Bu yazdiginiz elbette onemli. Yuzde 67 dedigine gore ucte ikidir. O zaman musteri sayisi 3un katlari olmali. Cunku diger sayilarda bu orana erisemezsiniz. Yani Ironsphere musteri sayisi 3'ten 5'e de cikmis olabilir, 6'dan 10'a da, 9'dan 15'e de. Bildigimiz musteriler, Pega, Cuttone&Company, MetLife ve belki GTT. Yani GTT hala musterimiz mi bilemiyorum. Bir de bir banka var demislerdi, ismini aciklamak istemedikleri. Dolayisi ile 6'dan 10'a cikmis olma ihtimali bence en yuksek.
Tabi bu musteri bazli bir artis. Musteri buyuklugu ile ilgili bir veri yok. Yani bir MetLife cok kucuk bir musteri iken, bir banka ya da Pega, hele GTT devasa musterilerdir. Yani 4 kucuk yeni musteri eklenmesi cok buyuk kazanim getirmez, bu anlamda musteri bazli artistan bahsedilmesi, sayi kucuk oldugu icin pek anlamli degil.
Beni asil heyecanlandiran olay, 1,5 sene once ortaya konan, 5 sene icerisinde kureselde ilk 5 firma icerisine girme hedefi. O zamanlar, ve hatta yakin tarihe kadar, bu hedef bana cok komik geliyordu. Hatta burada da zaman zaman bu hedefle alay ettigimi hatirlarsiniz. Yalniz yakin zamanda, Vodafone ile yapilan coklu-kiralama yontemi ile ilgili websitesine girince, orada, Vodafone diyordu ki, bu yontemle Mart 2020'den beri (2021 degil) bunu uyguluyoruz. Buyuk ihtimal pilot calisma gibiydi onceleri. Ben, once hata oldugunu dusundum, herhalde 2021 Mart demek istediler. Ama hayir, 2021 Mart degil, 2020 Mart olmasi, IDC calismasinin suresi gozonune alindiginda, daha makul gorundu. Ustelik bu, elemanlarin global hedefi koyma asamasina da denk geliyordu. Belki dedim, acaba, bu, Gartner'in de, sadece Kron'da oldugunu soyledigi coklu-kiralama (multitenant) ozelligi, beklentilerini yukseltmelerine sebep olmus mudur?
Kimseyi yanlis yonde etkilemek istemem. Belki de yanilmislardir, bekledikleri gibi, orta olcekli sirketler hucum etmemislerdir. O yuzden fiyat geri geliyordur. Belki de etkili olacaktir, baski yapiliyordur.
Ama sunu soyleyeyim, sirket, onceki sene 3 katlik bir sicrama yapti, onlari sebeplendirebiliriz. Ama bu seneki 3 katlik sicramaya (25'ten 79'a) dayanak bir sebep henuz goremedik. Bu seneki sicrama herhalde multi-tenant'tan dolayi olamaz, cunku o, onceki sene hayata gecmeye baslamisti. Kim bilir, bilmedigimiz neler olabilir, durmadan bu alanda birlesen sirket haberleri duyuyoruz ve Lutfi de gecen sene ortaklik ve satin almalara acik bir sirket oldugumuzu ve bu yonde calismalara baslayacaklarini soylemisti.
Zarari buyuk olan cokca kisi varken, ve hisse asiri sig oldugundan, asagi ya da yukari, ne kadar gidecegini kestirmek mumkun olmadigi bir durumda, insanlara umit vermek ve vebal almak istemem. Dolayisi ile kisaci arkadaslar benim yazilarimi gormezden gelsinler. Yazdiklarimi lutfen yuklu miktarla uzun senedir hissede olan, 79'dan bile hisseden ayrilmayacak kadar sirketle bag kurmus bir kisinin yazilari olarak gorup, bu durumun fikirlerimi etkilemis olabilecegini goz onunde bulundurarak okuyun.
Neme lazim, sonra bir surprizle karsilasmayasiniz.
Beni en cok heyecanlandiran ise, her an guzel bir surprizle karsilasma ihtimalidir.
Yatirim tavsiyesi degildir
Yer İmleri