Alıntı Originally Posted by tradestop Yazıyı Oku
Sn. Istanbullu1963, size öncelikle şunu ekle şunu çıkar, şunu arttır şunu azalt diyecek durumda değilim.

Sadece bu konuda ve aklıma gelen başka konularda bir kaç cümle yazmak istedim. Öncelikle aynı kategoriden, aynı tarz fonlardan 3ten fazla portföyde bulundurmak bana mantıklı gelmiyor. Çeşitlendirme(varlık dağılımı) getiriyi belirleyen en önemli kriter ama ayni tarz fonlardan fazla çesitlendirme yapmakta, özellikle hisse senetleri fonlarında getiriyi endekse yaklaştırabiliyor.

Kendi adıma bir diğer kuralımda, sektörel ve tematik fonlardan uzak duruyorum. Bu fonları bireysel hisse senedi seçme konusunda uzman olanların tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendimde bu yetkinlik yok.

Bunun yerine kendini sektörel ve tematik olarak sınırlandırmayan, büyük küçük demeden, bist 30/100 ve bist 100 dışına aynı anda pörtföyüne alabilen çeşitlendirilmiş hisse fonların kendi adıma doğru fonlar olduğunu düşünüyorum.

Yeri gelmişken, Gelişmiş ülkelerde(Abd vs) pasif endeks hisse fonlara yatırım yapmak mantıklı iken, ülkemizde(gelişmekte olan ülkelerde) aktif yönetilen başarılı fonlar endeksi uzun vadede geçebiliyor. Ülkemizde endeks üzeri getiren fonlarımız halen var. Pörtföy şirketi ve fon yöneticisi bu konuda çok önemli.

Hisse yoğun fonlara yatırım yapacak biri için de, minimum süre 5 yıl olmalı. Yatırım ufku 5 yıldan önce ise, hsyf lere yatırım yapmamalı. Bu durumda olanlar kısa vade, düşük riskli fonlarda birikimlerini değerlendirmeli.

Yatırım vadesi ne kadar uzunsa, portföyde daha fazla oranda hsyf bulundurmalı. Zaman içinde portföy oranlarındaki değişimler yakından takip edilerek, gerektiğinde yendiden dengeleme yapılmalı. Zamanla hedefe yakınlaştıkça hisse fon oranı azaltilmali. Portföyunde Yüksek hsyf bulundurmak nedeniyle, büyük düşüşlerdeki oynaklıkta heyecan stres yapanlar, sağlam bir acil durum fonu oluşturmalı(minimum 6 aylık), büyük borsa düzeltmelerinde hsyf fon satılmaması, aksine yeniden dengeleme yaparak yeni alimlarla hisse fon oranı baştaki seviyeye getirilmeli. Büyük düşüşlerden sonra genelde en geç 1 yıl içinde endeksler eski seviyesine gelebilmekte, panik yapılmamalı. Varlık dağılımı kadar tasarruf edebilmekte çok önemli. Düzenli olarak tasarruflarda yatırımlara sistematik bir sekilde yönlendirilirse hedeflere ulaşmak daha kolay olacaktır.

Özetle kısa vadede ihtiyaç duyulmayacak bir para hsyf lere yatırılmalı.

Saygılar.
Bu kaliteli profesyonel açıklamanın altına ataş la şu bilgileri çakıyorum.
Eğer bu borsa bu sene yükselecekse,
ki yükselecek...
Bankalar olmadan yükselmesi de söz konusu olmadığına göre.
O zaman ADP Alınır.
Geçtiğimiz hafta aldım.
Çünkü bu fon TEK TABANCA bir fondur.
MAC a sadece benzer.
Okadar