Herkes faiz artiriken Politika faizini 4,5 a cekmislerdi![]()
Herkes faiz artiriken Politika faizini 4,5 a cekmislerdi![]()
Gecmis gecmiste kalmistir ve bitmistir herzaman gecmis geleckte ne olacagini gostermez...o 2013 yilindan beri tl deger kaybetti iyi tamam atladiginiz nokta 2013 yilindan beri turkiye neler yasasida tl deger kaybetti ? 4 yilda neler yasandi gezi olaylari art arda secimler suruyle bombolama eylemleri darbe girisimi ohal suriyeye giris not dususleri vs vs..ekonomik bozulma kuru %20 etkileyse saydigim seyler %80 etkiledi..tl nin deger kaybini bunlar katladi...eminim hicbiri olmasaydi dolar hala 2 tl de surunuyor olurdu....bunlari baska bir ulke yasasaydi simdi var olmuyor olurdu.....gelelim gunumuze son 2 ayda nolmus ruble 56 dan 59 a deger kaybetmis real 3.1 den 3.30 deger kaybetmis ...Tl 3.48 gormus en dusuk bugun 3.52 ....eeee demekki suriyeye tehlikesine ragmen ve fed faiz artirimlarina ragmen tl cok guclu kalmis....ne denirse denilsin tl guclu gidiyor cunku tl nin donemi 6.aya girdi...gerisi faso fiso...dolarin zamaninin geldigine dair bir emare goremiyorum tabi bu emareler herkesin piyasa ve bilgi tecrubesine gore degisir ...geldigini dusunen dolara gecer bekler dusunmeyen tl de bekler bu kadar basit gerisi..herkesin kendi karari..dolari olupta reklam yapanlari o yuzden hic anlamam varsa dolarin otur asagi bizene senin dolarindan eurondan japon yeninden.
Son düzenleme : trion; 02-07-2017 saat: 08:24.
Dun buyuk bir avm ye gittim bazi magazalar sinek avlarken bazilari adim atacak yer yoktu...demekki sattigin urune ve fiyatina gore ekonomik aktivite etkileniyor...İsini bilen esnaf parayi goturuyor bilmeyen dukkani kapatiyor....para piyasalarida boyledir isini bilen tl den dovizden altindan emlaktan borsadan arsadan da kazanmasini bilir...isini bilmeyen tek bir yatirim aracina yatirim yapar yaya kalir heleki yanlis zamanda yapmissa kacan firsatlara aval aval bakmaktan baska birsey yapamaz.
Ne yazık ki excel de yaptığım hesaplamaya göre (kendi getirilerimden bire bir) 1.1.2022 tarihinden önce kurtarmıyor.
Şöyleki.
1.1.2013 kur 1.78
1.7.2017 kur 3,52
TL faiz kazancı toplam 1642 gün : 0.63182 (net) (kümülatif)
Dolar faiz kazancı toplam 1642 gün : 0.1322 (net) (kümülatif)
300.000 TL şu anki TL getiri+anapara 1642 gün : 489.545 TL
300.000 TL kariılığı dolar getirisi+anapara 1642 gün : 669.663 TL
bugünkü TL zararı : 180.117 TL
Bu TL zararının sıfırlanabilmesi için yani 180.117 TL net zararın sıfırlanabilmesi için şu anki TL faizi ve Dolar faizi ve *kur* *sabit kalırsa* en erken *1.6.2021* (bu tarih rodeo, burgan,tbank içindir, diğer bankalarla çalışanlar için *1.1.2022* )
TL faizinde 1.6.2021 e kadar %15 seviyesinden en ufak bir gevşeme olursa
Dolar kurunda 1.6.2021 e kadar en ufak bir yukarı yönlü hareket olursa
yukarıdaki 2 şartın hedeften çok ufak olarak sapması durumunda dahi , TL faizinin doları hiçbir zaman diliminde yakalayamama durumu oluşacak. Ve yukarıdaki 2 şartın gerçekleşmeme ihtimali benim tahminlerime göre %1 in altında.
Fiili olarak TL mevduatçının zararı tahakkuk etmiştir. Bu da aslında 1.1.2013 tarihi itibariyle şirket döviz mevduatlarını düştüğümüzde Türk halkının %80'inin TL mevduatta olduğu düşünüldüğünde geniş toplum kesimleri için kalıcı bir fakirleşme anlamına gelmektedir. Halkın belirli bir kesimi bunun farkına varmaya başlamış ancak geniş kitleler bundan önceki dönemdeki devaluasyonlardan sonra oluşan düzeltmelerinde verdiği yanılsama ile bu sefer de benzer bir düzeltme olup refahlarının artacağı yanılsaması içindedir. 1.1.2013 pivot noktasından sonraki devaluasyonların telafisi yüksek dolar faizi nedeniyle mümkün olmayabilir.
Yukarıdaki verilere ve istatistiki tahmine göre tarihte ilk defa bu denli bir fakirleşmenin ardından *düzeltme gelmeyecektir*. Bu fakirlik ve refah düşüşü tarihte ilk defa kalıcı olarak geniş halk kitlelerini etkileyecektir.
Son düzenleme : rxpu; 02-07-2017 saat: 10:17.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Sn.Byccx biraz oradan, biraz buradan anlatınca karışık gelmiş olabilir...
1.ci konu yazılan yazılanların alay edilmesi aşağılanması idi... Benimkiler değil, bir başkasının ki.. Bende yazılan hiç birşeyin aşağılanmaması istenmez ise okunmaması yönünde idi bir açıklama idi....
Diğer, Konu TL mevduat faiz getirisinin USD getirisini yakalayamaması idi. Hal bu iken; TL mevduat getiri çizgisinin USD getiri çizgisini yakaladığı anda MB ları hemen faiz indirmek isterler. Çünkü yüksek faiz ödemek istemezler. Bu durumda USD ın değeri yeniden yükselmeye ve TL nin faiz getiriri ise düşmeye yeniden başlar... Bu strateji hep böyledir. Bazı arkadaşlar son 5 yıldır TL faiz getirisinin karşılığında USD 3,10 TL olması gerektiğini söylemişler... Haklılarda; oysa USD 3,94 olan tepe noktasından %15 değer kaybetmesine rağmen ederi 3,52 TL dir.. Yani olması gereken 3,05 TL den hala 30-40 krş değerlidir... İşte bu durumda TL USD karşısında dayak yemiştir. Zaten USD bu şekilde geri gelmeye devam ettikçe; TL getirisinin daha USD getirisini henüz yakalayamamışken FAİZ indirimleri konuşulacaktır. Kanımca 3,45 TL-3,42 TL bandı olursa tekrar FAİZ indirimi gelebilir... Lafı uzatmak istemem sanırım konu net şekilde anlaşılmıştır...
Diğer bir başka konuda şu an emtia değerlerini şahsım adına yüksek buluyorum... Altın 105 TL lere, BIST 80,000 lere USD ın da 3,25 TL lere dahi gelme durumu var. Bu durumda bu araçlara yatırım yapmayı hala riskli buluyorum ve TL faizi düşükde olsa bu gelire razı oluyorum ve paramı park ediyorum yani mümkün oldukça enflasyona karşı birikmimi koruyorum. Ve piyasayı izliyorum. Bu durumda artık faiz getirisini beğenip beğenmeme lüksüm yoktur. Çünkü TL de kalarak yatırım Trenini ıskalamışım. Çünkü şu an USD ı 3,52 TL den alsam 3 ay sonra USD 3,42 TL ye inse hem 3 aylı TL faiz getirim hemde 10 krş USD ederinden olurum demek istedim..
Umarım şimdi daha net anlaşılmışımdır. Kanuları fazla uzatmamaya fazla yer kaplamamaya çalışıyor düşüncelerimi kısa cümleler ile ifade etmeye çalışıyorum o zaman haklı olarak anlayamadığınızı belirtiyorsunuz...
Bol kazançlar...
TL mevduatçısı zarar etmiştir. Kabul.. Mesela 100,000 TL nakiti olan insan ayda %15 net faiz ile 31 günde 1082 TL gelir elde ediyor.. Ama bu nakiti olmayan 1404 TL sabit geliri olan vatandaş ise bu beğenmediğimiz geliri de elde edemiyor.. O zaman Orta alt gelir grubu eriyor ya bir üst gelir grubuna çıkıyor yada altta kalanın bu enflasyonda canı çıkıyor... Maalesef, geldiğimiz nokta burasıdır...
Yer İmleri