:
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33669
-Geçen sene 51.860 milyon turist gelmiş 34.520 milyar dolar gelir etmiştik,bunu 4.404 milyar dolar turizm harcamasından çıkarırsak net 30.116 milyar dolar turizm geliri elde etmiştik.Bu sene coronavirüs salgını nedeniyle bunun en az 20 milyar doları olmayacak.
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=37167
-Geçen yıl taşımacılıktan 24.664 milyar dolar gelir,9.057 milyar dolar gider net 15.7607 milyar dolar gelir elde ederken ,bu sene coronavirüs salgını nedeniyle,ülkelerin sınırlarını kapatması nedeniyle en az 5 milyar dolarını kaybedeceğiz.
-Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle kabaca 16 milyar dolar civarında kazancımız olacak ama;geçen yıl 171.530 milyar dolar ihracatımızda %24.4 pay alan petrol üreten ortadoğu ve kuzey afrika ülkeleri ile,%2.2 pay alan Rusya'nın petrol gelirleri azalacağı için Türkiye'den ithalatları da önemli oranda azalacak.
Yine Türkiye için önemli bir döviz girdisi sağlayan müteahhitlik hizmetleri de büyük ölçüde petrol üreten ülkelerden elde ediliyor,burada da önemli bir azalma olacak.
https://www.dunya.com/gundem/petrol-...-haberi-468341
"Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Türk müteahhitlerde büyük endişe yarattı. Yurt dışından geçen yıl 19 milyar dolarlık iş alan Türk müteahhitleri için petroldeki son gelişmelerin önemli etkileri olacağını söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, "Hedefimiz bu yıl yurt dışında 20 milyar dolarlık iş almaktı. Ancak bu işlerin yüzde 75'inin petrol gelirine dayalı ülkelerden olması hedefleniyordu" diyerek petroldeki gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini vurguladı."
İhracat gelirimizin %55.8'ini elde ettiğimiz Avrupa kıtası ekonomisinin bu yıl %7.3 civarında küçülmesi bekleniyor,bu da en önemli ihracat kapımız avrupaya bu sene ihracatımızın önemli oranda azalacağı ve buradan elde edeceğimiz gelirde de önemli oranda düşüş olacağını gösteriyor.
Petrol dışı ithalat harcamalarımızda da azalma olacaksa da,üretimin yapımızda kullandığımız girdilerin kabaca %70 oranında ithal kaynaklı olması ve kısa zamanda bunu yerli olarak ikame edemeyeceğimizden ,petrol dışı ithalat harcamalarımızdaki düşüş ihracat harcamalarımızdaki düşüşten daha az olacaktır.
-Kamu otoritelerinin aldığı swap kısıtlamaları ve diğer nedenlerle yabancı portföy yatırımcılarının Türkiye'yi koşar adım terkettiklerini görüyoruz. Yılbaşından 10 Nisan tarihine kadar yaklaşık 3.5 aylık sürede ;Yabancılar 2444.5 milyar dolar hisse senedi+5023.6 milyon dolar devlet tahvili toplam 7468.1 milyon dolar TL cinsi menkul varlığı satarak Türkiye'den çıkış yaptılar.Yıl sonuna kadar bu rakam muhtemelen en az 10 milyar doları bulacak.
-Önümüzdeki 1 yıl içinde ödeme yapmamız gereken 168.484 milyar dolar kısa vadeli dış borcumuz var,ticari borçların ve kamu borçlarının %100 döndürüleceğini varsaysak,reel sektörün borcunun da 90 civarında döndürüldüğünü görüyoruz(kabaca yurt dışına 7.5 milyar dolar döviz çıkışı) Bankalar vadesi gelen sendikasyon kredilerini hem döviz cinsinden kredi talebinin çok düşük olması hem de ülke risk primi CDS çok yüksek olduğu için,yüksek maliyetle yeniden çevirmek yerine %65 civarında çevirmeyi tercih ediyorlar.Bankaların bu yıl ödeme yapacakları kısa vadeli dış borcu 46.9 milyar dolar olduğu için burada da %65 civarında borç çevirme oranı ile kabaca 16.5 milyar dolar civarında "net borç ödeyici" olarak yurt dışına döviz çıkışı olacak.(toplamı kabaca 24 milyar dolar)
-Faizler reel olarak negatif,bu yüzden halk birikimlerini korumak için ve diğer nedenlerle döviz ve altına yönelme eğiliminde,dövize olan yerli talebi devam ediyor.Merkez bankasının parasal genişlemeye gitmesi,gevşek maliye politikası ve bu yollarla piyasaya giren paranın artmasıyla, bu paranın bir bölümünün dövize yönelmesi de döviz kurları için yukarı yönlü baskı yaratıyor.
-Ve merkez bankası rezervleri ekside.Yani -altın hariç- merkez bankası tüm dövizlerini tüketmiş,yetmemiş bankalardan geçici süreyle kısa vadeli olarak "swap yoluyla" emanet aldığı dövizleri de satmış.
.
Yer İmleri