kardeş ipb mağduru biri olarak söyleyim ben fonun geçmişine bakarak alırım her zaman. benim stratejimde fon mutlaka aylık kazandırmalı. bundan önceki 5 yılda fonun 1,5 aydan daha fazla bir düşüş veya yatay periyodu olmuşmu? hayır en fazla 1,5 ay. ben de 1,5 ay önce aldım o zamandan beri yerimizde sayıyoruz. o zaman 2 ay bekle diyceksin ama bu performansla ay sonunda kazandıracağına gerçekten inanıyormusun? 1 haftadır borsa düşerken düşüyor anladık, borsa yükselirken de düşüyor sen ne yapıyorsun demezlermi? pegasus kağıdı gibi fonda da uygun dip beklenmeli muhabbeti yapmışsındeğişken fon bu pegsusu çıkarıp başka kağıt alacak o zaman değişken fonda dip beklenmez, o fon yöneticisinin işi. hisse fonu alsak anlarım dediğini.
Alıntı yapmamışsın ama sanki benim mesajım üstüne yazmışsın gibi.Eğer öyleyse mesajımı anlamamışsın, öncelikle mesajımda bela falan yok.Ben kimseye kusur bulmam, hataysa kendimindir; fon yöneticisinin değil.Dikkat edersen son 1 aydaki bendeki fonların benzerlerine kıyaslama yaptım.Bu fonlara son 1 ayda da girmedim, uzun zamandır tutuyorum ve hala devam ediyorum.Piyasa riskini de aldığım yazılı orda.GBC mesela altından da gümüşten de epey geride son 1 ay.Ben bunu açıklayamadım, açıklayan olursa sevinirim.KUB %50 ye yakın hissedeyken dolar ve dış piyasalar olumluyken 0,9 getiriyi açıklayamıyorum, elbet vardır.IPB de uzun zamanki performansını ben övdüm burda zaten.IPB 'nin son dönemdeki performansının düşük olması bir tespit orda.Bela falan okumak değil.Ayrıca IPB alırken içinde PGSUS varmış, ne kadarmış gibi şeylere bakmak anlamlı falan depil.Bu fon çok hızlı hareket, eden bol türev kullanan,fon yöneticisinin performansına bağlı bir fon.Ayın 7sinde KAPta gördüğün dağılım zaten bir önceki ayın 31 indeki fotoğraf.PEGASUS fiyatını takip edeceksem IPB ile değil direk PEGASUS ile ilgilenirim.IPB'nin özelliği bu, diğer değişkenler gibi değil.Burada da risk büyük ve ben o riski alıyorum.Aldığım risklerin farkında olarak sadece bu ay elimdeki fonların olması gerekenden çok daha kötü performans gösterdiğinin tesbiti olup şanssızlığımı dile getirmekti.Hepsi bu, kısacası kimseye bela okumak yok, kimseyi suçlamak yok.
arkadaş muhtemel beni kastetmiş ben bela okurum ama işte bahtsızlığıma kızdığımdan bir nevi katarsis benimki. yoksa aslında başımıza ne geliyorsa kendimizden kaynaklı çok haklısın. şanssızlık bile şansını fazla zorlarsan olan birşey. karşı tarafın suçlu olduğu zamanlar var tabiki yoksa mahkeme diye birşey olmazdı ama başına gelen herşeyde kusuru başkasına yıkıyorsan bu cahillik.
Türkiye 5Y CDS 394
Yeni yatırımcıyım. Benim yazdığımla yatırım yapmayınız. Selamlar.
Hocam bi çok konuda söylediklerine katılıyorum.
Genel olarak yatırımcı değil oyuncu olmak istiyor insanımız.
Titan saadet zincirinden tut, çiflikbanka kadar çeşitli ponzi oyunlarına resmen "atlayan" bi yatırımcı profilimiz var maalesef. Hatta yatırım sektörü neyse, diğer sektörlerde de benzer psikolojik tavır-tutum sergiliyor insanımız.
Ben küçükken:
atari meşhur oldu, salonları çoğaldı, herkes salon açtı, bilardo salonları benzer şekilde...
Sonrasında internet kafeler, covidden hızlı yayıldı Türkiye'de)
Hemen peşinden de telefoncular.
Sonrasında, özel üniversite yurtları, özel üniversiteler, kahveciler, inşaat, oto galeri, özel hastaneler...
Ve borsacılar, kriptocular, miner-lar.
Herkes para kazanma telaşıyla her yere saldırıyor, bunda tabii ki anormal bi durum yok ama anladığım, gördüğüm, gözlemlediğim kadarıyla kimse piyasa araştırması yapmadan, hedef koymadan cart diye giriyor bu işlere.
Sonrasında da benzer hüsranlar yaşıyorlar...
Bunu yapanlar, suçludur, aptaldır vs gibi şeyler söylemiyorum lütfen yanlış anlaşılmasın.
Babam, amcam, birkaç arkadaşım inanılmaz kayıplar yaşadılar... Yani tüm birikimleri resmen buharlaştırı, yaşadıkları baskı, devamında gelen buhran, evde aileye yansımaları vs vs...
Aldıkları hisseleri duyunca panik atak geçirecek gibi oluyorum...
Bir satır yatırım kurumu araştırma raporu, tavsiyesi, model portföyü okumadan bilanço ya da dönemsel mali tablo incelemeden dümdüz borsaya girip aynı hızda çakılmalarını gözlemledim. Hâlâ da gözümün önünde...
Bunun üzerine hisseye, borsaya sövüp saymaları da cabası.
Resmen reality show.
Arkadaşlar gözünüzü seveyim araştırmadan yatırım yapmayın.
Bazen araştırma yapsak da işe yaramıyor orası ayrı. Kovid, dolar, altın, siyasi Ama olabildiğince anaparanızı korumaya odaklanın. Kolay kazanılmıyor ama saniyler içinde kaybedilebiliyor...
Aman diyeyim...
Herkese bol kazançlar, Yaşar Erdinç hocanın dediği gibi: "Paranız sağlığınızı bozmasın."
Ben de bu internet kafe, telefoncu, sonra da lokmacı örneğini çok vermişimdir.Güzel tespit.
Kumarbaz ve Yatırımcı arasında çok az fark var zaten, Adam Khoo abimiz bunu bir videosunda güzelce açıklamıştı, ilgilenenler biraz zaman ayırıp, yatırımcı mıyız, kumarbaz mı öğrenebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=NcZy8J_HUl8
Selamlar,
Aşağıda linkini paylaşıyorum ama excel bilgisi az olan arkadaşlar anlamakta zorluk çekeceklerdir. Bu arada bayram sonrası bu linki kaldıracağım, ihtiyacı olan kendine kopyalarsa sevinirim.
LİNK; https://drive.google.com/file/d/1ddl...ew?usp=sharing
* Sütunda başlık kısmında her hangi bir not ve açıklama yoksa formüllüdür, oraya bilgi girmeyin, formülü de bozmassınız.
* Bilgi girişi yapılması gereken sütunların üzerilerine notlar koydum, oralara bakılarak giriş yapılırsa, tablo da sizin portföyünüze göre şekkilenecektir.
* Rakamlarla oynadım, kendi portföyünü eklemek isteyen sadece Fon Kodu olan kısımdan kendi portföyünü ekleyerek ilerleyebilir.
* Açıklama kısmı import sekmesinden veri alıyor, açıklama yazan yere, import sekmesinden kendi fonununuzun tam adını bularak aynısının yazılması gerekiyor, yoksa veri gelmez.
*En altta aylık kar-zarar tablosu var, siz burada Sadece Temmuz sekmesini bırakarak, üst satırları silebilirsiniz. Daha sonraki aylarda sadece veri girişi yapılması gereken yeri doldurup, o da zaten bir önceki ayın bakiyesi oluyor, diğer sütunları olduğu gibi kopyalamalısınız. Örneğin temmuz bittiğinde, Ağustos ayı için Temmuzu olduğu gibi aşağıya kopyalamalı, Temmuz bittiği için formüllü halini kopyalayarak, yine temmuzun üzerine sadece değerleri yapıştırarak sabitlemelisiniz, sonraki aylarda da sürekli benzer işlem tekrar edilir. Bu tabloda da temmuz öncesinin sabit olduğunu, temmuz ayının formüllü olduğunu göreceksiniz.
*Tekrar tekrar hatırlatmakta yarar var, import sekmesindeki bilgilere zarar verirseniz veriler etkilenir. Bazen geç yükleniyor, tablodan değil, verilerde sıkıntı var demektir, 10'a kadar bekleyin, genelde veriler tam olarak geliyor.
Yıldızlar ve Trade diye sekmeler var, onlar da bonus olsun, içeriğini anlayan arkadaşlar kullansın.![]()
Yer İmleri