Originally Posted by
varsayım
Bu konuda denge bulunması taraftarıyım. İmkan varken de, çocuklar ile o imkanlar paylaşılmalı.
Mesela, babam 5 dairesi var. Abim 40-45 yaşında kirada oturuyordu. Babam, evlerden birisini satıp, abimin oturacağı ev almadı. (kendi alsın biz kendimiz yaptık diyor). İmkanın var, paylaş. E ne oldu? Evler 30-40 senelik. Kiracılar sürekli borç takıp gidiyor. En son kiracı elektrik faturasını ödememiş. (Abonelik babamın üstüne). babam gitti 1.200 TL fatura ödedi. Kirayı da çok düşük tutuyor. Ne demek istiyorum? Çocuklarından sakınıyorlar, aman şımarmasın diye, varlık içinde yokluk çekiyorlar. Ben herşeyi kendim yaptım. Evlenirken bile, hep eşimle birlikte yaptık her şeyi. Aileler elini cebine atmadı.
E ne oldu? 20-25 yaşına kadar, çekingen, ezik, güçsüz ve özgüvensiz büyüdük. Sadece cebimiz değil, ruhumuz da fakirdi. Dışarıda yemek yemeyi bilmezdik. İmkan var ama yapmadılar. Mesela, eşimin babasının arabası var. Ama eşime hiç vermezmiş arabayı. Kendin çalış kazan diye. Anlamsız. Her 2 anne babamızın da, 5-6 tane dairesi var. Totalde 10 daire. Ama çocuklar ile paylaşmıyorlar. Ya 1er tanesini sat, çocukların hayata atıldıklarında, 25-30 yaşlarında ver. Ya da onlara 1 ev al. Yapmadılar. Abimle biz, 2 kardeşiz. ÇOcukluğumuzda hep borç içinde büyüdü ailemiz. (Neden ev yapıyorduk?). 30 sene geçti, evler çürüdü ama bize faydası olmadı. Muhtemelen çocuğuma faydası olacak. Arada bizim nesil (Abimle biz) kaynadı.
Kısacası, denge olmalı bu hayatta.
Ben bu duruma varyemez amca gibi olmamak lazım diyorum. Twitter'da geçen yazmıştım, adam sürekli hisse biriktirmiş, sürekli finansal özgür olacağım, 4-5 milyon tl lik hissem olacak, yıllık 300-400 bin tl lik temettü gelirim olacak, onunla hayatımı yaşayacağım...ne zaman, 60 tan sonra..iyi de sanki elinde tapu va 60 ı göreceksin diye, ya da belki 62 de öldün...2 sene için miydi onca çaba.
Bu yüzden ben şunu tavsiye ediyorum..kendinize 60, bilemedin 65 yıl yıl ömür biçin...buna göre biriktirip, buna göre harcayın..zaten tasarruflu, makul bir yaşam yaşayan istese de abartamaz, har vurup harman savuramaz..ne kadar harcasa da 65 te yine baya bir birikimi olacaktır...el ayak tutuyorken, sağlıylken bazı şeyleri yaşamak lazım.
aynı şey çocuklar için de geçerli..lisede yaşanacak, üni de yaşanacak şeyler farklıdır..bunları 30 dan sonra yaşayamazsın..mesela biz çok gariban okuduk üni de..babamın olsa söke söke alırdım parasını, rahmetli de çok az olan parasını esirgemezdi
yarın kızım, ya da oğlum üniye gidecek, arabamı vermeyeceğim, akıl alır gibi değil...kendim binmem ona veririm, çocuğun havası olur, kız arkadaşı ile bir yerlere gider...araba o yaşlarda güzel, yoksa 60 tan sonra o kadar cazip gelmiyor bana.
burada yine varsayımın dediği gibi denge önemli..bol keseden harcayıp sonra muhtaç olmak da, hiç harcamayıp kendi dahil herkesten mahrum bırakan da yanlı yolda bence.
ara ara hatuna diyorum...üç kuruş kira aldığımız bir evimiz var, satalım, yiyelim güzel güzel...yok diyor, çocuklara birer ev klasın diyor...ben satıp ailecek yeme taraftarıyım
böyle değildim, makul-mütevazı yaşama olayından sıkılmaya başladım galiba
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri