Lafla peynir gemisi yürüseydi. 2011 yılında bankalardaki yurt içi dolar mevduatları artmaya başlıyor. Yükseldikçe yükseliyor o tarihten itibaren bil bakalım doların fiyatı ne oluyor.
Lafla peynir gemisi yürüseydi. 2011 yılında bankalardaki yurt içi dolar mevduatları artmaya başlıyor. Yükseldikçe yükseliyor o tarihten itibaren bil bakalım doların fiyatı ne oluyor.
Aslında bankalarda *hiç dolar yok*. Yani yatırılan tün DTH lar özel sektöre kredi olarak kullandırılmış ve üzerine de bankalar 50-60 milyar dolar dışarıdan borçlanmış. Özel sektöre verilen döviz kredileri de ithalat amacıyla yurt dışına gönderilmiş. Yani burada yanlış bir algı oluşuyor, yurt içi yerleşiklerin bankada 165 milyar doları var gibi algılanıyor,
Aslında durum o paranın özel sektör eliyle harcanmış olduğu ve şu anda yerinde olmadığı. Yani bırakın tüm DTH ları çekmeyi , ayşe teyzem DTH'ından ufak bir meblağ çekmek istese , ahmet amcamın o miktarda doları bankaya yatırması lazım. Yani döviz likiditesi şu anda neredeyse ekside diyebiliriz.
Bu nedenle dün ve evvelsi günkü gönderilerimde özel sektörün iflas noktasına geleceği kur riskinin altını çizdim. Zira dthlardaki dövizler bankalarda değil , bankaların o dövizi emanet ettiği özel sektör şirketlerinin borçlarında/yükümlülüklerinde. (dikkat edin kasasında demedim, zira para ithalat için harcandığı için aslında yurtiçinde değil!!!)
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
O zamanalar BOE faiz arttıracağım dediğinde eski BOE başkanı bırakın bu işleri devlet su işleri demişti..
Şimdi bulamam forumdaki yazımı; ama ne faiz artışı yahu, parayı daha çoğaltsanız daha iyi olur gibi bir şeyler demişti......yaaa..
Fed bilanço küçültecek..Ayda 1'er milyar dolar...
Zaten BOJ'un mümkünatı yokda..zor ama ECB'de QE'leri kesiyorum dese Yellen banyoda sabunlu kalmış gibi olur...![]()
Benim bu ülkede gördüğüm 3-5 saygın ekonomistten birisi olan Selim SOMCAĞ'a göre özel sektörün dayanabileceği dolar kuru 3.50 TL'dir.
TR şuan uzatmaları oynamaktadır.
Selim Somçağ*@selimsomcag
15 yıl boyunca konut ve araba satışına dayalı bir ekonomik büyüme modeli izlenirse tıkanma kaçınılmazdır.
Geçen yıl dolar 3.5 TL olursa Türk ekonomisi biter demiştim,gördüğünüz gibi bitti. Maalesef bu bitişin bir de batışı olacak.
Henüz değil..Şu KGF etkisi bir geçsin hele..
Amma karamsar adam yahu...beni geçti...
İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI™ İmalat Sanayi Raporu
Türk imalat sektöründe büyüme hızlandı.
• PMI, faaliyet koşullarında Aralık 2013’ten bu yana en güçlü iyileşmeye işaret etti.
• Yeni siparişlerdeki büyüme son 42 ayın en yüksek hızına ulaştı.
• Girdi fiyatları enflasyonu Eylül 2016’dan beri gözlenen en düşük düzeye geriledi.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...t=7135&page=23
DOLARCILAR
Geleneksel hissenet yarışmamız yeniden hizmete açılmıştır
3 hisse seçin linke ve topiğe yazın bir hafta yarışalım.
bir halt olacağı yok.
Yer İmleri