bizim görebildiklerimizle olduramıyoruz
arsanı satıp krtek aldığımda hissede yazmaktan imtina etmiştim
arsanı pay fiyatında geçti.
Tahtalarada kademelere baktığımda sanki tek bir beyin hareket ediyor gibi, hepsimi aynı akılda aynı mantıkla hareket eder koca piyasada anlamak zor
Yurtdışı yerleşikler kur değişiminden arındırıldığında yılbaşından bu yana 7 milyar doları tahvil piyasasından, 4 milyar doları hisse senetlerinden olmak üzere 11 milyar dolar çıkış gerçekleştirdiler.
Korona virüs dönemi Hazine'nin iç borçlanmasını elinde bulunduranların dağılımındaki değişimi
hızlandırırken, Merkez Bankası başta olmak üzere Hazine'nin borç stoğundaki yerli payı artış eğiliminde. Reuters'tan Nevzat Devranoğlu haberine göre, sadece birkaç yıl önce Hazine borcunun neredeyse dörtte birini finanse eden yabancı yatırımcı ise DİBS portföyünü durmaksızın azaltıyor.
Hazine'nin iç borçlanmasının 2012-2017 yılında %20'sinden fazlasını finanse eden yurtdışı yerleşikler Mayıs sonu itibarıyla bakıldığında paylarını %4.3'e düşürmüş durumda.
2017 sonundaki %19.4'ük payı 2018'de %14'e, 2019 sonunda %10.1'e düşüren yurtdışı yerleşikler en sert düşüşü ise 2020'nin ilk 5 ayında gerçekleştirdiler. Henüz yılın ortasına bile gelinmeden Hazine'nin iç borç stokundaki yurtdışı yerleşik payı 2019 sonundaki %10.1'den %4.3'e gerilemiş durumda.
Yurtdışı yerleşikler kur değişiminden arındırıldığında yılbaşından bu yana 7 milyar doları tahvil piyasasından, 4 milyar doları hisse senetlerinden olmak üzere 11 milyar dolar çıkış gerçekleştirdiler. Yabancıların hisse senedi piyasasındaki payı da uzun yıllar sonra %50'nin altına indi.
Merkez Bankası (TCMB) tarihinin en büyük ve en hızlı tahvil alımını gerçekleştirirken; 2019 yıl sonunda 19 milyar TL olan bankanın elindeki Hazine tahvili geçen hafta itibarıyla 89 milyar TL'yi, tahvil stokunun analitik bilançodaki aktiflere oranı da %12'yi aştı.
Güncel verilere göre TCMB analitik bilanço aktif büyüklüğü 734 milyar TL seviyesinde. Merkez Bankası Mayıs ayı sonu itibarıyla Hazine'nin iç borçlanmasının %6.3'ünü finanse ediyor. Bu rakam 2009'dan 2019'a kadar %2 civarında oldukça yatay seyrediyordu.
Hazine iç borç stoğundaki diğer paylara bakıldığında, TCMB'den sonra en çok katılım bankalarının payı artış göstererek %1 seviyelerinden %7'li seviyelere yükselirken; bankacılık keslimi %66 ile en büyük yatırımcı konumunda.
TCMB'nin Mart sonundan beri tahvil alımları piyasa değeri bakımından 60 milyar TL'yi aşarken, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı alımlar ise yaklaşık 23 milyar TL oldu. TCMB bu hafta itibarıyla belirlediği üst limite ulaşsa da, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı 23 milyar TL'lik alım ilgili limite dahil edilmiyor. Bankacılar güncel veriye göre %12.18 olan ancak işsizlik fonu hariç %10'da sınırlanan banka DİBS portföyünün aktiflere oranının önümüzdeki dönemde yükselmeye devam edip etmeyeceğini merak ediyor.
Dünya Bankası’nın 2019 yılına ait Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) verilerine göre Türkiye; 2 trilyon 325 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla (SAGP GSMH) ile dünyada 13. sırada yer aldı.
https://www.borsagundem.com/haber/tu...i-oldu/1504711
https://uzmanpara.milliyet.com.tr/hi...-analiz/SELEC/
fala inanma falsız da kalma
selec ema'yı aşağı kırdı
ben bunu hiç sevmedim.
Yer İmleri