Sayfa 740/2458 İlkİlk ... 24064069073073873974074174275079084012401740 ... SonSon
Arama sonucu : 19664 madde; 5,913 - 5,920 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yabancının elinde dolara çevirip çıkabileceği ne kadar TL veya TL varlık var.(merkez bankası verilerine göre)

-14.1 milyar dolar karşılığı TL (gecelik faizde duran);Hemen çıkabilecek.

-9.6 milyar dolar karşılığı TL Hazine tahvili;(Çıkabilirler ama çıkarken karşısında daha düşük değerle(yüksek faizle) alıcı çıkacağından,biraz zaman alır ve zarar ederler ama çıkabilirler,hazine tahvil faizlerinin çok yükselmemesi için bir seviyede kamu bankaları bu tahvillere alıcı olarak piyasaya girecektir)

-29.15 milyar dolar karşılığı TL hisse senedi:Bunun ne kadarının "gerçek yabancı",ne kadarının "bıyıklı yabancı" olduğunu bilmiyoruz.Ama yabancı çıkışının en zor olduğu alan burası,büyük miktarda yabancı satışları ancak çok aşağıdan karşılanır,böyle bir zarara girmektense muhtemelen bekleyeceklerdir,satışları muhtemelen endeksin belli bir seviyeye inmesiyle beklemeye geçecektir.

-Yurt dışı yerleşiklerin türk bankalarında 36.45 milyar TL mevduat hesabında paralarının olduğunu biliyoruz.Ama ne kadarı "gerçek yabancı", ne kadarı yurt dışında yaşayan Türklerin parası bilmiyoruz.

-Yurt dışı yerleşiklerin Türk bankalarında 16.8 milyar dolar parasının mevduat hesabında olduğunu biliyoruz.Ama ne kadarı "gerçek yabancı", ne kadarı yurt dışında yaşayan Türklerin parası bilmiyoruz.

Yabancıların parası çok büyük ağırlıklı Londra merkezli finans kurumları tarafından yönetiliyor,bu nedenle işlem hacmi esas olarak Londra piyasası açıldıktan sonra olacak ve fiyatlar belli bir bandda "şimdilik" dengelenecektir.

-Piyasa açıldıktan sonra yerlilerin de döviz talebi olup olmayacağı önemli.Bu döviz talebi,yeni döviz satın almaktan ziyade ,döviz rejiminde sermaye kontrolleri gelebileceği endişesiyle bankadan fiziksel talep şeklinde oluşabilir.

NOT:Merkez bankasının 19 mart tarihinde yayınladığı veriler.
     Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    Sayın Deniz hocam,

Günlük faizde bekleyen paranın ne kadarı çıkmıştır bugün?
    Diğer yandan borsada ve bonoda satış yapan yabancılar nasıl bir yol izler? Her gün yavaş yavaş mı çıkarlar yoksa birbirlerini ezme pahasına dar kapıya mı çullanırlar?
    Yabancılara şok yarattığımız bu sıcak günler geçtikten sonra Mayıs ayında faiz artırmak zorunda bırakırlar mı bizi?
    -Dış finans medyasında gördüğüm,portföy yatırımı için Türkiye'ye gelen yabancıların "kendilerini kandırılmış hissettikleri" ve çok öfkeli oldukları.

-Bu nedenle fiyatına bakmadan dün hisse senedi sattılar,borsa taban oldu.Fiyatına bakmadan tahvil sattılar,tahviller çok değer kaybettiği için faizlerde rekor yükseliş oldu.

-Yabancıların bulduğu fiyatla satarak bu kadar büyük zararla Türkiye'den çıkış yapmaları bize rasyonel gözükmeyebilir ama bütün yumurtaları aynı sepete koymadıkları ve Türkiye piyasasının toplam portföy yatırımlarındaki yeri %1 bile olmadığı için bu onlar için katlanabilir bir "zarar".

-Bence yabancılar çıkış stratejisi olarak önce ellerindeki tahvil ve hisse senetlerini elden çıkarmaya çalışıyorlar,çünkü gecelik faizde duran 14.1 milyar doları bir anda çıkarmaya kalksalar doların fiyatı 10 TL'yi geçer,bu ortamda hiç hisse senedi ve tahvil satamazlar,gecelik faizde duran parayı çıkarmak ise hemen anında mümkün.

-Dün ne kadar para çıktığı hakkında bir tahminde bulunmak zor,bence henüz çok küçük bir miktar çıktı,büyük miktarda çıkışları muhtemelen tahvil ve hisse senetleri satışları tamamlandıktan sonra ,gecelik faizde duran parayla birlikte hep beraber çıkışlarında göreceğiz.Gelecek hafta Perşembe günü yayınlanacak merkez bankası verilerinde tabloyu daha iyi göreceğiz.

-Mevcut yönetimin rasyonel hareket etmesi ve öngörülebilirliği olmadığı için yeni bir faiz arttırımı konusunda bir fikir beyan etmek mümkün değil.
    Son düzenleme : deniz43; 23-03-2021 saat: 07:43.

Alıntı Originally Posted by kurmay Yazıyı Oku
    Naci Ağbal'ın hem görevden alınması, hem de bu şekilde görevden alınması ile ilgili, düşünüyorum, düşünüyorum; Erdoğan'ın yerine koyuyorum kendimi, konuşulanlar arasında tek bir mantıklı açıklama bulamıyorum. Bu öyle rus ruleti gibi kumar/risk falan da değil, direkt mermiyi namluya sürüp, kafaya sıkmak gibi bir şey geliyor bana.

Aklıma yatan mantıklı olmasa da, mantık sınırları içinde ki tek açıklama; Türkiye'nin yüklü miktarda dış kaynak sağlamak zorunda olduğunu, bunun kaçarı olmadığını anladılar. IMF siyaseten olamayacağından, ABD de Biden sonrası artık mümkün olmadığından, bu kaynağın AB'den sağlanması için Türkiye'nin "too big to fail" olduğunu düşünerek "nasıl olsa batmamıza izin vermezler, biz batarsak onlar da etkilenir." düşüncesi ile hareket etmeleri.

Deniz Hocam;
    Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki yatırımlarını da göz önüne aldığımızda, bizim ödemeler krizine girmemiz/batmamız Avrupa'yı ne kadar etkiler?
    AB kendi göreceği zararları azaltmak için, elini taşın altına sokar mı? sokması gerekir mi? teknik olarak sokabilir mi?

Sizin bu şekilde görevden almanın sebebi ile ilgili bir düşünceniz var mı?
    Bizim ödemeler dengesi krizine girmemizin avrupa'ya olumsuz bir etkisi olur.Hem aldığımız borçları ödeyemez duruma gelmemiz hem de avrupa'dan yaptığımız ithalatı azaltmak zorunda kalacağımız için.Ama avrupa ekonomisinin toplam büyüklüğü içinde bu olumsuz etkinin avrupa ekonomisine etkisi sınırlı olur,zor durumda bırakmaz.
    AB'nin böyle bir durumda elini taşın altına sokması beklenmez,çünkü artık biz onların gözünde avrupayla bütünleşmeye çalışan,benzer mevzuat ve standartları oluşturmaya gayret eden laik demokratik bir ülke değil," otoriter yönetim ile idare edilen,temel insan hakları ve özgürlüklerin baskı altında olduğu,medyanın özgür olmadığı,hukukun çalışmadığı olmadığı" tipik bir ortadoğu ülkesiyiz.

Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Sabah banada kaçma fırsatı verdi. Ama vermeyede bilirdi. Borsada tabanı gören borsanın oyun olmadığını anlar.
    Ülkemiz için umarım kısa sürede bu iş toparlanır.
    Bu süreçte tüm trollemelere rağmen görüşlerini paylaşan sn denizi kez daha tebrik ediyorum. Başından beri söyledikleri gerçekleşiyor. Keşke haksız çıksaydı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Uzun yıllar büyük emeklerle oluşturulmuş sahip olduğum donanım ve birikimi,hiç bir karşılık beklemeden burada paylaşıyor,büyük fotoğrafı göstermeye,bakış açısı için yeni bir pencere,ufuk açmaya çalışıyor orta/uzun vadeli öngörülerimi aktarıyorum.

-Daha Aralık ayında bütün dünyada kimse dile getirip telaffuz etmemişken, başta ABD küresel ölçekte enflasyon işaretleri olduğunu gerekçeleriyle ,Haziran ayında ABD'de %4'e yaklaşan bir enflasyon oluşacağını,bu nedenle benchmark ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinin hızla yükseleceğini, bununda gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini buraya yazmıştım.Şimdi dünyadaki bütün finans medyası ABD'de gelmekte olan enflasyonu ve benchmark tahvil faizlerindeki yükselişi konuşuyor.

-18 Ocak tarihinde buraya borsa endeks seviyelerini yazdım ,ve en az 6 ay süreyle bu seviyelerin üstüne çıkılamayacağını yazdım.Çıkılamadı ve şu anda o seviyelerin çok altındayız.

-Döviz kurlarının seviyesinin suni olduğunu ve en geç Haziran ayında yeniden 8'li seviyeleri göreceğimizi yazdım.Haziran ayını beklemeden ,tetikleyici bir nedenle,daha dün 8'li değerleri gördük.Türkiye ekonomisi için de ne öngördüysem zaman içinde gerçekleştiğini görüyoruz.

-Bir de henüz gerçekleşmeyen öngörüm oldu.Mart ayı başından itibaren başta çok şişmiş ABD borsaları olmak üzere dünya borsalarında bir düzeltme bekliyordum.O henüz olmadı ama gecikmeyle de olsa olmasını hala bekliyorum.

4. Sn Deniz hoca
    Buradan gerçekten istifade ediyoruz
    Tabii her yazının altına teşekkür ederiz yazamıyoruz.
    Ama teşekkür ediyoruz
    Sağol, Varol

SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5. Sn Deniz Hoca
    Şuan MB nin kullanabileceği serbest doviz tutarı nedir (Altın,swap dahil)

Nette eksi rezev olduğunu biliyoruz. Yazıyorsunuz.

Alıntı Originally Posted by yemekci Yazıyı Oku
    Sn Deniz Hoca
    Şuan MB nin kullanabileceği serbest doviz tutarı nedir (Altın,swap dahil)

Nette eksi rezev olduğunu biliyoruz. Yazıyorsunuz.

22.2 milyar doları kendisine ait gerisi munzam karşılık ve swap olarak 39.9 milyar dolarlık altın rezervi var.

-Bankalardan alınan döviz swaplar zaten satılmış durumda,burada yapılabilecek bir satış yok,bankalardan swap ile taze döviz girişi olursa buradan satış yapılabilir.

-Bir de döviz munzam karşılıklar var (döviz tevdiat hesaplar'nın %19'u kadar(ağırlıklı %17.2))

7.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Uzun yıllar büyük emeklerle oluşturulmuş sahip olduğum donanım ve birikimi,hiç bir karşılık beklemeden burada paylaşıyor,büyük fotoğrafı göstermeye,bakış açısı için yeni bir pencere,ufuk açmaya çalışıyor orta/uzun vadeli öngörülerimi aktarıyorum.

-Daha Aralık ayında bütün dünyada kimse dile getirip telaffuz etmemişken, başta ABD küresel ölçekte enflasyon işaretleri olduğunu gerekçeleriyle ,Haziran ayında ABD'de %4'e yaklaşan bir enflasyon oluşacağını,bu nedenle benchmark ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinin hızla yükseleceğini, bununda gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini buraya yazmıştım.Şimdi dünyadaki bütün finans medyası ABD'de gelmekte olan enflasyonu ve benchmark tahvil faizlerindeki yükselişi konuşuyor.

-18 Ocak tarihinde buraya borsa endeks seviyelerini yazdım ,ve en az 6 ay süreyle bu seviyelerin üstüne çıkılamayacağını yazdım.Çıkılamadı ve şu anda o seviyelerin çok altındayız.

-Döviz kurlarının seviyesinin suni olduğunu ve en geç Haziran ayında yeniden 8'li seviyeleri göreceğimizi yazdım.Haziran ayını beklemeden ,tetikleyici bir nedenle,daha dün 8'li değerleri gördük.Türkiye ekonomisi için de ne öngördüysem zaman içinde gerçekleştiğini görüyoruz.

-Bir de henüz gerçekleşmeyen öngörüm oldu.Mart ayı başından itibaren başta çok şişmiş ABD borsaları olmak üzere dünya borsalarında bir düzeltme bekliyordum.O henüz olmadı ama gecikmeyle de olsa olmasını hala bekliyorum.
    Çok teşekkür ederim hocam. Burası resmen makro ekonomi ve finans dersliği gibi. Her gün gelip yeni bir ders var mı diye kontrol ediyorum. Bu emeğinizin karşılığını da nasıl öderiz bilemiyorum.
    Sağolun varolun
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

8.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    22.2 milyar doları kendisine ait gerisi munzam karşılık ve swap olarak 39.9 milyar dolarlık altın rezervi var.

-Bankalardan alınan döviz swaplar zaten satılmış durumda,burada yapılabilecek bir satış yok,bankalardan swap ile taze döviz girişi olursa buradan satış yapılabilir.

-Bir de döviz munzam karşılıklar var (döviz tevdiat hesaplar'nın %19'u kadar(ağırlıklı %17.2))
    Hocam swap faizleriyle yine baskılanmaya çalışılıyor. Başarılı olabilirler mi sizce? Ve yine sizce ne kadar süre 7,5 / 8,00 arasında tutabilirler? Teşekkürler herşey için...

Sayfa 740/2458 İlkİlk ... 24064069073073873974074174275079084012401740 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •