Originally Posted by
integrating-factor
Garan veya baska bi hisseyi de endekse korele etmek veya hedge etmeye calısmak mesele. Hisselerin beta katsayıları da öylesine alakasız bir hal aldı ki yeri geliyor endeks 1 düserken garan 2 çıkıyor veya nötrken - 2 yapabiliyor. Kaldırac düsüklügü benim de sikayet ettigim bi durumdu hatta bu yuzden varantlara girerdim yuksek kaldırac icin, hatta 5-6 sene evvel varantlarda trade edip %100 yaptım 2-3 kez. Sonrasında thetasıydı makasıydı testere piyasasıydı derken orayı da bitirdiler. El etek çektim. Viopta 16000 lira başına 1 endeks kontratı açmayı burda anlamsız bulan kişiler de var. Kaldıraç kullanmayacaksan neden buradasın iddiası ile. Kısmen haklılar ama viop biraz da nema getirisi+ters işlem gibi açığa satma angaryasından kurtulmak için de eşsiz bir yer. Bu sebeple 16 bin başına 1 max 2 kontrat açarım ben. Sizin bakış açınızı merak ediyorum bu acıdan.
RNE-L01 cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
betaya tek günlük performansa göre bakma, mesela garan bugün %4 arttı ama endeks %2 arttı..betası 2'dir şeklinde bir yargı bence doğru değil, endekste bir yöne olan hareketi en az iki üç gün sürebilecekmiş gibi düşün hareketi..2-3 günde ortalamalar ortaya çıkar..
30 kagıdı aynı anda hareket ettirmeleri zor, kaldı ki gereksiz de, zira farklılıklar olması değişik arbitraj ve pair trade fırsatları açmalarına neden oluyor, daha karlı işlem yapıyorlar hem de piyasada heyecan oluyor.. endekste bimas vs mgros, pgsus vs thyao, tcell vs ttkom, 7 bankanın kendi arasında varyasyonları, holdingler arası varyasyonlar derken bir sürü değişik poz açıyorlar..
beta garan için 1.5 civarı ykbnk biraz daha yuksektir..isctr garan dan biraz düşük oluyor 1.3-1.4 civarı.. bunlar ortalamalar aslında..
diğer yandan ben piyasa nötr poz açtığım için kaldıraçın tamamını kullanıyorum zira endeks kontraı açtıysam karşsıında başka bir poz var ters yönde.. endeksin kendi başına lineer olarak 3-5 bin puanlık hareketine çok kanmamak lazım, zira endekste 3-5 bin puanlık hareket olurken pair trade stratejilerinde 10-15 bin puanlık hareketler olabiliyor (endeks puanı cinsinden söylüyorum).. yani ben kaldıracın tamamını kullanıyorum ama kullanma şeklim farklı..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri