Sn Deniz krizin başladığını anlamamız için ne gibi öncü göstergeler olacaktır ?
Kriz başladığında sizce güvenli liman ne olacaktır ? yani ,
Kasası dövizle dolu hisse Altın Dolar hangisi iyi bir sigorta poliçesi olur . . .
Sn Deniz krizin başladığını anlamamız için ne gibi öncü göstergeler olacaktır ?
Kriz başladığında sizce güvenli liman ne olacaktır ? yani ,
Kasası dövizle dolu hisse Altın Dolar hangisi iyi bir sigorta poliçesi olur . . .
AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.
ABD 10 yıllıklar 2018 martında %3'e yakın imiş.
2019 aralığında da %2'ye .
Alıştıra alıştıra çıkarsa ABD borsalarına örneğini verdiğim tarihlerde olumsuz tesir etmemiş.
Piyasadaki paranın daha bol olduğu bu dönemde de ayni sonuç gözükebilir mi?
ABD piyasalarında büyük iyimserlik var.Bir yandan 1.9 trilyon dolarlık paket yürürlüğe girdi,bir yandan da başkan Biden 1 Mayıs tarihine kadar tüm ABD'li yetişkinlere yetecek kadar aşının amerika'nın her yerine ulaştırılacağını duyurdu.Ekonomi çok hızlı büyüme sürecinde,tabii benchmark tahviller 10 ve 30 yıllık hazine kağıtlarının gün içinde sırasıyla %1.642 ve %2.404'ü gördükten sonra ,son 1 yılın en yüksekleri %1.625 ve %2.3678 günlük kapanış yapmaları keyifleri kaçırdıysa da,Çarşamba günü Fed toplantısında Fed'in benchmark tahvillerdeki faizlerin tırmanışını durduracak ya da yavaşlatacak bir şey söylemesi ve piyasalardaki balonunun şişirilmeye devam etmesi ümit ediliyor piyasalar tarafından.
Bu nedenle tahvil faizlerindeki tırmanışa rağmen ,ABD borsalarına satış gelmediği için gelişmekte olan ülkelerin tamamının paraları dolara karşı değer kaybetse de bu çok sert bir değer kaybı olmadı,brezilya ,güney afrika gibi kırılgan ülkelerin borsaları sınırlı değer kaybetti.
Şimdi küresel piyasaların bütün gözü kulağı Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısından çıkacak kararlarda olacak.Ben,Fed'in balonu daha da şişirecek şeyler söyleyeceğini düşünmüyorum,Fed üyelerinin her 3 ayda bir hazırladığı geleceğe dönük enflasyon,büyüme ve işsizlik beklentilerini gösteren projeksiyonlar da küresel piyasalar için önemli olacak.
Benim tahminim ,artık tüm beklentiler fazlasıyla satın alındığı ve varlık fiyatları fazlasıyla şiştiği için başta ABD borsaları olmak üzere küresel borsalara bir satış gelmesi ve benchmark tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesi şeklinde.
-2018 Ekim başında 10 yıllık tahvil %3.14'ü görmüştü ama o tarihten beri S&P 500 %45.4 artarak 2771 den 3943 e ,nasda q %82.3 artarak 7306'dan 13320'ye yükseldi.
-Bu sırada ABD'de yıllık enflasyon %2.5 idi.
-Ama en önemli fark Fed o tarihe göre bilançosunu 3.5 trilyon dolar yükseltti ve ABD Hazinesinin destek ve yardım paketleri olarak piyasaya verdiği 5.6 trilyon dolar nedeniyle mevcut duruma göre enflasyonda büyük oranlı artış beklentisi doğdu.
https://image.cnbcfm.com/api/v1/imag...36&w=740&h=949
-Yani toparlarsak;evet zamana yayılan bir tahvil faizi artışı ile çok kısa zamanda yükselen tahvil faizlerinin piyasalardaki etkisi farklıdır,ikincisi panik yaratır.Ama şu anda durum 2 yıl önceye göre oldukça farklı;bir yandan piyasadaki aşırı para bolluğu ve ekonominin %10 civarında büyümesi ile aşırı ısınan ekonominin enflasyon beklentilerini çok yükseltmesi var,diğer taraftan da sadece borsalar değil,emlak fiyatları da dahil tüm varlık fiyatlarında büyük bir balon var.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Dün açıklanan programda reisimizin fiyat istikrarını dikkate almayacağız istihdam ihracat gibi 4 parametre sayıp bunlara önem vereceğiz denmesi ne anlama geliyor deniz hocam
bir halt olacağı yok.
Bu açılan kaçıncı paket...Artık okumuyorum da takip etmiyorum da.Ülkeye yatırımcı güveni için önce hukuk reformu lazım.Hukukun üstünlüğü,güçler ayrılığı,erklerin birbirini dengelemesi ve denetlemesi,bağımsız ve tarafsız yargı,özgür medya,özerk regülayon kurumları,özerk üniversiteler,özerk istatistik kurumu...İdarenin şeffaflığı,hesap verilirliği,kurumlar ve kurallar ülkesi olmanın sağlanması...
Bunlar olmadan ne dışarıdan doğrudan yatırım gelir,ne de içeride iş adamları yeni yatırımları iç rahatlığıyla yapar.Daha çok ekonomik paket açılır,kapatılır.
Deniz hocam,
Emeğinize,bilginize,ilminize yüreğinize sağlık...
Cehaletiyle öğünüp,ilim irfan sahiplerinin seviyesini düşürmeye çalışanlara karşı...
Size saygı sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum...
Yazdıklarım şahsi fikrimdir,yatırım tavsiyesi içermez.Başkalarının fikirlerine göre yatırım yaparsanız zarar edebilirsiniz.
Yer İmleri