Originally Posted by
Subjective
Hem tv'lerde hemde forumlarda çıkıp "borsamız dolar bazında çok ucuz kaldı daha gidecek yolu var bla bla bla" çok bilmişçe yorum yapanlardan artık tiksinme geldi bana.
Borsaya dolar bazında bakmak nedir arkadaş?
Şimdi net rakamlar vericem artık bitsin şu borsamız dolar bazında çok ucuz kaldı saçmalığı...
Mart 2020'deki büyük pandemi çöküşünde ;
Dow jones 18.075 , S&P 2.200 ve DAX 8.400 civarına kadar çökmüşler. günümüzde bu endexlerin pandemi çöküşünden bu yana geldiği ve (rekorlar kırdığı seviyeler) ;
Dow jones 36.500 , S&P 4.600 ve DAX 16.000 civarı seviyeler. yani dipten bu yana çok bariz ikiye katlanmışlar.
Peki bizim bist100 ne yapmış?
Pandemi dibinde ; 88X' e kadar çökmüş. oradan ne yapmış bugün itibariyle 1.910
yani? yanisi şu ; iki katından fazla yükselmiş.
dolar kudurmuşcasına gidiyor diye ve bizim bist 100 de dolar bazlı artık ucuz değil dememiz için mayıs 2013 de ki zirvesi olan 5 $ a mı gitmesi lazım?
Yani kabaca endex in 6.900 mü olması lazım? yani 8 kat mı gitmesi gerekiyor pandemi dibinden?
öyle bir dünya varmı? öyle bir borsa varmı?
benim şahsen TV lerde ve burada dolar bazında çok ucuz kaldık söylemleri yapanların ekonomi&iktisat bilgilerinden kuşku duymaya başladım.
Daha kötüsü mide bulandırıcı oluyor...
ha evet ülkenin borsasına döviz bazlı bakarsın ama mesela 30 yıldır 104-110 seviyesi arasında olan japonyeni-usd bazlı bakarsın mesela japonsan endexine. benzeri istikrarlı paritelerle yani..
ama TRY - USD gibi asansör kurlarla borsada grafik açmak saçmalıktır..
bitti, nokta...
Yer İmleri