Originally Posted by
TyphoonTrader
Bundan o kadar emin olmayın. KKM yapısal bir çözüm değil, kısa vadeli semptomatik bir çözüm. Üstelik patlaması durumunda Türkiye'nin iyi olduğu bir konuda bütçe disiplininde çok kötü bir noktaya götürebilir. Böyle bir şey olması durumunda enflasyon ne olur, DIBS faizleri ne olur belli değil. İçeride 200 Milyar TL KKM var ve her geçen gün artıyor. Bunların çoğu da TL'den geçiyor. 1.5 ay içinde 500 Milyar olsa, doların %20 atak yapması durumunda garanti ödemeleri nedeniyle 2022'de planlanan bütçe açığı yarı yarıya artırıyor. %50'lik bir atak gelirse bütçe açığı ikiye katlanıyor.
Borsa için ise şu benzetmede bulunayım; Aygaz tüp tırı ile altın taşıyan tır çarpışmış. Altınlar ortaya saçılmış ama tüp tırının şöförü gaz kaçıran tüpleri poşete sarıp müdahele ettiğini sanıyor. Tüpler ha patladı ha patlayacak. Sen de bunu görüyorsun, gidip canından vazgeçip altınları toplar mısın? Uzaklaşayım da tüpler bir patlasın sonra bakarız dersin değil mi, şu anda da piysada olan olay bu. Benzetmede tüpler doları, altınlar hisseleri temsil ediyor. Bu tüpler patlar ondan sonra borsa dolar bazlı dibini yapar ve yoluna devam eder. Kimse elinde pimi çekilmiş el bombasını tutmak istemez. Teşbihte hata olmaz deyip kaçayım.
Hocam benim dediğimi yanlış anladınız. Bir şekilde patlayacak yine. Ama enflasyon yüzde 50 den bahsediyoruz. Parayı korumak için alan kalmadı karı geçtik. Doları burda yıl sonuna kadar tutsa zarar ederiz para yüzde 50 eriyecek.
Borsa işini bıraktım. Foruma öylesine yazıyorum, sakın kaale almayın.
Yer İmleri