
Originally Posted by
Maslak1
durum şudur:
enerji giderleri:
1-baktığınız kısımda da gördüğünüz üzere; 4 katına çıkmıştır.. son zamlarla yıllık etki bunun da üeirne çıkabilir. bu sadece fiyat etkisidir (pazarlama olduğu için üretim ve yeni fabrika etkisi yok).. "enerji yoğun üretitim yapan sanayi şirketlerinin vay haline!" diyelim..
2-verdiğiniz mutlak değer rakam ise sadece pazarlama gideri içindeki masraftır (bkz 23.ii ve 24); üretimdekileri içermemektedir. GÜG içinda tahminime göre 20-25 milyon TLlik daha enerji gideri olabilir.. JCR raporuan girmesi için rakamın büyük olması gerekli. enerji tüketimi hk tecrübeme göre rakam yıllıkta 80-100 milyona ulaşabilir.. ilaç firması iiçin büyük rakam.. ağır sanayi ve yüksek enerji tüketimi yapan sanayi şirketleri için gerçekten koşullar zor..
promosyon giderleri:
piyasada azalamkta olan gifder eczanelere verilen "10 alana 3 bedava" şeklinde olan dağıtım kanalı iskontolarıdır.. bu rakalar da brüt satıştan indirim olarak gelir tablosuna yansır.. pazarlama giderine yazılmaz.. pazarlama kısmında gördüğünüz rakamlarsa, hekim ziyaretlerinde helimlere bırakılan, kullanılan tanıtım malzemeleri, ezanelere bırakılan tanıtm malzemeleri vbdir. bu kısımdaki artışın 2 sebebi var: 1- artan fiyatlar, 2-geçen sene ilk çeyrekte covid etkisi ile tanıtımları firmalar kısıtlmaıştı ve bu nedenle de tüketim (miiktar etkisi) az olmuştu.
Sevgili maskak1,
Detaylı analizler için tşk, yıllık köy sezonunu açtığım için detaylı bakamıyorum. Ancak sayende gerek de kalmadı😊
i-) bu şirkette en önemli kalem cirodur. Büyümeyi ve pazarda ne kadar agresif olduklarını/olacaklarını buradan anlayabiliriz.
ii-) ciro büyümesi üzerinde oluşan satış/pazarlama gideri de iyidir, pazardaki agresifliği gösterir. Yabancının payının ve etkinliğinin azaldığı bir ortamda, bu tüt giderlerin artması iyidir. Şirketin pazardan aldığı payı büyütmesi için bundan iyi bir zaman olamaz.
iii-) enerji ve hammadde gibi maliyetlerin oluşturduğu yükün artması bilançosu zayıf şirketlerin küçülmesine, pazar kaybetmesine sebep olacaktır, işte deva bu fırsatı değerlendiriyor.
Açıkçası ciro artışı, pazardaki ortalama büyüme %50 iken göz alıcı(bunu bir ay gecikmeli açıklanan ilaç işverenleri rakamlarından biliyorduk. Ayrıca ihracat verilerinden ilaç sektörünün ilk çeyrek ihracat performansının da zayıf olduğunu görmüştük, yani zayıf ihracat konusu sürpriz değil. İkinci çeyrek özellikle Gürcistan pazarının ihracata ne kadar katkı sağlayacağını göreceğiz.
Bu şirkette net kar dert edilmemeli. Hatta daha hızlı büyüyelim, kar marjlarından biraz fedakarlık yapalım görüşündeyim ben..bu çeyrek tam da bu yapılmıştır. Unutmayın en dipteki net kar rakamı en çok imtiyaz sahiplerine yarar, bu şirket temettü hissesi değil sonuçta.
Hatta ilginç bir şey söyleyeyim. Şirket açıklama yapsın, yeni ve büyük yatırımlar yapacağız, çok daha hızlı büyüyeceğiz, %100 bedelli yapıyoruz desin. 3-4 tavan gideriz (şirketin halka açık kısmı %18, gerisi ana ortakta).
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri