Alıntı Originally Posted by sezium Yazıyı Oku
Çok sıkıldım ama neyse son sefer anlatıp gideyim Sayın hkm bir siz beni anladınız sizde tam anlamadınız yada ben sizi anlamıyorum benim dediğim şey şu:
şimdi diyelim 1 ocak 2022 tarihinde merkez saat 11 de kur açıklayacak düşük mü açıklamaya çalışır yüksek mi: yüksek açıklamaya çalışır desek yok yapmaz çünkü dolarını millet saat 11 kurundan merkeze verir vadeliye geçer bu merkezin zararına olur.
ozaman düşük açıklar demekki, yok onuda yapmamalı çünkü busefer 3 ay sonra bütün mevduatlara ekstra ödeme yapması gerekir.

Şimdi birde 1 nisan için konuşalım: herkesi mevduata bağladı ozaman hedefi düşük kur açıklamak olmalı, yok kuru düşük yaptımı busefer 1 temmuzda ödeneceklerin başlangıç kuruda düşük olacak demektir, yani sıfır toplamlı oyun...
Ben ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum.
Şu anda kur 10,99 seviyesinde . Pazartesi günü de MB 11 kuru 11 olsun.
Mevduat’a bağlayınca orana göre 3 ayda % 4,00-4,25 arası faiz alacak.
3 ay sonuna aşırı yükselmesi misal 16’ya çıkması Merkez Bankasına büyük zarar yazar.
3 ay sonunda 9’a düşerse bu kez vatandaş anapara + faizi karşılığı TL ile gider serbest piyasadan başlangıç noktasına göre daha fazla dolar alır. Kur düştüğü için gereksiz yere dolar talebi yaratmış olur.
Kur 11 idi ya koy üstüne % 4,00-4,50 faizi.
11,44 - 11,50 seviyesi başa baş noktasıdır.
Kuru bu seviyede düzenli olarak artıracaklar ki sizin yazdığınız senaryolar yaşanmasın.
Bilmem anlatabildim mi?