Sayfa 6/67 İlkİlk ... 456781656 ... SonSon
Arama sonucu : 535 madde; 41 - 48 arası.

Konu: MERCN - Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.

1. Piyasada bu kadar halka arzı karşılayacak kaynak yok. Ancak eşit dağıtım ile geçici olarak 500-1000 tl sermayesi olan binlerce ky bu halka arzlara sokuldu. Hisselerde günlerce tavan gidince bu küçük sermayeli yatırımcılar 300-500 tl karlar etmeye başladılar.
    Bu işin ilk başlangıcı Papilon güvenlik ve ardyz dir. Bu iki firmada o anda borsadaki emsallerine göre iskontolu bir şekilde halka arz oldular. Hem ucuza hisse alan hemde zaten az hisse almış yatırımcılar hisselerini satmadıkça hisse fiyatları inanılmaz yerlere gitti.
    Bu 2 halka arzdan sonra arz olan firmalar pahalı çarpanlarla, emsallerine göre yüksek bedellerle arz olunmaya başlandı. Ne de olsa bu işin alıcısı vardı. Ne fiyattan versen arzlara müthiş katılım oluyordu, her 2 tarafta bu işten memnun iken Turex de hatalı işlem olduğu söylenen yüksek satıştan dolayı arzlarda güven bozuldu. Bozulan güven nedeniyle talep düşmeye, kar beklentisi de azalmaya başladı. Arzdan hisse alan açılışta satıp 3-5 krş kar etmeye çalıştı son arzlarda.
    Artık arzlara müşteri de bulunacağını sanmıyorum. Çünkü piyasada cidden sermaye eksikliği çok fazla, yabancı kurumsal yatırımcı ülkeyi terk edeli çok uzun zaman oldu, yerli kurumsal yatırımcılar ise bu çarpanları olan arzlara katılmıyor, aynı sektörden halka açık olanlar yenilerin 1/3 ünden 1/5 inden işlem görüyor.
    Yakında arzlar talep yokluğundan iptal olur veya gerçekten emsallerine göre iskontolu arz olmak zorunda kalır.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

2.  Alıntı Originally Posted by drsn.aak Yazıyı Oku
    Halka arz olan şirketlerde açığa satış yok. Sizi ben penta forumunda da gördüm. Orda da yanlış bilgiler verdiniz. Önce araştırın sonra yazın.
    Tureks de ellerinde 150 bin lot varken, satışa 750 bin lot nasıl konuldu? size zahmet açıklasanızda bizde öğrensek?

3. Halka arz sonucunu normal buluyorum. Nedenlerine gelince;

1-Banka mevduat faizleri yükselince faizcilerden gelenler eski yerlerine döndü.
    2-Döviz kurlarındaki hızlı artış dövizcileri kendi yerlerine döndürdü.
    3-Çok fazla ve yüksek miktarlarda halka arz nedeniyle küçük yatırımcının elinde halka katılım için fon azaldı.
    4-Şirket değerlemeleri yüksek tutulduğu için fiyatlar pahalı geldi. Bilinçli yatırımcılar uzak durmaya başladı.
    5-Mali yapıları bozuk şirketler halka arz olmaya başladı. Ortaklar şirketteki paralarının bir kısmını kurtarabilmek için sermaye artırımının yanında kendi hisselerini de arza koydular.
    6-Halka arzdan sonra Tureks, Galata Wind firmalarında olduğu gibi kötü niyet kokan hareketler küçük yatırımcıyı işkillendirdi.
    7-Halka arz edenlerin aç gözlülüğü nedeniyle halka arz fiyatları yüksek tutulduğundan ve alt-üst fiyat marjlarıyla küçük yatırımcıyı açıkça soyacağını belli eden şirketler nedeniyle küçük yatırımcı halka arzdan soğumaya başladı.

Bundan sonra halka arz olacak şirketler,halka arzlarının fiyasko ile sonuçlanmaması ve boş yere masrafa girmemesi için ince eleyip sık dokumak zorundalar.
    Daha önce Aydem'in halka arz forumunda da yazmıştım. Aydem'in halka arzı bir milat olabilir diye. Zira Aydem asla halka arz edilebilecek bir şirket değildi. SPK buna nasıl izin verir, değerleme şirketi o değerlemeyi nasıl yapar inanılır gibi değildi.
    Artık taşlar yerine oturmaya başlayacak. Halka arzlar sayesinde yeni borsa yatırımcıları da acı-tatlı tecrübe edindi. En azından her hissenin halka arzdan sonra tavan gidemeyeceğini, ondan öte bilanço, dönem karı, yatırımlar gibi farklı verilere de bakmak gereğini görmeye başladı.(diye ümit ediyorum.)
    Şahsım adına varılan bu noktadan memnunum. Zira acemi şoför nasıl trafiği alt üst ederse acemi yatırımcılar da borsayı alt üst etti. Artık akıl ve deneyim zamanı. Hak eden şirketler hak ettiği yerleri görecek diye düşünüyorum. Saygılar,

4. sn cemmer97 kesinlikle şirketlerin ederini karlılık oranları ve bu karı paylaşmaları belirler belirlerde buradaki sorun son arzların neredeyse tamamının ederinden 2-3 kat fazlaya arz edilmeleri oldu bu son arzlardaki şirketler kar şampiyonuda olsalarda bu karları dağıtsalar yedek akçelerden bedelsiz bedelsizde yapsalar en iyisi 10 yılda anca arz fiyatının ederini bulur burada sanki ky öpüldü gibi artık şirketler kredi yada yabancı ortak yada yerli ortak yada birleşme felan yerine direk borsada ederinin 2-3 katına ky arz yapıp 10 yıllık rahatlamayı garanti altına alıyorlar oh miss 10 yönetim gideri vb giderlerle arzdan gelen parayı patronlar bi güzel yerlerse kim ne diyebilir kimse bişey diyemez neyse arz işi artık bitti ancak çok çok kurumsal karlılığı düzenli olan ve dd den arz olan şirketlere katılınabilir YTD...

5. Herkese %100 eşit dağıtıldı. Daha öncekiler incelendiğinde %100 dağıtılanlar hep yürüdü. O yüzden yürür diyorum. Bakalım hayırlısı.

6. Aydem ve gwinden gerekli dersi aldım. Halka arz isteyenin olsun ben eski ve kendini ispatlamış firmalardan şaşmayacağım.

7.  Alıntı Originally Posted by seaeagle Yazıyı Oku
    Tureks de ellerinde 150 bin lot varken, satışa 750 bin lot nasıl konuldu? size zahmet açıklasanızda bizde öğrensek?
    Açığa satış pay senetleri borsa istanbulun sitesinde var. Böylesi göz önünde olan bir halka arzda bunu yapmaya cesaret ister. Turexte hatalı işlem oldu diye açıklama yapıldı. Ha bu hatalı işlem değildi bilerek yapıldı diyebilirsin ama bunun adı açığa satış olmaz. Alış satislarda City, Deuche pek görünmez mesela . Onların adına Ünlü, global gibi kurumlar alır ya da satar 2gun sonra takaslarda görünür. Yani bir kurum başka kurumun malını alıp satabilir. Bilmem açıklayabildim mi ya da siz anlayabildiniz mi...

8.  Alıntı Originally Posted by drsn.aak Yazıyı Oku
    Açığa satış pay senetleri borsa istanbulun sitesinde var. Böylesi göz önünde olan bir halka arzda bunu yapmaya cesaret ister. Turexte hatalı işlem oldu diye açıklama yapıldı. Ha bu hatalı işlem değildi bilerek yapıldı diyebilirsin ama bunun adı açığa satış olmaz. Alış satislarda City, Deuche pek görünmez mesela . Onların adına Ünlü, global gibi kurumlar alır ya da satar 2gun sonra takaslarda görünür. Yani bir kurum başka kurumun malını alıp satabilir. Bilmem açıklayabildim mi ya da siz anlayabildiniz mi...
    Hatta açığa satış olsa daha iyi olabilirdi. Çünkü diğer kurumlar sikistirabilirdi aciga satış yapanı akşam yerine koyacak lot bulamazdı muhtemelen ve çok yüksek faizlerle ödünç istemek durumunda kalırdı. Çünkü açığa satışta kapanista sattıklarını yerine koyman ya da faizle ödünç hisse bulman gerekir.

Sayfa 6/67 İlkİlk ... 456781656 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •