Sayfa 784/2460 İlkİlk ... 28468473477478278378478578679483488412841784 ... SonSon
Arama sonucu : 19677 madde; 6,265 - 6,272 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by cevdet _060 Yazıyı Oku
    Bistin daha ne kadar anası ağlayacak millet bir de coine gitmiş ki üstüne pandemi de bitecek gibi değil bütün dünyada biter bizde bitmez paraları da yediler kasa bomboş halimiz duman olmuş..
    Daha ilginci bistte yangından mal kaçırır gibi bir halka arz furyası var. Halka arz olan firmaların neredeyse tamamı 1-2 ay öncenin şişmiş piyasa çarpanları kullanarak fiyatlanmış. Halbuki benzer iş yapan firma yeni arz olanın yarı fiyatına borsada işlem görüyor. Anormal fiyatlarla arz oluyorlar. 3 yıldır zarar edip piyasa değerinden fazla döviz cinsi borcu olan firma bile arz oluyor. Daha da şüpheli davranış ise halka arzlarda satılan hisselerin büyük çoğunluğu da ortak satışı. İleride bu günlerde yaratılan mağduriyetleri okuyor olacağız muhtemelen. Bu arzların da piyasaya ciddi zarar vereceğini düşünüyorum.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Daha ilginci bistte yangından mal kaçırır gibi bir halka arz furyası var. Halka arz olan firmaların neredeyse tamamı 1-2 ay öncenin şişmiş piyasa çarpanları kullanarak fiyatlanmış. Halbuki benzer iş yapan firma yeni arz olanın yarı fiyatına borsada işlem görüyor. Anormal fiyatlarla arz oluyorlar. 3 yıldır zarar edip piyasa değerinden fazla döviz cinsi borcu olan firma bile arz oluyor. Daha da şüpheli davranış ise halka arzlarda satılan hisselerin büyük çoğunluğu da ortak satışı. İleride bu günlerde yaratılan mağduriyetleri okuyor olacağız muhtemelen. Bu arzların da piyasaya ciddi zarar vereceğini düşünüyorum.
    Kesinlikle katılıyorum.
    Bir malın fiyatını en iyi patron bilir. Ortak satışlarına bu gözle bakıyorum. Yüksek fiyattan malı halka çakan patronlar, parayı alıp keyfine bakacak. Olan küçük yatırımcıya olacak.
    Yeni halka arz yanısıra şirketlerin tahvil ihraçları ve bedelli sermaye artırımlarını da bu kapsamda değerlendirmek lazım.
    Misal benim harika bir şirketim var, neden halka arz edip kazancımı milletle bölüşeyim ki? Yatırım için yapılıyor diyen olabilir bu dönemde bana pek inandırıcı gelmez.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...-uyari-1821332

Var.İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali bankacılık sisteminde sorunlu kredi oranının yüzde 5'ler civarında olduğunu vurgularken, yakın izlemedeki kredilerin de yüzde 15'lerin üzerinde olduğunu söylemiş(Toplam kredilerin %20'si kabaca 3.6 trilyon TL kredinin %20'si 720 milyar TL ediyor,Ocak ayında yayınlanan son aylık rapora göre ise bankacılık sektörünün toplam öz kaynakları ise 605 milyar TL).Bir rakam telaffuz etmem doğru olmaz ama benim projeksiyonlarım çok daha yüksek oranda sorunlu kredi olduğunu gösteriyor.Adnan Bali'nin söylediği rakam BDDK genelgesiyle Haziran ayı sonuna kadar bazı kredilerin "sorunlu" ve "yakın izleme" kapsamına alınmamasından ilave olarak tekrar tekrar yeniden yapılandırılan ancak geri ödeme kabiliyeti olmadığı halde yüzdürülen kredilerin "normal krediler" kapsamında gözüküp,bilançolarda bu kredilere faiz işletilip kar ediliyormuş gibi gösterilmesinden kaynaklanıyor.

https://www.bddk.org.tr/ContentBddk/...vzuat_1059.pdf

Bankaların elinde geçen sene yüklü miktarda çok düşük faizlerden alınan Hazine tahvili ve geçen sene verilen çok düşük faizli kredilerden de hatırı sayılı yazacakları bir zarar da var Bankaların sermayeleri ;gerek batık kredilerden , gerek zarar yazan hazine tahvili ve düşük faizli kredilerden ciddi olarak erozyona uğrayacağı için sermaye arttırmaları gerekiyor.
     Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    Şu anda takipteki alacakların oranına baktığımızda oranı yüzde 4, şu an için bunun yüzde 75-76'sını bankalar karşılık olarak ayırmış durumda. Bankalarımızın ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olduğunu söyleyebilirim. Yakın izleme için yüzde 16'lık bir karşılık ayrıldığını görüyoruz, bankalarımız burada da ihtiyatlı bir yaklaşım içinde.

Banka genel müdürleri yakın izleme için yaklaşık yüzde 20'lik bir risk gördüklerini söylediler. Bankacılık sektörü açısından biz bir sıkıntı görmüyoruz.

Yakın izlemedeki bu yüzde 20'lik risk gerçekleşse bile takipteki alacak oranı yaklaşık yüzde 6'lara gelir, bu da önemli bir risk değil.

http://finans.mynet.com/haber/detay/...lamasi/417255/

% 20 yakın izleme oranı bekleniyor ve önemli bir risk değil?

Sn Deniz43 bu hususta bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim.
    Saygılarımla
    Bu konuda daha önce birçok yazı yazı yazdım.Ekonomi Bakanı'nın değerlendirmesi yayınlanan bilançolara göre yapılan bir değerlendirme,ama:

-"Geçen sene bankaların verdiği kredi faizleri %8'lere kadar düştü,TL kredi hacmi 1.637 trilyon TL'den 2.354 trilyon TL'ye yükseldi.Şu anda kredilerin fonlandığı mevduatlara verilen faiz brüt %17.3,merkez bankası fonlaması %17"(16 Mart tarihli yazımdan alıntı).Özellikle konut kredileri gibi daha uzun vadeli kredilerden ve düşük faizle alınan hazine tahvillerinden bankalar ciddi zarar yazacaklar.

-Bankaların kredi batıkları muhtemelen tahmin ettiğinizden çok daha yüksek,Haziran sonuna kadar BDDK'nın bankalara bekleme talimatı vermesi nedeniyle gerçek tablo Haziran'dan sonra görülecek,şu anda yayınlanan banka bilançoları da BDDK genelgesi nedeniyle hiç bir anlam ifade etmiyor..

https://www.bddk.org.tr/ContentBddk/...vzuat_1059.pdf

-Büyük ölçekli kredi borcu bulunan ve borcu 1 kereden fazla yapılandırılan şirketlerle ilgili çeşitli haberler sosyal medyaya düşüyor.

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...landi-6210764/

-Geliri TL,borcu döviz cinsinden olan enerji sektörünün bankalara ödemekte zorluk çektiği ve bir bölümü yapılandırılan 50 milyar dolar civarında borcu bulunuyor.

-Borçlarını ödeyemedikleri için defalarca borcu yapılandırılan spor kulüplerinin aldıkları kredi borçlarını ödemeleri mümkün gözükmüyor.

-Ülker 2018 yılında bankalara 6.5 milyar dolar borcunu 4 yılı ana para ödemesiz yıllık 100 milyon dolar faiz ödemesiyle yapılandırmıştı.Gelecek yıl borç ana para ödememe süresi bitiyor,borcunun ana parasını ödeyebilecek mi,yoksa o da doğuş holding gibi yeniden borç yapılandırma mı talep edecek.

-Ekonomi Bakanı'nın sözleri gerçek durumu yansıtsaydı,banka hisseleri borsada bu fiyatlardan kapışılırdı,ama görüyoruz ki piyasa çok farklı düşünüyor.Benim batık kredilerle ilgili bir tahmini projeksiyonum var ama burada yazamam.Sektörün sağlığı açısından bankaların derhal bedelli sermaye arttırımına gitmesi lazım ama siyasi bakış açısı bankaların "ticari kurum" gibi değil,"hayır kurumu" gibi çalışması,düşük kar marjlarını hedeflemesi yönünde sektörü zorluyor.Bu durumda sektörün özvarlık karlılığı düşük iken (%10'un altında)(mevcut yayınlanan bilançolara göre olduğu halde),banka sermayederlerinin %19 risksiz faiz getirisi almak varken ,ilave sermaye koymaya yanaşırlar mı,mevcut iş yapma şartlarına göre soru işareti...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Gizlenen bir bilgi yoksa, kurallara uygunsa bu bireysel risk kapsamına girer. Zaten aksi söz konusu ise bambaşka bir yoldayız demektir.

