Peki, bankadaki hakim otoritenin ABD'li otoritelerle uzlaşmaya karar verdiğini varsayalım. Acaba ABD'dekiler uzlaşmaya sıcak bakıyorlar mı? İşte bu noktada bir sis perdesi var. Detayları tam bilemiyoruz. Belki de tren çoktan kaçmıştır, kim bilir.
Peki, bankadaki hakim otoritenin ABD'li otoritelerle uzlaşmaya karar verdiğini varsayalım. Acaba ABD'dekiler uzlaşmaya sıcak bakıyorlar mı? İşte bu noktada bir sis perdesi var. Detayları tam bilemiyoruz. Belki de tren çoktan kaçmıştır, kim bilir.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
HALKB'nin 2020 3. çeyrek sonunda toplam aktifler 680 milyar tl idi. 2020 sonunda bu rakam 750 milyar tl ye çıkmış olur tahminimce. İşbankası ile kafa kafaya olacak, belki de Ziraat'ten sonra aktif büyüklüğü açısından TR'nin 2. büyük bankası olacak.
HALKB'nin aktiflerinin 2020 ortalamasını 600 milyar tl olarak alsak, 2020 yılına ait net kâr rakamına üst bant olan 4 milyar tl desek bankanın aktif kârlılığı %0.67 (binde 6.7) çıkıyor. Bu rakam çok düşüktür. Banka kârlılık açısından kötü performans gösteriyor. Bu rakamın kesinlikle %1 in üzerinde olması gerekiyordu her ne kadar kriz ortamında olunsa bile. Normal zamanlarda TR'deki özel bankaların aktif kârlılığı %2-2.5 aralığındadır. Kriz zamanında özel bankalar aktiflerin %1.5 i civarında bir yıllık kâr açıklar. Kamu bankaları da Bunun 3 te 2 si kadar.
Normal zamanlarda yani kriz olmayan ortamlarda Halkbankasının bu kadar aktif ile (kabaca 750 milyar tl) asgari 11 milyar tl yıllık net kâr açıklaması icap eder (aktiflerin %1.5 i kadar). Kötü zamanlarda da 7.5 milyar tl (aktiflerin %1'i kadar).
BİST'te bilançolar her zaman 2. plandadır unutmayın. Adına borsacı dediğimiz yatırımcılıkla alakası olmayan baskın güruh bilançolarla filan ilgilenmez zira onlar yatırımcı değildir kumarbazdır.
Halkbankası iştiraklerinden aldığı temettülerle ihya oldu, öte yandan yatırımcısı da kepaze oldu. Bankanın 20'den fazla iştiraki var ve bunlardan dünya kadar temettü alıyor, işte bu yüzden solo bilançoya değil de konsolide bilançoya konsantre olunmalı, tabii eğer yatırımcı iseniz, kumarbaz iseniz hiç bir yere konsantre olmanız gerekmiyor, sadece masada cebinden parasını alacağınız kerizi bulun yeter
Yer İmleri