Sayfa 1085/2460 İlkİlk ... 85585985103510751083108410851086108710951135118515852085 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 8,673 - 8,680 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Talimat! İhracat bedelinin yüzde 25'i MB'ye satılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yayımladığı uygulama talimatına göre, döviz alım belgesine bağlanan ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.

TCMB talimatının kapsamını ihracat genelgesine göre dolar, euro ve sterlini cinsinden İharacat Bedeli Kabul Belgesi veya Döviz Alım-Satım Belgesi'ne bağlanan ihracat bedeli dövizler olarak belirledi.

Banka nezdinde Merkez Bankası adına dolar, euro ve sterlin hesaplar açılacak ve bankanın bu Uygulama Talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17:00'ye kadar TCMB'ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak.

Banka tarafından Merkez Bankası'nın hesabına aktarılan dövizler, TCMB işlem kuru üzerinden satın alınacak.

ZORUNLU KARŞILIK HESABINA AKTARILACAK

Döviz alış işlemleri karşılığı TL tutarları TCMB tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilir. Saat 17.30'a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise TL tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

BUGÜN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Uygulama talimatı bugün yürürlüğe girdi. Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek.

https://m.patronlardunyasi.com/haber...tilacak/259125
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Monday January 03 2022 Actual Previous Consensus
    11:55 AM
    DE
    Markit Manufacturing PMI Final DEC 57.4
    57.4 57.9
    12:00 PM
    EA
    Markit Manufacturing PMI Final DEC 58
    58.4 58
    Son düzenleme : deniz43; 03-01-2022 saat: 16:23.

3. sn deniz43; bugun yayınlanan tebliğ hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://t.co/ohelyuAH8w
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

Alıntı Originally Posted by Desperado Yazıyı Oku
    sn deniz43; bugun yayınlanan tebliğ hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://t.co/ohelyuAH8w
    Geçmişte merkez bankasının yaptığı bu tür bir uygulama olmuş mu diye biraz araştırdım,ama bulamadım,belki 1980 öncesi sabit kur sisteminde var mıydı,araştırmak lazım.Söyleyebileceğim şey,akşamdan sabaha sürekli bu türden sürekli regülasyon değişikliklerine gitmek hoş değil,öngörülebilirliği yok ediyor,belirsizlik yaratıyor.Niye bu tür bir regülasyon değişikliği gelmiş olabilir,merkez bankasının net döviz rezervlerine,son 2 ay gelen yüksek dış ticaret açıklarına bakınca,döviz ihtiyacının had safhaya geldiği şeklinde yorum yapılabilir herhalde.

5. MB'nin döviz ihtiyacı elbette ortada ama anlamadığım şey; sen ihracatçıdan bu dövizi alır eline TL verirsen ve adamın dövize ihtiyacı varsa yine gider piyasadan alır bu dövizi. Piyasadan alınca doların fiyatı artar ve MB yine müdahale etmek durumunda kalır...

Yani nette sadece dolardaki hareketin dalga boyunu arttırır gibi geliyor bana, kime ne faydası var çözemedim...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

6.  Alıntı Originally Posted by Desperado Yazıyı Oku
    MB'nin döviz ihtiyacı elbette ortada ama anlamadığım şey; sen ihracatçıdan bu dövizi alır eline TL verirsen ve adamın dövize ihtiyacı varsa yine gider piyasadan alır bu dövizi. Piyasadan alınca doların fiyatı artar ve MB yine müdahale etmek durumunda kalır...

Yani nette sadece dolardaki hareketin dalga boyunu arttırır gibi geliyor bana, kime ne faydası var çözemedim...
    Aynısını düşünüyorum bende . Hesaptaki dövizi bozan şirket sistem dışından sattığı kadar alır kendi kasasında tutamaz mi ?

7.  Alıntı Originally Posted by xyz Yazıyı Oku
    Aynısını düşünüyorum bende . Hesaptaki dövizi bozan şirket sistem dışından sattığı kadar alır kendi kasasında tutamaz mi ?
    Şirketler için durum biraz farklı. Muhasebesi, kaydı, girdisi, çıktısı, faturası vb..... Bireyler için ise dediğiniz çok uygun ve de çoğu insan yapıyor.

sn.deniz 43,

Cumhurbaşkanı 78 milyar tl kur korumalı hesaba geçen miktar diye beyanat verdi.
    Bu paranın içinde zaten TL de olup da bu hesaba geçenler de var mı, yoksa sadece döviz bozup bu hesaba geçen toplam miktar mı kast edilmektedir ? Döviz bozup bu hesaba geçen kümülatif miktar ne kadardır?

saygılar

Sayfa 1085/2460 İlkİlk ... 85585985103510751083108410851086108710951135118515852085 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •