Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 128/147 ÝlkÝlk ... 2878118126127128129130138 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 1,017 - 1,024 arasý.

Konu: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-3

1.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Güzel bir tanýtým yazýsý olmuþ, o zaman biz de hoþgeldin diyelim

Oluþturduðun portföy ve oranlarý gayet mantýklý...Ýki tavsiyem olurdu, daha önce sormuþ olsaydýn,

i-) Borsaya ayýrdýðýn fonu ikiye böl, yarýsýný borsa fonlarýna, yarýsýný a kendi oluþtuduðun portföye yatýrýrdýn,
    ii-) Her iki durum için de önce %30 kadar tek seferde alým. Sonra her ay eþit miktarda %5 er alýmlar...böylece tek seferde giriþin riski azalmýþ olurdu.

Eskiden güzel fonlar yoktu...artýk rekabet oldukça fazla, endeksi düzenli ve kayda deðer oranda yenen fonlar var...son 1-3-5 yýla bakýp bu fonlardan seçim yapýlabilir..ayrýca fon yatýrýmý 2-3 fona eþit daðýtýlabilir.
    Hoþ buldum

Bu topikteki tartismalar hosuma gittiginden ve yazan arkadaslari kendime yakin hissettigimden buraya yazdim. Emegi gecenlere cok tesekkur ederim.

Tavsiyeler icin tesekkurler. Aslina bakarsaniz ustumdeki tedirginligi atabilirsem bir miktar daha borsaya girebilirim. Su an girdigim miktar elimdekinin %12 si kadar. Fakat iste daha fazla girmeye cekiniyorum.

Tavsiye ettiginiz fonlar var mi?

2.  Alýntý Originally Posted by doubt Yazýyý Oku
    Merhabalar.

Emlak yatirimi ve doviz/altin seklinde bir miktar birikimim var. Simdiye kadar (kucuk bir ASELS seruveni disinda) borsa yatirimi yapmamistim. Sepeti cesitlendirmek adina bugun benim icin azimsanmayacak bir miktarda hisse aldim.
    Baslangic noktam internette takip ettigim bir yatirimcinin hedef fiyatlari ve tavsiyeleri oldu. Daha sonra hisseleri kendi icgudulerime gore yeniden agirliklandirdim.

Biliyorum, "internetteki yatirimci" ve "icgudu" kelimeleri cok iyiye isaret degil. Fakat biraz tembellik var, cok ugrasamadim. O yuzden buyuk hisselerin disina pek cikmamaya calistim. Umarim negatif ayrisacak hisseleri bulmamisimdir.

Uzun vade icin dusunuyorum (en az 3 sene). Daha sonra tekrar degerlendirecegim.

Bunlar aldigim hisseler ve agirliklari:

Hisse Oran (%)
    eregl 17.5
    sýse 17
    goody 13
    asels 8
    alka 7
    arclk 6
    ykbnk 4
    dohol 4
    vesbe 4
    ýsctr 4
    garan 4
    kchol 4
    vestl 3
    akbnk 2
    ecýlc 1.5
    sahol 1

Yatirim tavsiyesi degildir, muhtemelen batirim tavsiyesi olabilir.
    Bankalar fazla olmuþ fakat þu süreçte bakanlar sanýrým epey ucuz ucuzken toplayýp, ileride adam akýllý faiz politikasý yapýlýrsa para kazandýrýr. Sasa, kordsa, froto, tofas, tupras, aksa, aksen,alark, hekts, deva , kordsa eklenebilir.

3.  Alýntý Originally Posted by doubt Yazýyý Oku
    Secim kriterlerine cok bilimsel yaklastigimi soyleyemem. Oncelikle surada anlatilan hedef fiyatlari baz aldim: https://www.youtube.com/watch?v=XS2W1DITzwU . Ne kadar dogrudur bilemiyorum. Cogu koklu sirketler oldugu icin cok da uzerinde durmadim. Ismini bile duymadigim sirketler olsaydi kisiye ne kadar guvensem de uzak dururdum.
    Kendim bu isi ogrenip analiz yapmaya kalkarsam cok uzun surecekti. Aklima bir sey dusunce bazen cok aceleci davraniyorum. Sanirim uzun vadede sirketleri degerlendirmeyi ogrenmeliyim. Analitik yeteneklerime guveniyorum, fakat bunu isim disinda kullacak enerjim cogu zaman olmuyor.

Videodaki beklenen artis oranlarina gore hisselerde bir baslangic agirligi olustu. Daha sonra bu oranlarda kendimce duzeltmeler yaptim. Mesela "Dogan holdingin senelerden kalan cok yuksek hedef fiyati var, fakat bir turlu olusmamis. Kisa sure icinde yine olusmaz" diyerek agirligini epey azalttim. 4 holding hissesini tek sepette dusunup toplam agirliklarini bir daha azalttim (yoksa %40 dan fazla toplam agirliklari olacakti).

asels, arcelik, vestel, vestel beyaz: bunlari da tek sepet olarak dusunup hedef fiyata uygun agirliklarini az bucuk korudum. Aselsana biraz torpil gecmis olabilirim.

Bankalarin hedef fiyata gore %40 dan fazla agirliklari vardi. Fakat ekonomideki sikintalardan dolayi agirliklarini %14e dusurdum. Anladigim kadariyla doviz bazli fiyatlari dusuk kalmis, fakat niye, daha da dusecek mi yoksa doner mi sorulari kendi acimdan cevapsiz.

Ve son grup endustri hisseleri: sise, goody, eregl, alka. Burada da genelde hedef fiyatin belirledigi oranlara uydum. Eregl hissesine biraz torpil gectim sanirim (temettu hissesi oldugu icin). ALKA duymadigim bir sirketti, yine de tavsiye edildigi icin bir miktar aldim.

Dedigim gibi sirketler arasindaki farklara cok asina degilim. O yuzden sektor bazli (yine kisitli bilgime dayanarak) degerlendirip sirketler arasi sepet yapmis oldum.
    Kendi deneyimimden yola çýkarsam aceleci olmayýn. Her seferde bir adým. Deneyimleriniz yavaþ yavaþ þekillenecek. Ucuza aldýðýnýz hissenin pahalý olduðunu düþüneceðiniz anlar gelecek. Korkudan ucuzunda ucuzunu beklerken elinizden kaçýp gidecek fýrsatlarda olacak.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,851
     Alýntý Originally Posted by doubt Yazýyý Oku
    Merhaba.

Yukarýdaki mesaji yazma sebebim sacma bir alim yaptiysam yorum alabilmek. Asla tavsiye degildir.

Bu arada kendimi tanitayim. Babam memur, annem ise ev hanimi. Ailede emlak disinda yatirim yapildigini gormedim.

94 yilinda, ilkokul sonda ailemle birlikte yurtdisina gittim (bati avrupa). Universite egitimimi orada tamamlayip 4 sene bir sirkette yazilimci olarak calistim. Evlendikten bir sene sonra esimin istegi uzerine Turkiye'ye geldik. Sirket Turkiye'den home-office calismama izin verdi. 9 senedir buradayim.

Finansal olarak bazi avantajlarim oldu. Yurt disindan buraya geldigimde sirket maasimda bir degisiklik yapmadi. Beni her zaman orada calisan bir eleman olarak kabul edip ona gore maas verdi ve duzenli zam yapti. Ayrica bana sirketten belli bir miktar stock option verdi. Sirket birkac sene once buyuk bir sirkete satildiginda bu "stock option" bana dise dokunur bir fayda sagladi (7 senelik maasim kadar). (Bu gelen paranin %40'iyla hayalini kurdugumuz bahceli evi aldik).

Aslinda tam da o siralar yatirim hakkinda hicbirsey bilmedigimi anladim ve bu parayi nasil degerlendirecegimi dusunmeye basladim. Bir ara cuzi miktarda (denemek icin) borsaya girdim. Daha sonra ekonomik calkantilardan korkup dovizde kalmaya devam ettim.
    Su suralar doviz enflasyonu yuzunden tekrar alternatiflere bakmaya basladim. Bu nedenle gecen sene biraz emlak yatirimimiz oldu (toplami 1M'yi gecmez). Borsadan yine korkuyorum, ama sepet mantigiyla bir miktar girmemin uygun olacagina karar verdim (gerci emlaktan da korkuyorum, aslinda ben her yatirimdan korkuyorum galiba).

Yasim 39. Uc tane cocugum var. Ikisi ozel okula gidiyor (ilkokul). Birisi daha kucuk. Imkanim el verirse o da ozel okula gidecek. Aslina bakarsaniz sirf okul yuzunden tekrar yurtdisina gitmeyi dusundum, fakat esim pek istemedi.

Su an cok sukur durumum iyi. Beni biraz korkutan ailemin fazla rahata alismis olmasi, ve bunu devamli surdurebilir miyim pek emin degilim.
    Sana bir hayat tavsiyesi:
    Coluk cocuga gelecekte de surduremeyecegin bir hayat standarti hic bir zaman verme.
    Surduremedigin zaman senden kotusu olmaz.

Syg,
    Son düzenleme : Dudu; 23-03-2022 saat: 08:11.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

5.  Alýntý Originally Posted by doubt Yazýyý Oku
    Hoþ buldum

Bu topikteki tartismalar hosuma gittiginden ve yazan arkadaslari kendime yakin hissettigimden buraya yazdim. Emegi gecenlere cok tesekkur ederim.

Tavsiyeler icin tesekkurler. Aslina bakarsaniz ustumdeki tedirginligi atabilirsem bir miktar daha borsaya girebilirim. Su an girdigim miktar elimdekinin %12 si kadar. Fakat iste daha fazla girmeye cekiniyorum.

Tavsiye ettiginiz fonlar var mi?
    Bizzat isim vermek istemiyorum, kendimi fon elemaný gibi hissediyorum...bi densiz çýkýp laf eder, kaldýramýyorum artýk bu tip þeyleri

Yöntemi söylüyorum ama..tefas platrormu çok güzel, hisse senedi fon þemsiyesini seçiyorsun, orada yýllýk getiri bazlý sýralayýnca hangilerinin ön plana çýktýðý gözüküyor...10-15 tane fon belirle, sonra bunlarýn son 1-3-5*7 yýl için getirilerini kýyasla, istikrarlý yýllýk tatinkar bir kazanç saðlayanlarý ve fon içeriklerini gör..ona göre kararýný ver.

bir de fon büyüklüðü önemli, küçük fonlar daha hýzlý hareket edebilir, bu nedenle belirli dönemler iyi getiri saðlayýp, sonra geride kalabilir...100 milyon gibi bir fon büyüklüðünü geçme kriteri de koyabilirsin ek olarak.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

6.  Alýntý Originally Posted by Dudu Yazýyý Oku
    Sana bir hayat tavsiyesi:
    Coluk cocuga gelecekte de surduremeyecegin bir hayat standarti hic bir zaman verme.
    Surduremedigin zaman senden kotusu olmaz.

Syg,
    Güne çok güzel bir anekdotla baþlamýþsýn tebrikler.
    Bende gerçek bir hikaye anlatayým. Memur bir ailenin 3 erkek çocuðundan biri olan arkadaþým var.Çok çalýþkandýr, þuan 48 yaþýnda. Kariyerinde üst yönetim danýþmaný, genel müdür yardýmcýsý vb pozisyonlarda çalýþtý. Bundan 5 yýl önce genel müdür yardýmcýsý olduðu elektrik üretim ve daðýtým firmasýndan ayrýldý. Sektörde çok bilgili ve hakim biri olduðu için 3 ortak baþka bir enerji üretim ve daðýtým firmasý kurdular. Þuan 400 milyon dolar piyasa deðeri olan bir firmanýn 1/3 ortaðý.
    Bu arkadaþým þuan halen passat araca biner ve mütevazi bir evde yaþýyor. Genelde tarzý da böyledir ama altta yatan nedenin, þuanda ortaokul ve liseye giden çocuklarý olduðunu söyledi. Eðer ki onlara maddi durumumuzun çok iyi olduðunu hissettirir ve sonsuz alým gücü sunarsam yaþam mücadelesini çok erken býrakýrlar diyor. Mücadele ederek iyi okullarda okumalarýný, kendi çabalarýyla bir yerlere gelmelerini istiyor, bu yolda gerektiði kadar ne eksik ne fazla desteðini veriyor.
    Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...

7. Çocuklarla ilgili Çocuðunuza Sýnýr Koyma kitabýný þiddetle tavsiye ederim. Günümüz ebeveynliðinde yumuþak yetiþtiriþ tarzý çok yaygýn olduðu için çok faydalý bir kitap olduðunu düþünüyorum.

8.  Alýntý Originally Posted by doubt Yazýyý Oku
    Merhaba.

Yukarýdaki mesaji yazma sebebim sacma bir alim yaptiysam yorum alabilmek. Asla tavsiye degildir.

Bu arada kendimi tanitayim. Babam memur, annem ise ev hanimi. Ailede emlak disinda yatirim yapildigini gormedim.

94 yilinda, ilkokul sonda ailemle birlikte yurtdisina gittim (bati avrupa). Universite egitimimi orada tamamlayip 4 sene bir sirkette yazilimci olarak calistim. Evlendikten bir sene sonra esimin istegi uzerine Turkiye'ye geldik. Sirket Turkiye'den home-office calismama izin verdi. 9 senedir buradayim.

Finansal olarak bazi avantajlarim oldu. Yurt disindan buraya geldigimde sirket maasimda bir degisiklik yapmadi. Beni her zaman orada calisan bir eleman olarak kabul edip ona gore maas verdi ve duzenli zam yapti. Ayrica bana sirketten belli bir miktar stock option verdi. Sirket birkac sene once buyuk bir sirkete satildiginda bu "stock option" bana dise dokunur bir fayda sagladi (7 senelik maasim kadar). (Bu gelen paranin %40'iyla hayalini kurdugumuz bahceli evi aldik).

Aslinda tam da o siralar yatirim hakkinda hicbirsey bilmedigimi anladim ve bu parayi nasil degerlendirecegimi dusunmeye basladim. Bir ara cuzi miktarda (denemek icin) borsaya girdim. Daha sonra ekonomik calkantilardan korkup dovizde kalmaya devam ettim.
    Su suralar doviz enflasyonu yuzunden tekrar alternatiflere bakmaya basladim. Bu nedenle gecen sene biraz emlak yatirimimiz oldu (toplami 1M'yi gecmez). Borsadan yine korkuyorum, ama sepet mantigiyla bir miktar girmemin uygun olacagina karar verdim (gerci emlaktan da korkuyorum, aslinda ben her yatirimdan korkuyorum galiba).

Yasim 39. Uc tane cocugum var. Ikisi ozel okula gidiyor (ilkokul). Birisi daha kucuk. Imkanim el verirse o da ozel okula gidecek. Aslina bakarsaniz sirf okul yuzunden tekrar yurtdisina gitmeyi dusundum, fakat esim pek istemedi.

Su an cok sukur durumum iyi. Beni biraz korkutan ailemin fazla rahata alismis olmasi, ve bunu devamli surdurebilir miyim pek emin degilim.
    samimi yazýnýz için teþekkürler sn. doubt,

Tecrübeli kardeþlerimiz konuþmuþ, ben onlardan farklý tek þey eklemek istiyorum.

TL Cinsinden borçlanmayý da ben ciddi bir yatýrým olarak görüyorum, malum enflasyon ortamýnda TL borçlanarak dahi para kazanmak mümkün olabiliyor.

Bahsettiðim öyle büyük bir rakam deðil minimum peþinat maximum kredi ile orta halli bir konut alýp onun kredisini ödemeniz ve aylýk kredi ödemesini aile içinde gündem yapmanýzdýr.

Böylelikle çocuklarýnýz sizin de aylýk bir ödemeniz olduðu ve onun için çalýþtýðýnýz psikolojisine girebilirler.

Muhtemelen sizin aile böyleydi ve bu satýrlarý yazmak ihtiyacý hissettiniz.

Sayfa 128/147 ÝlkÝlk ... 2878118126127128129130138 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •