-Reel efektif kur hesaplamasının metodolojisi -bana göre- önemli hatalar içeriyor.TÜFE bazlı hesaplamada gelişmiş ve gelişmekte olan 45 ülkenin TÜFE verileri kullanılıyor.İçlerinde;Azerbaycan, Brezilya,Bulgaristan, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, Irak, İran, Katar, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya,Suudi Arabistan, Tayland, Ukrayna ve Ürdün gibi ülkelerin TÜFE verileri hesaplamaya dahil ediliyor.Bu ülkelerin bazıları sabit kur uyguluyor,bazılarının ise TÜFE verileri bizde olduğu gibi,güvenilir olmaktan çok uzak.
-En önemlisi bizim TÜFE verisi de güvenilir olmaktan çok uzak.Yıllık enflasyon TUİK'te %19.58 iken ,ENAG'da %44.70(Benim gözlemlerime göre ENAG rakamı gerçek enflasyonu tam olarak yansıtıyor.)Üstelik bu fark sadece 1 yıllık fark,19 yıllık birikimli ölçüm farklılığının çok daha geniş marjlara gideceği aşikar.
-Bu nedenle benim açımdan TUİK'in "reel efektif kur endeksinin" hiç bir bilimsel değeri yok ve döviz kurlarımızın denge seviyesi için nerelerin "doğru" seviyeler olabileceği konusunda hiç bir anlam ifade etmiyor.
Kamu tarafından bir müdahale olmadan, serbest piyasa koşulları içinde kurlar nerede dengeleniyorsa,döviz kurları için oraları doğru seviyedir.
Yer İmleri