aptalca finansman yöntemleri çok yaygın akape döneminde..
dünyanın geri kalanına göre çok yüksek vergilere rağmen altyapı yatırımlarını dış borç ile yapma yoluna gitti akape.. bu sayede vergileri siyasal islam procesi için kullanabilecekti (yandaş, yandaş stk, yandaş basın medya vb desteklenmesi)..
halkın "ama yol yabdılar, almanya bizi kıskanıyor " demesi için yatırımlarda kullanmayı düşündüğü dış borcu devlet üzerine almak yerine özel şirketlerin üzerine yıktı bu sayede devletin dış borç rasyosu akıllarınca düşük kalacaktı, bir nevi PR çalışması..
ama neticede cds riski ülke riski..o borç alındıysa o borcu ödemeye başladığın zaman pyasadan dolar toplarsan yine aynı etkiyi gösterecektir, dolara yukarı yönlü baskı yani.. köprü ücretlerinin dolara endekslenmesini de bu minvalde değerlendirin..
neyse.. bu zavallı zihniyet arka sayfalarda "hazine çoktan default olurdu" demiş eleştrilere karşı, eğer bu yol izlenmeseydi .. bu zavallı zihniyet 128 milyar dolar satılmış ve kasada para olmamasını sanırım "almanya bizi kıskanıyor default yok" havasında karşılıyor.. bakın merkez kasası sıfır değil, boş değil, -eksi 40-50 milyar dolar.. hatta "neyse ki sıfır değil, eksi" diye seviniyordur bunlar.. neticede bu zihniyete göre eksi olması sıfır olmasından iyidir.. hahahaha..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Korku ve aptallık çağı..
Borsalar düşmez , düşemez..
Bunun güvenle falan da alakası yok..
Burada nasıl tvf kontrolünde ise borsa , dow da fed in kontrolü altında..
Dow 40.000 lere doğru fişekleyebilir
Diğer yandan Ben ömrü hayatımda yakalanmaya ve bulaştırmana mani olmuyor hafif geçirmene yarıyor denen bir aşı!! daha duymadım..
Aşı (ismi üzerinde) bize ...olursan yakalanmazsın çünkü vucuda hastalık anında nasıl ve hangi antikoru üretmesi gerektiğini sersemletilmiş virüs ile öğretilir diye öğretildi idi...Taaa ilkokulda..
Bugün bir arkadaş biontech olmasına rağmen yakalanmış ve karantinaya alınmış evde..
Sonbaharda aşı!! ya rağmen rakamların yine fırlayacağını düşünüyorum..Bakalım ne gibi yalanlar bulacaklar o zaman..
Korku ve aptallık çağı..
Dow 30.000 lerin altına gelsin FED 3 trilyon dolarlık bilmem ne paketi açıklar..
Yani..
Borsa düşmez düşemez..
Bizde de 3-5 kağıtlar fiyatlar kontrol ediliyor işte..tcell bim ve eregl baş atlar..Geri kalanlarda duruma göre poz değişiklikleri biraz poz artırma poz kapama falan..
İşte endeks 5000-10.000 çıkıyo iniyo falan..Milleti aptal yerine koyma..aaa çıktı aaa düştü..alan da satanda kendisi oysa..
Artık fk pd/dd gibi 10 sene öncesinin değerleri zerre kadar önem taşımıyo..
Borsa bir rakamdan ibaret iner çıkar işte..
Pahalı ucuz gibi kavramlar anca paranın kısıtlı olduğu ortamlarda geçerlidir..
Adam çıkarıp masaya 3 trilyon dolar daha koyarsa herşey bir anda ucuz olur..
Bizim bi akraba vardı..Paranoya had safhada idi..Ne tutarsa gider anında elini yıkardı..Dışardan eve geldi mi de direkt banyoya girer çitilerdi kendini..
Dünya böyle bi hale geldi artık..
geçen yıl bu zamanlar vaka sayıları 1.000 civarı idi sanırım...bugün 10.000 lere yaklaşmış...bu hızla giderse sonbahar ve kışı düşünemiyorum...
okullar...çocuklar...
aşı olmayanlara kesinlikle yaptırım uygulanmalı...olmuyor musun kardeşim? peki olma... ücretsiz tedavi bitti artık...o kadar...ama param yok...iyi de biz sana ücretsiz aşı imkanı verdik...ve kapalı mekanlara (kafe, restoran, avm, sinema, tiyatro v.s.) giremezsin...toplu taşıma araçlarını kullanamazsın...bitti gitti...
aşı olan ama hasta olana ücretsiz tedavi verilmeli...
ABD GDP si 2017 mayıs da 19 trilyon dolar ..
Aynı tarihte ise S&P un toplam değeri 21 trilyon dolar..
Bugün bu rakam lar 22.5 trilyon dolarla 36 trilyon dolar..
S&P ın 31 p/e den işlem görüyor..
Yarısını silse yine 15 e anca düşer...
Bu 18 trilyon dolarlık bir kayıp demektir..
Ki Koca ABD ekonomisinin nerede ise tamamı..
Balonu öyle şişirdiler ki yüzde 20 düşüş bile bütün herşeyi sıfırlayacak durumda..
Peki daha ne kadar şişirecekler..
Yakında yüzde 5 düşüşle bile total ABD gdp si mi silecek borsa..
Borsada bilgisiz bir yatırımcıyım.Temel analizden-teknik analizden anlamam. Kulağım delik değildir. Kimse benim yazdıklarımdan etkilenip işlem yapmasın.(eski nickim : hallederiz )
Bir konuda bilgin net değil ve emin değilim o nedenle soruyorum.
Aşı olma ile bildiğim kişinin kendi bağışıklık sisteminin güçleneceği ve vücudun virüse karşı antikor üreteceği.
Yanı kişinin kendini korumasına yardımcı olacağı.
Aşının bunun dışında bir etkisi varmi
Mesela
Başkasına virüs bulaştırmada aşılı olanla olmayanın farkı varmı
Veya
Virüsün kişinin kendisine bulaşma durumunda yine aşılı olanla olmayan arasında bir fark varmı
Özetle
Taşıyıcısı anlamında bir fark varmı
Bilmediğim için soruyorum.
Çünkü işin uzmanı değilim.
Kabaca bilgimde.
Aşı olmayan sadece kendisine zarar vermiş olma ihtimalı var diye biliyorum.
Başkasına bir zararı veya faydası yok diye biliyorum.
Herkesi aşıya mecbur etmeye dönük yayınlar artıyor.
En azından bilen arkadaşlar
Buna bir cevap yazarsa sevinirim
Yer İmleri