Biriyle konuşuyorsun. Peki işler kötü giderse ne kadar kaybedeceksin hiç hesapladın mı diyorsun bir anda bakışlar değişiyor. Savunmaya geçiyor. Sana para kaybedeceksin diyen yok. sadece soru soruyoruz diyorsun ama iletişim kopuyor bir anda.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

5.  Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    Kesinlikle katılıyorum.
    Bir malın fiyatını en iyi patron bilir. Ortak satışlarına bu gözle bakıyorum. Yüksek fiyattan malı halka çakan patronlar, parayı alıp keyfine bakacak. Olan küçük yatırımcıya olacak.
    Yeni halka arz yanısıra şirketlerin tahvil ihraçları ve bedelli sermaye artırımlarını da bu kapsamda değerlendirmek lazım.
    Misal benim harika bir şirketim var, neden halka arz edip kazancımı milletle bölüşeyim ki? Yatırım için yapılıyor diyen olabilir bu dönemde bana pek inandırıcı gelmez.
    Evet ortak satışı yapılıyor olması zaten yatırım için olmadığını ortağın hisselerini satıp payını azalttığı gösteriyor. Borsamızda halka açıklığı %70-80 seviyesine gelmiş şirketler var.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

6.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Gizlenen bir bilgi yoksa, kurallara uygunsa bu bireysel risk kapsamına girer. Zaten aksi söz konusu ise bambaşka bir yoldayız demektir.

Biriyle konuşuyorsun. Peki işler kötü giderse ne kadar kaybedeceksin hiç hesapladın mı diyorsun bir anda bakışlar değişiyor. Savunmaya geçiyor. Sana para kaybedeceksin diyen yok. sadece soru soruyoruz diyorsun ama iletişim kopuyor bir anda.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Evet bireysel risk kapsamında bu konu. Ama halka arz sırası bekleyen şirket sayısının 300 olduğunu okudum. Bizim hisse senedi piyasamız bu sayıda halka açık şirketi kaldıracak derinlikte değil maalesef. Ayrıca her gelen şirket için mevcut şirketlerden hisse senedi sermayesi kayacaktır bu durumda. Daha önce dediğim gibi yeni mağduriyetler is loading...

halka arzlar piyasada sınırlı olan parayı emmesi açısından da ayrı bir zarar oluşturmaya başladı, bir de belirttiğiniz gibi zaten primli olarak halka arz olması, ortaklıktan ayrılmak isteyenin nakite kavuşma aracı olması dikkat edilmesi gereken konular... bence eskisi gibi hepsine atlamamak şirketi incelemek gerekiyor bundan sonra ... halka arz olan bir iki şirket işlemlere taban taban başlayınca o işin de suyu çıkar muhtemelen
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

...:::vobelıt:::...

Diğer yandan son 1 yıl içinde borsayla yeni tanışan yatırımcılarda bilgi yok, finansal okur yazarlık yok, bilanço okumak yok teknik analiz yok.
    Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapıyorlar.
    Yakın izleme pazarında olduğunu bilmeden hisseyi duymuş almış. Yakın izleme pazarı nedir bilmiyor, aldıktan sonra bu hisse niye sürekli işlem görmüyor, tahta mı kapandı diye soruyor.
    Bazıları da 1 yılda o kadar tecrübe sahibi olmuş ki, 30 yıldır borsayı takip eden ve yatırım yapan bana hisse öneriyor.
    Menderes alın çok iyi prim yapacak dedi biri bana. Ne iş yapıyor bu Menderes diye sordum? Hafif duraksadıktan sonra demir-Çelik dedi.
    Gülümsemekle yetindim. Demedim ki artık; o hissenin adı Menderes Tekstil diye.
    Demem o ki çok mağduriyetler yaşanacak maalesef.

Sayfa 784/2460 İlkİlk ... 28468473477478278378478578679483488412841784 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •