*BİN
28 Temmuz 2020 Salı
Dış varlıklar 645,600,157
Dış yükümlülükler 41,958,778
Bankalar döviz mevduatı 431,014,392
Kamu döviz mevduatı 42,123,399
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 130,503,588
1USD 6.8970
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 18,921,790
Altın rezervi 31,378,339
Swap ile merkez bankasına 58,873,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -39,951,210
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -71,329,548
28 Temmuz itibariyle rezervlerimizin durumu bu:
Yani merkez bankasının -altın dahil- net rezervi 18.922 milyar dolar ,ama kendisine ait olmayan ,kısa vade ile ,swap yoluyla aldığı 58.873 milyar dolar ödünç dövizleri çıkarırsak net rezervi (-) 39.951 milyar dolara geriliyor ama bu rakam elindeki altınları satması durumunda.Altınları satmaz ise o zaman döviz cinsinden rezervi (-)71.330 milyar dolar oluyor.
NOT:-Benim hesaplamamla bazı diğer hesaplama yapan iktisatçılar arasında görülebilen temel farklardan biri merkez bankasında tutulan kamu döviz mevduatı bazı iktisatçılar tarafından merkez bankasının kendisine aitmiş gibi gösteriliyor,halbuki merkez bankası(ananonim şirket statüsünde) ve hazine farklı tüzel kişilikler,zaten hazine olsun merkez bankası olsun,örneğin Türkiye'nin dış borçları gibi verileri yayınlarken gösterimde merkez bankası ve hazine olarak hesapları ayrı ayrı gösterir.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...25bb65-ndH1r8s
tablo5
https://www.hmb.gov.tr/kamu-finansmani-istatistikleri
Türkiye'nin brüt dış borcu sayfası
Keza hem ekonomi kitaplarında gösterilen hesaplamalarda kamu hesabı merkez bankasının gibi gösterilmez, hem de ,keza zaman zaman uluslararası finans medyasında bizim rezervlerimizin hesaplaması yapılır,örneğin daha önce forumda yazmıştım, financial times'ta Laura Pitel imzasıyla yayınlanmıştı, o da aynı benim yaptığım yöntemle hesaplama yapmıştı Dolayısıyla merkez bankasındaki kamu hesabı merkez bankasının net döviz hesabı içine dahil edilemez,Hazine bu hesaptan vadesi gelmiş dış borç servislerini yapıyor.
(Not1:28 Temmuz 2020 analitik bilançosuna göre merkez bankasındaki kamu mevduatı 6.107 milyar dolar.)
-Diğer küçük farklılıklar ise farklı bilgilerin farklı periyotlarda yayınlanmasından kaynaklanıyor,örneğin merkez bankasının yaptığı swapların tutarı her ayın son haftasında bir önceki ayın son gününü yansıtacak şekilde aylık olarak yayınlanıyor,keza net altın tutarını da bu veriden görüyoruz.Bazı hesaplayanlar bu aylık veriye göre hesaplama yapıyor,ben daha güncel olsun diye günlük analitik bilançoya göre hesaplama yapıyorum hesaplama yaparken de aylık verideki altın tutarını almıyorum,oradaki merkez bankasına ait ounce altın miktarını, hesaplamanın yapıldığı güne ait işlem gören fiyattan(merkez bankasının hesaplamada kullanılacak döviz kurunu tespit ettiği 15.30 anı itibariyle) hesaplayarak tutarı hesaplıyorum.
Yer İmleri