Alıntı Originally Posted by TyphoonTrader Yazıyı Oku
Şu ortamda beni cezbetmedi. Fakat bunun olacağını biliyordum, bir noktada aratacaktı. Ucuza likiditeye ulaşma imkanı olmayan kimse parasını TL olarak bağlayıp yıllık %18 almaya razı gelmez bu ortamda. Birkaç hafta önce öyleydi. Burada merak ettiğim, banka aracı kurumları neden bu işe girmiyor. Borsa para piyasasında overnight %16-17 ile borçlanıp, %30-40 ile Viop'ta kazanç elde edebilirler spot long-vadeli short yaparak. Bunu yapmamaları şaşırtıcı. Sana bana anlamsız ama MB'nin parasına ulaşabilenler için anlamlı.
tayfun, şimdi bu arbitraj ortamı nasıl/niçin oluştu diye bakarsak benim fikrim şu-

vadelisi yeterince likit olan tahtalarda spot-vadeli arası yüklü miktarlarla arbitraj yapan oyuncular var.. mesela dohol tahtasında olması gereken makas 3 kuruş, bu tahtada 4 kuruş makası gördüğünde fdohol short- aynı miktar dohol alım şeklinde pozisyon alır, aradaki 1 kuruşu aynı gün, olmadı ertesi gün tahsil etmiş olur- fiyat hareketinden bağımsız olarak

hisse vadelide short olanlar dün/bugün panik alımla short kapama telaşına girince, pala makası daha da açtı tahtalarda, böylece arbitrajcılar pozisyonda kilit kaldı, evet 31.12 kapanacak fark ama daha vakit var, makası açık tutunca arbitratör malı 31.12ye kadar taşımak zorunda kalacak.. yani malcı olmayan adamlar mecburi malcı durumuna geçti.. ayrıca fiyat yukarı gittikçe vadeli shortlar margin call sıkıntısına giriyor, yetmedi yarın teminatlara zam var, shortçuların teminat sıkıntısı daha da arttı