Originally Posted by
rockclimber
Merhaba arkadaşlar. Ev sahibimle (önceden tanıyordu birbirimizi) 2019 Eylül ayında 5 yıllık güvene dayalı bir anlaşma yaptık. 4 yıldır aynı evde oturuyordum herhangi bir kira gecikmesi yada ödememe durumu olmadı. (kamu personeliyim). Ev ve Kira fiyatları artınca anlaşmanın üzerinden 10 ay geçmişken (kirayı arttırmaya yüzü tutmadı sanırım. Zira 10 ay önce zaten arttırmıştı kendi istediğine getirmişti kirayı) Evden çıkmamı istedi. Acil olarak çıkmam için baskı yapıyor. Ev satın almayı düşünüyorum. Bunun için 2021 Ocak ayına anca hazır olurum mali olarak. Ortalama 4 aya ihtiyacım var. Birkaç cevaba ihtiyacım var.
1.Resmi yollardan beni çıkarması ne kadar sürer (Kirayı düzenli ödüyorum. Henüz restleşme durumu olmadı).
2. Paramın hazır olması Ocak ayını bulacak ama diyelimki şimdi bir ev buldum. Adama kapora vermeden önce ev sahibinin evi anlaştığımız fiyat üzerinden anlaştığımız tarihte bana satması için Noter den falan yaptırabileceğimiz resmi bir işlem var mı acaba? Süre uzayınca fiyat değiştirenler oluyor.
3.Yaklaşık 200 Kira çarpanı olan bir evi yarı peşin yarın kredi ile almak şu an için mantıklı mı?
Sn. rockclimber,
İlk sorunun cevabı beni aşar.
İkinci sorunun cevabı ise evettir. Adama kapora vermeden önce ev sahibinin evi anlaştığımız fiyat üzerinden anlaştığımız tarihte size satması için sözleşme yapacaksınız. Ev örneğin 31 Ocak 2020 tarihinde sizin olacak sizde X kadar ödeme yapacaksınız. Bu alım hakkı için prim ödenmesi istenebilir. Bunu da ödeyebilirsiniz. Örneğin 100 lira değerinde bir ev için 5 lira prim ödersiniz. Böylelikle 5 liralık prim ile 100 TL'ye alım hakkı sahibi olursunuz. Finansal piyasalarda yaptığımız alıcısına gelecekte belirli bir miktarda evi, belirli bir fiyattan alma hakkı veren opsiyon sözleşmesini noter huzurunda gayri menkul piyasasında yapabilirsiniz.
Yaklaşık 200 Kira çarpanı olan bir evi alma konusunda benim fikrim olumsuz ancak olumlu olanlarda var. 200 kira çarpana kirada oturmak bana daha makul geliyor...
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri