Originally Posted by
atakanözbaki
Yatırım amaçlı kredi ile 2. bir ev aldım. Amacım burayı kiraya verip , hem evin değer artışından, hem de kira geliri etmekti. Fakat son anda karar değişikliği yaparak aldıgım eve kendim göçtüm, eski evim boşta kaldı. Şimdi ben yine bir kararsızlık içindeyim. Kirayamı versem yoksa eski evi satıp elime geçen nakiti riski düşük yatırım araçlarında , sepet yaparak değerlendireyim mi.
Evi 2010 da 120.000 tl ye aldım. Şimdiki degeri çok iyi fiyat olarak 300.000 tl eder.
2010 yılında evi aldıgımda 120.000 tl , 82.000 dolar veya 1280 gram altın ediyormuş. Bugünkü kura çevirecek olunca evin degerini epey bir geçiyor.
Evin deger artışını, Son 10 yılın enflasyon oranı ,Bileşik Faiz getirisine göre , Merkez bankasının yaşadıgım il için açıkladıgı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre kıyasladım.
Son on yılın enflasyon ortalaması 9,36
Yaşadıgım ilin son 10 yılın KFE ortalaması 10,85
Bileşik faiz getirisine göre yıllık 9,75 faiz getirisine denk geliyor.
Yani benim evim son 10 yıllık süreçte sadece enflasyon kadar deger artışı olmuş ,
Değer artışının içine 10 yıl boyunca her ay kira almışım, her sene kirayı enflasyon kadar arttırmış farz ederek bir hesaplama yaptıgımda bu ev bana her yıl % 13,5 getiri sağlamış.
Bu hesaplamanın içine düşülecek bir çok şey katarsak bu getiri % 13,5 getirinin altına düşer.
Geçmiş 10 yılda en iyi hesaba göre % 13,5 getiri sağlamış bir ev , gelecek 10 yılda TUİK in açıkladıgı yıllık enf. oranı + 3-4 puan getiri mantıklı bir yatırım olurmu , cazip bir yatırım olurmu .
Burada verilecek yanıtlar kararsızlığımı gidermede çok faydası olacak.
Yer İmleri