Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Dünyanın en büyük finans şirketlerinden bir CEO’nun, zengin koca avcısı bir kıza popüler bir iş adamları forumu üzerinden verdiği tarihi cevap.
Bu diyolog dünya çapında meşhur olmuş ve birçok dile çevrilerek farklı ülkelerde paylaşılmıştır.
Bir bayan popüler bir foruma aşağıdaki sorusunu sorar:
Konu Başlığı: Zengin biriyle evlenmek için ne yapmalıyım?"
Sizinle dürüst olacağım... Bu yıl 25 yaşına giriyorum. Çok güzelim, iyi bir stilim var ve kaliteli şeyleri severim. Yıllık geliri en az 500 bin dolar veya daha fazla olan bir adamla evlenmek istiyorum. Aç gözlü olduğumu düşünebilirsiniz fakat New York’ta yıllık geliri 1 milyon dolar olan insanlar maalesef orta sınıf sayılıyor.
Çok şey istemiyorum. Bu sizin sitenizde yıllık geliri 500 bin dolar veya daha fazla olan biri var mı? Hepiniz evli misiniz? Sormak istiyorum, sizin gibi zengin insanlarla evlenmek için ne yapmam gerek?
Bugüne kadar birlikte olduğum erkekler arasında en zengini yılda 250 bin dolar kazanıyordu. Central Park’ın batı yakasında, yüksek bütçeli rezidanslarda yaşamak isteyen biri için yıllık 250 bin dolar yeterli değil. Size alçak gönüllülükle soruyorum:
1) Zengin bekarlar nerede takılır? (Lütfen bar, restaurant, spor salonu, kulüp, vs... gibi mekanların isimlerini ve adreslerini yazar mısınız.)
2) Hangi yaş kategorisine odaklanmalıyım?
3) Çoğu zenginin eşleri neden ortalama güzellikte? Bir kaç kızla tanıştım; güzel veya ilgi çekici değiller ama zengin erkeklerle evlenebiliyorlar.
4) Kimin karınız, kimin yalnızca sevgiliniz olabileceğine nasıl karar veriyorsunuz? Benim hedefim evlenmek. Zengin bir adamla evlenebilmek için ne yapmalıyım ?
Bayan Güzel"
Cevap:
"Sevgili Bayan Güzel,
Yazınızı büyük bir ilgiyle okudum. Tahmin ediyorum ki sizin gibi aynı soruları soran pek çok genç kız var. Lütfen profesyonel bir yatırımcı olarak durumunuzu analiz etmeme izin verin. Benim yıllık gelirim 500 bin doların üzerinde, sizin kriterlerinize uyuyor, bu sebeple zamanınızı boş yere çalmadığımı umut ediyorum.
Bir iş adamı gözünden bakarsak, sizinle evlenmek kötü bir fikir. Nedeni ise çok basit, lütfen açıklamama izin verin...
Detayları bir kenara bırakırsak, yapmaya çalıştığınız şey “güzellik†ile “para†ikilisini takas etmek: A kişisi güzelliği sağlar, B kişisi de bunun için ödeme yapar, gayet adil. Fakat burada ölümcül bir problem var; sizin güzelliğiniz kaybolacak ama benim param iyi bir sebep olmadıkça tükenmeyecek. Aslına bakarsanız, benim gelirim yıldan yıla artabilir, ancak siz yıldan yıla güzelleşemezsiniz. Bu sebeple, ekonomik açıdan bakarsak, ben değer kazanan bir varlıkken siz değer kaybeden bir varlıksınız. Hem de sıradan bir değer kaybı değil, katlanarak artan bir değer kaybı. Eğer güzellik sizin tek varlığınızsa, değeriniz 10 yıl sonra çok daha düşük olacak.
Wall Street’te kullandığımız bir terimden yola çıkarsak, sizin için “takas pozisyonu†diyebiliriz, “satın al ve bekle†değil. Sizi satın almak iyi bir fikir değil, bu sebeple kiralamayı tercih ederim. Çünkü alışveriş değeri düşen bir şeyi uzun süre elde tutmak hiç de akıllıca değildir. Şüphesiz; aynı şey sizin istediğiniz evlilik için de geçerli.
Bu yazdıklarım size zalimce geliyorsa bir de şöyle düşünün; tüm paramı kaybetseydim, beni terk etmez miydiniz? Aynı şekilde güzelliğinizi kaybettiğinizde, benim de çıkış yolunu bulmam gerekmez mi?
Yıllık geliri 500 bin doların üstünde olan insanlar aptal değil; sizinle yalnızca çıkarız ama evlenmeyiz. Size, zengin bir adamla evlenme fikrini unutmanızı öneririm. Bu arada, yılda 500 bin dolar kazanan o zengin siz olabilirsiniz. Zira o kadar parayı kazanmak, zengin bir aptal bulabilme ihtimalinizden daha yüksek...
Kolay gelsin; J.P. Morgan CEO'su
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
Duruyorum başında inşaat yapıyorken. Hatta alımlarıda bire bir yapıyorum kendim. Yani mimara filan bırakmam hiç bir şeyi. Herşeyi mutlaka kendim araştırırım, 4-5 yerden fiyat alırım en az. Ama sorun şu ki, maliyetler sizinde bildiğiniz gibi dolar ve euro üzerinden sürekli artıyor fakat satış rakkamları artmıyor.
Çöp kutusu aldım apartmana, kadıköy belediyesi 2. çöp kutusunuda istedi iskan için. Arada 1 hafta var sadece, aradım bir tane daha yollayın dedim. %10 zam yaptım diyor. Sebep? Dolar artışı... Türkiye'de çöp kutusu zamlanıyor dolardan, ev fiyatları sabit kalıyor...
Faiz indiriminden kaynaklı suni fiyat artışını bu işin dışında tutuyorum...Genel olarak artış yok demek istiyorum...
O kadar kolay olacağını sanmıyorum ama trendin yönü belli, soru hızı ve sınırı ne olacak.
Örneğin şu an savaşların bile bir kısmı ekran üzerinden siha ile yapılıyor ama cephede elde tüfek savaş kolay kolay bitmeyecektir.
Ben ofislerin tamamen yok olmayacağını ama kullanımının düşeceğini düşünüyorum
Scrum vb. hikayeler var sadece pazartesi ofise gelinse ki ofisin sabit bir mekan olması da gerekmiyor isler yürüyebilir
Benim olayım borsa, koronada bi sağlam tokat yedik onu yememeyi başarmış olsam şu an fiyata bakmadan alırdım. Her şey ev almak isteyip alamamakla başladı yani bizi borsacı yaptı bu emlak piyasası, arada evi alacak duruma geldik bu sefer daha iyisini istedik filan derken hala kira devam ne diyeyim nasip böyleymiş demek ki.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri