ağzı kesik su damacanası ile her sene hem elma hemde üzüm sirkemi yapıyorum da.
elma bulmak çok zor.
kurtlu ya da kimyasal görmemiş elma zor bulunuyor.
geçen seneki keskin olmadı.
eğer bir ay içinde 18 derece alkolu bulamazsan sirke oluşmuyor.
mayalama, fermentasyon işleri keyifli ama, malzeme organik olmayınca heves kursakta kalıyor bazı zamanlarda.
Bende yaptım iki çeşit elmadan
Sirke anası mayalanmayı sağlayan bakterinin şekeri yemesiyle oluşuyor.
Biri tatlıydı onda şeker fazla olduğundan mayalanma iyi oldu.İki parmak kalınlığında sirke anası oluştu.
İkincisi ekşi elmaydı, şeker oranı az olduğu için mayanlanmakta zorlandı.
Ama dediğiniz gibi zevkli işler.
Gelişimi görmek güzel oluyor.
Yer İmleri