ahlaklı vatandaşlar gerektirir. Aksi halde, ekonomik gelişme için kapitalizmin kuralları işler.
Neyse, bu saatte çok uzun oldu...
Yer İmleri