Yeni bir seans günü başlıyor. Endeks fezaya da çıksa bu aynı yerlerde dolaşmaya devam edecek. Sanki ziraat gayrımenkul.
Bir gün bofa ile piyasadan mal alıyor sonraki gün aldığı malı y.krediye devrediyorlar. Eğer endekse bağlı düşüşler olurs iyice alttan almaya gayret ediyorlar. Tahtayı rahat bıraksalar şu anda en az 40 tl olmuştu.
Alış kademelerinki lotlarla satış kademelerindeki lotların toplam sayısından herşey çok belli. Çingenelikten başka bişey değil yaptıkları.
![]()
Borsada alıcılar da kazanır satıcılar da, açgözlüler kaybeder.
Bu kadar lot degil de taş alsan dagdaki taşın fiyatı bile artardı. Başarılı işler, tebrikler.
Osmanlı döneminde paralar altın ya da gümüş olurdu.
Yahudiler de ticaret veya benzer para işiyle uğraşıyorlar .
Yahudi eline bir bıçak alıyor önüne bir kap koyuyor paralar eline geçtikçe tirtiklarini azar azar kırpıyor. Paranın anası kendinin olmasa da Akşama kadar önünde ciddi bir gümüş ve altın tozu birikiyor
Buna dilimzde kullanılan " tirtiklama " deniyor.
Devir değişti araçlar değişti ama Yahudi'nin huyu degismedi.
Fakir fukara demeden herkesin ekmeğini asini tirtikliyor.
Yahudi tirtikliyor da buna göz yuman kamu kuruluşlarına ne demeli.
Benim gördüğüm şu: Bu sinir bozucu hareketler, hissenin temel dinamiklerinde, satışlarında, finansalarında bir bozulma yoksa, şirketin bizzat kendisi şirketin hisse fiyatının değerinin/ederinin altında inanıyor ve tarihinde ilk defa bir gerialım açıklamışsa eninde sonunda sert bir yükselişle sonlanacak.
Endexin böyle pozitif olduğu günlerde dahi tepkisiz kalması, yükselişe direnmesi hissede poz. alanları ''bunun yüzünden diğer hisselerde fırsatları kaçırıyorum'' duygusuyla satışa yöneltmek. Evet sinir bozucu hareketler, ama sakin ve sabırlı olunursa kazançlı çıkılabilir.
Herşeyin hergün zamlandığı (evet tüm beyaz eşyanın ve küçük ev aletlerinin de), doların 2022 nin ilk 6 ayında 10 lirayı geçmesinin projeksiyonunun yapıldığı bir ortamda, (ki Arçeliğin gelirinin %60 dan fazlası artık USD bazlı) ben 22 de en az 50TL yi görmeden hayatta satmam malımı. %55-60 prim de benim için gayet iyi bir getiridir.
Yer İmleri