
Originally Posted by
Achiles
Araya gireceğim ama, bir süredir inceliyorum mantığını, bende farklı düşünceler oluşmaya başladı, şöyle ki.
Bitcoin' in kaç olacağı, kaça çıkıp kaça düşeceği değil mevzu. Küresel ölçekte bir simülasyon oyunu olma ihtimali de değil bence.
Burada bir sistem tasarlanıyor ve maliyetini de yine yaratılan sistemle karşılıyorlar. İnanılmaz bir alt yapısı var, forex veya herhangi bir enstrüman ticaretiyle ilgili her şeyi kapsamış, türevlendiriyor ve muazzam destekliyorlar.
Kolayca hesap açma, para yatırma/çekme, ister borsasında ister çekip donanım üzerinde tutma, ister kiraya verme, her türlü bedava program arayüz desteği bedavadan...Dağıtık sistemde bankalar kuruluyor, sigortacılık işleri gelişiyor, şu an ne varsa her şeyi, daha güzelini, sağlamını sisteme eklemdiriyorlar..
Muhteşem bir sistem tasarlıyalım, dağıtık olsun merkezi olmasın yapısı, çok güvenli enstrümanlar olsun, öyle bir ticaret sistemi oluşturalım ki ortada para dönsün, bir cazibe yaratsın, dolayısıyla bunların (kriptoların) üretim maliyetini yine piyasaya karşılatalım...
Sonunda mevcut finansal yapı ikna olsun, ve eskisi terk edilsin.
Bu bir model gibi, yani kripto piyasasının tamamı bir finansal iş modeli, maksat mevcut sistemi ikna etmek, muazzam bir sistem tasarlamak, tasarlarken bunu yaratılan ticari ortam sayesinde dünyaya mal etmek..
Kara kayıtsız kontrolsüz para v.s. biraz hikaye gibi, çünkü bunları takip etmek, el değiştirme safahatını takip etmek bence çok daha kolay. Bütün nakit paraların, kullanılırken, el değiştirilirken sürekli TC+Seri No+Zaman bilgisinin sürekli loglanmasının sağlayacağı imkanlar var gibi, iki kişi arasında elden olsa bile bir şekilde sisteme girdiği andan itibaren kayıt tutuyor, adresler her şey kaydediliyor. Yani bu anlamda aslında tam tersi bir durum söz konusu.
Dolayısıyla ileride sistem hakkında eski 'erenler' ikna olduğunda, bu kriptolar 'muhtemelen' tether gibi bir şeye endekslendiğinde/aralarına kurumsal dijital paralar da eklemlendiğinde, yeni sisteme geçilecek.
Şu an bu süreç yaşanırken bir ponzi oluşuyor evet, esasen ponzi bütün sistemlerde var, ponzi kelimesi sürekli logaritmik büyüyen yapıyı istismar edenlere bunu karşılıksız yapanlara atfen kullanılıyor. Ama daha genel anlamda doğanın kendisinde de var bu 'katlanarak' büyüme, canlılarda üreme, denizin dalgalarında v.s.
Misal, BTC tekrar 1000 dolara düşerse, ooo ponzi patladı olmayacak, veya DOGE 10 dolara çıkarsa, ooo ponzi manasızca şişti olmayacak, bunlar bir oyun ortamı sağlıyorlar, ticaret dönüyor, birileri bu cazibeyle dağ başlarına milyon dolarlık kripto üretim tesisi açıyor....Burada asıl amaç bir sistem inşa etmek...Küresel finans piyasasından aldığı pay arttıkça o balon şişecek, bugün A, yarın B kriptosu şişip patlayacak, önemli olan total giren para, bu paranın kalması, git gide artması, kazanılması/kaybedilmesi ticaret dönmesi, ve en sonunda yeteri kadar süre geçince, birilerinin ikna olması gerek. İşte o noktadan sonra başka bir şey olacak, bu dönem evrilme ve ikna dönemi.
-Niye artıyor, insanlar aldığı için, alan satandan çok olduğu için, (büyüme)
-Bunun değeri ne, onu alan insanların verdiği değer.
-Bu ne işe yarıyor, alınıp satılabiliyor, transfer edilebiliyor..
-E bunun karşılığı yok, hiç bir şeyin karşılığı yok, altın yerin altından çıkarılan bir maden, yenmez, içilmez, insanlar ona değer atfettiği için, nispeten doğada az olduğu için, 'sarı renkte' olduğu için değerli. Gök taşları düşse gökten, her biri 300 er ton, ve nasılsa hiç canlılara doğaya zarar vermese, ton ton her yer altın olsa, altını kim ne yapsın, az diye insanlar ona bir değer atfediyor.
-Yarın ne olur, işte orası karışık, dünya devletlerinin ürettiği dijital paralar paritelere ikili olur, bunlar ya bir şeye endekslenir, ya da çok minik salınımlar yapan, herkeste olan, herkesin alıp sattığı, son derece statik, marjı çok az, çok derin bir şey olur, gibi, sanki...
Bence...böyle bir algı oluşuyor bende..
Yer İmleri