Originally Posted by
cemsoy35
haberi okudunuzmu? haber de zincir marketlerle anlaşılacak diyor....sistem nasıl işleyecek ? eger şekerdeki gibi olacaksa ? mesela türk şekerin şeker fiyatı 11,5 ama özel sektör ..16,5 ama ortada türk şekerin şekeri yok...marketlerin şeker rafları bomboş...hiç yok kesme şekerde yok toz şekerde yok..ama ortada bir fiyat var 11,5 ..haberde diyor k zincir marketlerle devlet anlaşacak...sen piyasadan şekeri al ..ama 11,5 a sat aradaki farkı ben verecegim dedi..mesela gitti market doğuş şeker 5 kg 80 tl ye aldı 85 e satacaktı..57,5 a sattı buradan doğacak 27,5 tl zararı devlet ödedi..piyasa sadece 5 zincir marketten oluşmuyor..hadi mahalle bakkalını geçtim...bir sürüde yerel ve bölgesel marketler var...mesela izmir ve civarı için pehlivanoğlu gürmar..denizli civarında pekdemirler vs gibi ve adı sanı duyulmadık ama bulundugu ilde güçlü fyat avantajı sunan çeşitli marketler var..vatandaş aa ben temel 20 ürünü buraddan alayım ama yazık digerleri batmasın diger ürünleride onlardan alırım demez..girdimi hepsini biryerden alır ve çıkar..buda digerlerinin batması demektir ki ..zaten kartel olmuş olan sistemi .tamamen kartele tesli etmiş olursun..haa işin kaynagında fabrikaların tümüne derse..atıyorum orkide ,yudum ,olin, biryağ falan hepsine derse iç piyasaya vereceginiz her yağ için litre başına 5 tl destek veriyorum o zaman belki olabilir..ama haberde diyor ki ..zincir marketler diyor...biz zamanlar et balık kurumu bunlara ucuz et verecekti..verdi şimdi ne oldu? aynı şeyi şekerde yaptılar ne oldu..müdahele edilen herşey daha çok bozulur.. piyasa koşulları içinde haret edilmesi gerekir. kıt olan şey degerlidir..illa enflasyonla mücadele edecegim diyorsan..üretimi teşvik edersin ürün bollaşır fiyat düşer..bu kadar basit..tarım politikanı degiştirmedigin sürece bu boyle devam edecektir..market gezerek fiyat düşürün diyerek fiyatarın düşecegine inanan insan gerizekalıdır ...yaa şu an yapılan şey halkı gerizekalı yerine koymaktan başka birşey degil..ve halk buna inanıyorsa aziz nesin haklıdır...ha politacılar bunu algı için yapıyorlar ellerinden birşey gelmyor denilebilir.. ama eger gerçekten bunun işe yarayacagınız düşünerek boyle bir teklif sunulduysa bu kafa bizi yönetiyorsa bunlar çoook çook daha iyi günlerimiz demek ki
Şu anekdot aklıma geldi. SSCB li yıllarda komünist partiden bir yetkili londraya seyahate gidiyor. Londrayı geziyor detaylı günlerce. Sonrasında aklına takılan soru şu oluyor, "Burada ekmeği nasıl dağıtıyorlar?".
Yani işin özü kapitalist sistem o kadar büyük ve detaylıdır ki herşeyi devletin regüle etmesi, organize etmesi ve mal-hizmet alanları memnun edebilmesi mümkün değildir.
Bu 20 ürün hikayesini sanırım ilk KK söylemişti ve ana muhalefet lideri olarak aklına gelen ekonomik fikir bu mu diye kızmıştım. Devlet eliyle yapılan yardımlar, destekler, sübvansiyonlar vs hepsini vergi ödeyenler olarak öderiz.Yani bunların hiçbiri bedava değildir, sadece hesap ortak ödenir.
Bence çözüm de değildir. Sonunda vergisini ödeyen herkes fakirleşir.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri