Şimdi arkadaşlar bu BES sisteminde en son herşeyiyle birlikte emekliliği hakkettik diyelim. Atıyorum fondada toplam pay 1 milyon adet birikti. Ben dedim ki 10 yıl emekli maaşı almak istiyorum. Kurum bana her ay 1milyon pay ÷120ay=8333 pay bozup maaş verecek yada hesaplama başka mı? Ayrıca ömür boyu maaş almak isteyene hesaplama nasıl yapılıyor acaba. Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler. Saygılar
Paydan ote, diyelim 1.2 milyon birikti ve 10 yil maas almak istiyorsun. 120 bini(1.2 mio/10) ayiriyorlar ve sana her ay 10 bin veriyorlar. Geriye kalan 1milyon 80 bini istedigin fonda tutuyorlar(altin, hisse vs sen neyi tercih edersen). Diyelim fonda kalan tutar 20.37% buyude ve 1.3 milyon oldu. Bu sefer bunu 9 a boluyorlar ve sana her ay 12.037 tl oduyorlar(1.300.000/9/12). geriye kalan fonda degerleniyor tekrar. ertesi yol 8 e bolup odeme yapiyorlar vs. Bu sekilde devam ediyor.
Hesaplamayi burdan kendiniz yapabilirsiniz. Dosyayi kendi drive iniza indirin ve istediginiz rakamalri girin. Hesaplamayi reel getiriye gore yapar. https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Omur boyu maas almak istersen, birikimini yillik gelir sigortasina aktararak omur boyu maasl alirsin. Burada yasin, saglik durumun, emekli olmak istedigin tarihteki omur beklentisi, yasadigin sehir vs bir cok sey etkili. Kisiye ozel bir maas ongorulur.
Bir sorum olacak...bes endeks fonları temettü günlerinde nasıl hareket ediyor...mesela bugün endeks ekside gözükse de düşüş temettü ödemeleri kaynaklı...sonuçta fon elinde ereğli hissesi varsa karşılığında temettü de alıyor. Yani endeks-30 bugün %2 temettü kaynaklı düşüş gözüküyorsa, fon bunu %2 eksi olarak mı yansıtıyor, yoksa bir etkisi olmuyor mu?
Bu durumda u-30 fonları, temettü etkisi toplam yıl boyunca %5 ise, u-30 u %5 yenmesi gerekir (figk de %2 olsa, nette %3 yenmeli fon endeksi).
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Hocam,
Fiyat Endeksi ve Getiri Endeksi arasındaki tek fark nakit temettü ödemelerinde ortaya çıkar. Emeklilik ve yatırım fonlarının genelinde karşılaştırma ölçütü olarak endeks yerine endeksin temettüleri eklenmiş endeksi olan bist 100 getiri endeksi fon karşılaştırma ölçütü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle ana endeksi kolaylıkla yenebilirler ancak getiri endeksini yenmek nispeten daha zor olabilr. Fonların bir diğer avantajı ise KYD brüt getirinin oldukça düşük olması da diyebiliriz.
Özetle endeks-30 bugün %2 temettü kaynaklı düşüş gözüküyorsa bunun emeklilik ve yatırım fonlarına etkisi olmuyor.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri