HMG tipi fonlar arbitraj fırsatlarını kullanıyor. Sözgelimi, bizim endekste ya da birbiri ile korele iki finansal ürün ( altın/gümüş, thy/pegasus vs. gibi ) arasında oluşan gerçekçi olmayan ayrışmaları kullanıyor.
Diyelim ki yapı kredi ve garanti bankası. Bu ikisi birbiri ile aynı sektörde ve olası olumlu/olumsuzluktan eşit derecede etkileniyor çoğu zaman. Bunlar arasında olağanüstü bir durum olmadıkça bir korelasyon oluşuyor yıllar boyunca. ( Başka sektörlerde de buna uyan çokça şirket var )
Diyelim ki ykb 1 lira iken garanti 2 lira. Bu yaklaşık hep bu oranda gider. Ama herhangi bir anda bu makas açılır ( iki buçuga çıkar )ya da kapanırsa ( 1, buçuğa düşer ) , ve ortada bu bankalardan herhangi birine özel temel bir sorun yoksa, bu çiftin birini short/birini long yaparak, ( ki bu fonlarda birini spotta alım diğerini pay vadeli short yaparak bu fırsatlardan yararlanır)
Hisse yoğun fon mevzuatı içinde bunu yapmanın çok mümkün ve verimli olmayacağını düşünüyorum ben kendim adıma. Bu nedenle izliyorum.
Dünyada eşdeğer fonlar , aslında piyasada en çok getiri yapan fonlar. Hem de yurtdışında derinlik arttığı için ve etkin piyasaya daha yaklaştığı için aslında bu tür sapma ve anlamsız fiyatlama alternatiflerini bulmak daha zor.
Potansiyel olarak bizim gibi piyasalarda daha başarılı olabilirler. Ancak her alanda olduğu gibi, bu alanda da mevzuat, regülasyonlar, kısıtlamalar piyasamızın en büyük engeli.
Her zaman dediğim gibi, bizdeki yatırımcı profili, yetiş spk, yetiş devlet, yetiş regüle demek yerine, serbest piyasaya daha fazla itimat edip, karışmayın dediğinde, herkesin gelirleri artacak.
Son düzenleme : hellistheothers; 08-04-2021 saat: 15:43.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri