Bir kar realizasyonu gelecek ama ne zaman.
Gelecek olan bir gelse de rahat etsek.
Ama Aralıkta da faiz indirimi olacaksa düşüşe fırsat veremeyecek şekilde borsaya girişler devam eder.Gidecek başka yer yok.
O zaman da dönüşümlü olarak yükseliş devam eder, bugünlerde sıra yan kağıtlarda.
Nasd** 100 Endeksi'nin son 14 gündeki hareketlerini ölçen görece güç endeksi endeksin aşırı alınmış olduğuna işaret ediyor. Nasd** Eylül ayında aşırı alım bölgesine ulaştıktan sonra yüzde 8'e yakın düşüş kaydetmişti.
https://www.bloomberght.com/nasd**-t...inyali-2292502
Ben genel teknoloji değilde elektrkli araç, yarı iletken ve blochain fonlarını yavaş yavaş biriktiriyorum.
%8-10'luk düşüş olur yada olmaz bunlar için pek umurumda değil.
Vadem çok uzun olduğundan sorun olmuyor.
Zaten bunlar düşşe de doları tutamadığımız için ne alırsak kar diye düşünüyorum şu aşamada.
Bende Gbc uzun süredir var. Yatırım fonlarını orta ve uzun vadeli yatırım enstrümanları olarak gördüğüm için prensip itibarıyla fonları al-sat için değil, biriktirmek için alıyorum. Fonlara yaklaşık iki buçuk senedir yatırım yapıyorum, zorunlu haller dışında satmıyorum. 10 yıl daha bu şekilde aylık alımlarla yatırım yapmayı planlıyorum.
Burada okuduklarımdan edindiğim bir kaç temel prensibim var:
Birinci ve bana göre en önemli kural;
-Yatırım fonlarının orta ve uzun vadeli yatırım araçları olduğunun ve piyasada yarının ne getireceğini yüksek doğrulukla tahmin etmenin mümkün olmadığının farkında olmak. Bu farkındalığa sahipseniz ister istemez portföy-sepet mantığıyla hareket ediyor ve kısa süreli dalgalanmalardan psikolojik olarak etkilenmiyorsunuz. Anlık alım-satımın mümkün olmaması nedeniyle yatırım fonları trade etmeye uygun ürünler değil.
-Daha önce burada çokça yazıldığı üzere; görece getiriye, kıyas kriterine göre getiriye odaklanmak. Böylece döviz bazlı fonlarda dövizi, hisse bazlı fonlarda hisseyi geçmeyi amaçlamak.
-Bu temel prensiplerin yanında; kişisel özelliklerinize, risk kapasitesinize ve finansal okur yazarlık düzeyinize göre bir takım ilave kurallar belirlemek. Örneğin ben kişisel olarak yerli değişken fonların umduğum esnekliği sağlamadığını gördüğüm için yerli değişken fonlar yerine stopaj avantajını da gözeterek fon sepeti fonlarının tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Tabi ki bunların hepsinin öncesinde ve temelinde buradaki tecrübeli arkadaşların da uzun süredir ve ısrarla vurguladığı gibi düzenli şekilde tasarruf etmek gerekli. Kendi adıma yatırım fonları ile geç tanıştığım için bir hayli hayıflanıyorum. Buradaki genç arkadaşlara yahut bu başlığı yeni okuyanlara nacizane tavsiyem; bir an önce risk algılarına göre bir portföy oluşturarak fon yatırımına başlamaları olacaktır.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Ija %+0.41
Nzh 0.051
Nnf 1.98
Oph 1.77
Gmr 1.79
Eib 0.152
Yer İmleri