Sayfa 354/1002 İlkİlk ... 254304344352353354355356364404454854 ... SonSon
Arama sonucu : 8016 madde; 2,825 - 2,832 arası.

Konu: Yatırım Fonları X

1.  Alıntı Originally Posted by meesut Yazıyı Oku
    Vergi dairesi mi burası beyana dayalı olsun. Aslında İş Bankası doğrusunu yapıyor, ama geri kalan herkes yanlış yaptığı için, İş Bankası yanlış yapıyor gibi görünüyor. Amerika olsa anlarım, vatandaşına güvenirsin, beyanına da güvenirsin ama Türkiye burası, beyana bıraktın mı, herkes nitelikli yatırımcı olur.

Gerçi, en küçük şehirde bir evi olan artık milyoner, nitelikli yatırımcının da pek bir mantığı kalmadı.

Arkadaşlar bu arada Google Sheet'de fon değerlerini İNG'den çeken var mı? Sayfayı değiştirmişler, sizde de hata veriyor mu? Alternatif öneriniz var mı?
    Mesut yazdıklarının bir dayanağı var mıdır? Yoksa şahsi fikrini mi belirtiyorsun? İleride doğabilecek her hangi bir sorunda sorumluluk o beyanı veren kişiye ait olacaktır. Tam olarak hatırlamıyorum ama bir zamanlar vatandaşın beyanı esastır diye bir şey çıkmıştı. Aşağıda Myfinans'ın dediği gibi üç beş yerde para ya da para cinsinden menkul yatırım araçları varsa nasıl olacak? Sorumluluğu alanın beyanının esas olması gerekir

2.  Alıntı Originally Posted by Tbey35 Yazıyı Oku
    Mesut yazdıklarının bir dayanağı var mıdır? Yoksa şahsi fikrini mi belirtiyorsun? İleride doğabilecek her hangi bir sorunda sorumluluk o beyanı veren kişiye ait olacaktır. Tam olarak hatırlamıyorum ama bir zamanlar vatandaşın beyanı esastır diye bir şey çıkmıştı. Aşağıda Myfinans'ın dediği gibi üç beş yerde para ya da para cinsinden menkul yatırım araçları varsa nasıl olacak? Sorumluluğu alanın beyanının esas olması gerekir
    Dayanağı var tabiki, kapanan başlıklardan birinin içinde uzun uzun yazmıştım, kanuna göndermeler de yaparak ama şimdi bulmak zor geldi. [emoji4]

Herkes bildiğini yapsın arkadaşlar. Bir sözünüze istinaden işlem yapani seçmek varken niye gidip diğerini seçersiniz diye de sormayacagim.

Gün gelir, devletin aklına hesap sormak gelirse, o zaman cevabını verirsiniz.

SM-G973F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3.  Alıntı Originally Posted by meesut Yazıyı Oku
    Dayanağı var tabiki, kapanan başlıklardan birinin içinde uzun uzun yazmıştım, kanuna göndermeler de yaparak ama şimdi bulmak zor geldi. [emoji4]

Herkes bildiğini yapsın arkadaşlar. Bir sözünüze istinaden işlem yapani seçmek varken niye gidip diğerini seçersiniz diye de sormayacagim.

SM-G973F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Edit; Beyana dayalı işlem yapılabileceğine dair kanun veya tebliğ, kararname vb. örneği gösterebilirseniz, hatamı kabul edeceğim.

SPK Kanunda nitelikli yatırımcı tanımı yapılmamış.; https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6362.pdf

28.06.2013 tarih ve 28691 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren II-5.2 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği (“II-5.2 Sayılı Tebliğâ€)’nin 4. (dördüncü) maddesi; profesyonel müşteri tanımı yapıyor, son madde hariç tüzel kişiliği olan kurumlar bunlar. Son madde bireysellere de gönderme yapıyor.

"..nitelikli yatırımcı; “Sermaye Piyasası Kurulunun yatırım kuruluşlarına ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan ve talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilenler de dahil profesyonel müşterilerâ€, şeklinde ifade edilmektedir.

1) Aracı kurumlar, bankalar, portföy yönetim şirketleri, kolektif yatırım kuruluşları, emeklilik yatırım fonları, sigorta şirketleri, ipotek finansman kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ile bunlara muadil yurt dışında yerleşik kuruluşlar.
    2) Emekli ve yardım sandıkları, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. (yirminci) maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklar.
    3) Kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşlar.
    4) Nitelikleri itibarıyla bu kurumlara benzer olduğu Kurul’ca kabul edilebilecek diğer kuruluşlar.
    5) Aktif toplamının 50.000.000 Türk Lirası, yıllık net hâsılatının 90.000.000 Türk Lirası (doksanmilyonTürkLirası), öz sermayesinin 5.000.000 Türk Lirası’nın (beşmilyonTürkLirası) üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar.
    6) Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ (III.-39.1)’in 32. (otuzikinci) maddede tanımlanan talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilen müşteriler.
    İlgili Tebliğ;
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0131217-13.htm

MADDE 32 – (1) Genel müşterilerden aşağıdaki nitelikleri haiz olanlar, yazılı olarak talep etmeleri ve aşağıdaki şartlardan en az ikisini sağladıklarını tevsik etmeleri durumunda, yatırım kuruluşunun sunabileceği hizmet ve faaliyetlerden profesyonel müşteri sıfatıyla yararlanabilir. Bir müşterinin profesyonel müşteri olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlardan en az ikisini sağlaması gerekir:

a) İşlem yapılması talep edilen piyasalarda son 1 yıl içinde, her 3 aylık dönemde en az 500.000 Türk Lirası hacminde ve en az 10 adet işlem gerçekleştirmiş olmaları

b) Nakit mevduatlarının ve sahip olduğu sermaye piyasası araçlarının da dâhil olduğu finansal varlıkları toplamının 1.000.000 Türk Lirası tutarını aşması

c) Finans alanında üst düzey yönetici pozisyonlarından birinde en az 2 yıl görev yapmış olması veya sermaye piyasası alanında en az 5 yıl ihtisas personeli olarak çalışmış olması veya Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı veya Türev Araçlar Lisansına sahip olması

(2) Bu madde ile 31 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen tutarlar gerekli görülmesi durumunda Kurul tarafından değiştirilebilir.

(3) Kurulun ilgili düzenlemelerinde yer alan nitelikli yatırımcı tanımı kapsamında, talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilecek müşterilerin belirlenmesinde bu maddenin birinci fıkrasında yer alan şartlardan sadece (b) bendindeki şartı sağlayanlar nitelikli yatırımcı olarak kabul edilir.
    2017'deki tebliği dikkate alıyoruz diyenler için;
    1- 1/12/2017 tarihli ve 30257 sayılı Resmi Gazete’de Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliğinde (II-5.2) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-5.2.a)

https://mevzuat.spk.gov.tr/3082854f-...2-e12272735e03

(2) Bir yatırımcının nitelikli yatırımcı olduğuna ilişkin bilginin, ilgiliden alınan beyan üzerine MKK üyesi yatırım kuruluşları tarafından MKS’de kayıt altına alınması zorunludur. MKK üyesi yatırım kuruluşlarından birisi tarafından yapılacak kayıt, bir yatırımcının nitelikli yatırımcı olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Nitelikli yatırımcıların sahip oldukları tüm tekil hesaplar nitelikli olarak kabul edilir. Ancak müşterek hesapların nitelikli olarak kabul edilebilmesi için hesap sahibi tüm kişilerin nitelikli yatırımcı özelliğini taşıması gerekir.
    demesine karşın bir sonraki maddede bu hakkın kaybedilmesine gönderme yapılıyor ve aracı kuruma sorumluluk yüklüyor.

(3) Nitelikli yatırımcı özelliğinin kaybedilmesi durumunda, bu durumun ilgili yatırımcı tarafından bir MKK üyesi yatırım kuruluşuna bildirilmesi zorunludur. Bildirim üzerine, söz konusu yatırımcının MKK nezdindeki statüsünün değiştirilmesine ilişkin yükümlülük MKK üyesi yatırım kuruluşuna aittir.

4.  Alıntı Originally Posted by Tbey35 Yazıyı Oku
    Olay şu:
    1- Sadece o kurumda olmasına gerek yok.MKK sicilinize kayıtlı olanlar 1 milyonu geçsin yeterli.Aksini söyleyen kurumlar hatalıdır.
    2-Çoğu kurum araştırmıyor sadece beyanı yeterli görüyor.
    3-Sahte beyan hoş birşey değil, ayrıca SPK kanunundaki şu cezaya maruz kalabilirsiniz.
    MADDE 103 – (1) Bu Kanuna dayanılarak yapılan düzenlemelere, belirlenen standart ve
    formlara ve Kurulca alınan genel ve özel nitelikteki kararlara aykırı hareket eden kişilere Kurul
    tarafından yirmi bin Türk Lirasından iki yüz elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
    Ancak, yükümlülüğe aykırılık dolayısıyla menfaat temin edilmiş olması hâlinde verilecek idari
    para cezasının miktarı bu menfaatin iki katından az olamaz.

Haa bunun uygulandığı görülmüşmüdür. Hiç sanmıyorum.

Kesin ve net bilgidir.Yayabilirsiniz.Nokta...

5. Daha önce içimi dökmüşüm aşağıdaki girdide; Benim derdim nitelikli yatırımcı falan değil, bizim orta doğu zihniyetimiz. Kimle konuşsak neden bu haldeyiz, neden gelişmiş ülkeler gibi olamıyoruz falan diye muhabbet yaparız, ama dönüp ne yaptığımıza bakmayız. İşte bu yüzden bu haldeyiz. Deve neden boynun eğri muhabbeti.

https://www.hisse.net/topluluk/showt...99#post5364499

6. Yeni bir fon kurulmuş.

Deniz Portföy Kar Payı Ödeyen İkinci Serbest (Döviz) Fon
    Her yıl 7 şubat ve 7 ağustosta kar payı ödeyecekmiş.

7. [QUOTE=meesut;5832993]Dayanağı var tabiki, kapanan başlıklardan birinin içinde uzun uzun yazmıştım, kanuna göndermeler de yaparak ama şimdi bulmak zor geldi. [emoji4]

SM-G973F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOT

Mesut yanlış ifadeler kullanıyorsun. Ne demişim. Beyan eden sorumluluğu alır. Yazılanları dikkatlice okumamışsın. Ayrıca insanları potansiyel suçlu olarak görüyorsun gibi bir düşünce şeklin ortaya çıkıyor. Suçlamak için yazmıyorum. Yazılanları tekrar okursan hatanı görürsün.

8.  Alıntı Originally Posted by Tbey35 Yazıyı Oku
    Arkadaşlar nitelikli yatırımcı olmak için istenilen miktarın çalıştığınız o kurumda mı olması gerekiyor? İş bankası öyle diyor da. Diğer bankalarda da durum aynı mıdır? Bankalardan serbest fon alan arkadaşlar bilgi verebilir mi? Bol kazançlar
    Nitelikli yatırımcılık konusunda attığım mesajda şunu sormuşum. " Nitelikli yatırımcı olmak için istenilen miktarın aynı kurumda mı olması gerekiyor? demişim. Bunun anlamı nedir? Farklı kurumlarda olması yeterli değilmidir? Gerçi mesut mesajını arkadaşın yazdığı cevaba karşılık yazmış ama olayı net olarak ortaya koymak açısından cevap yazdım. Fazla uzatmatya da gerek yok. Konu anlaşılmıştır sanırım.

Sayfa 354/1002 İlkİlk ... 254304344352353354355356364404454854 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •