Sayfa 131/708 İlkİlk ... 3181121129130131132133141181231631 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 1,041 - 1,048 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    durum şudur:

enerji giderleri:
    1-baktığınız kısımda da gördüğünüz üzere; 4 katına çıkmıştır.. son zamlarla yıllık etki bunun da üeirne çıkabilir. bu sadece fiyat etkisidir (pazarlama olduğu için üretim ve yeni fabrika etkisi yok).. "enerji yoğun üretitim yapan sanayi şirketlerinin vay haline!" diyelim..
    2-verdiğiniz mutlak değer rakam ise sadece pazarlama gideri içindeki masraftır (bkz 23.ii ve 24); üretimdekileri içermemektedir. GÜG içinda tahminime göre 20-25 milyon TLlik daha enerji gideri olabilir.. JCR raporuan girmesi için rakamın büyük olması gerekli. enerji tüketimi hk tecrübeme göre rakam yıllıkta 80-100 milyona ulaşabilir.. ilaç firması iiçin büyük rakam.. ağır sanayi ve yüksek enerji tüketimi yapan sanayi şirketleri için gerçekten koşullar zor..

promosyon giderleri:
    piyasada azalamkta olan gifder eczanelere verilen "10 alana 3 bedava" şeklinde olan dağıtım kanalı iskontolarıdır.. bu rakalar da brüt satıştan indirim olarak gelir tablosuna yansır.. pazarlama giderine yazılmaz.. pazarlama kısmında gördüğünüz rakamlarsa, hekim ziyaretlerinde helimlere bırakılan, kullanılan tanıtım malzemeleri, ezanelere bırakılan tanıtm malzemeleri vbdir. bu kısımdaki artışın 2 sebebi var: 1- artan fiyatlar, 2-geçen sene ilk çeyrekte covid etkisi ile tanıtımları firmalar kısıtlmaıştı ve bu nedenle de tüketim (miiktar etkisi) az olmuştu.
    Sevgili maskak1,

Detaylı analizler için tşk, yıllık köy sezonunu açtığım için detaylı bakamıyorum. Ancak sayende gerek de kalmadı😊

i-) bu şirkette en önemli kalem cirodur. Büyümeyi ve pazarda ne kadar agresif olduklarını/olacaklarını buradan anlayabiliriz.
    ii-) ciro büyümesi üzerinde oluşan satış/pazarlama gideri de iyidir, pazardaki agresifliği gösterir. Yabancının payının ve etkinliğinin azaldığı bir ortamda, bu tüt giderlerin artması iyidir. Şirketin pazardan aldığı payı büyütmesi için bundan iyi bir zaman olamaz.
    iii-) enerji ve hammadde gibi maliyetlerin oluşturduğu yükün artması bilançosu zayıf şirketlerin küçülmesine, pazar kaybetmesine sebep olacaktır, işte deva bu fırsatı değerlendiriyor.

Açıkçası ciro artışı, pazardaki ortalama büyüme %50 iken göz alıcı(bunu bir ay gecikmeli açıklanan ilaç işverenleri rakamlarından biliyorduk. Ayrıca ihracat verilerinden ilaç sektörünün ilk çeyrek ihracat performansının da zayıf olduğunu görmüştük, yani zayıf ihracat konusu sürpriz değil. İkinci çeyrek özellikle Gürcistan pazarının ihracata ne kadar katkı sağlayacağını göreceğiz.

Bu şirkette net kar dert edilmemeli. Hatta daha hızlı büyüyelim, kar marjlarından biraz fedakarlık yapalım görüşündeyim ben..bu çeyrek tam da bu yapılmıştır. Unutmayın en dipteki net kar rakamı en çok imtiyaz sahiplerine yarar, bu şirket temettü hissesi değil sonuçta.

Hatta ilginç bir şey söyleyeyim. Şirket açıklama yapsın, yeni ve büyük yatırımlar yapacağız, çok daha hızlı büyüyeceğiz, %100 bedelli yapıyoruz desin. 3-4 tavan gideriz (şirketin halka açık kısmı %18, gerisi ana ortakta).
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

2. Ciro %50-60 arası artar demiştim ilk çeyrek, %61 arttı. Bu artışa rağmen döviz poz. geliri hariç net faaliyet geliri de tam beklediğim gibi(marjlarda bir miktar düşüş olduğu için beklentimin üstündeki ciro artışına rağmen net faaliyet geliri tam beklediğim gibi).

Şunu göz ardı etmemek lazım. Döviz pozisyonumuz Euro ağırlıklı, bu nedenle kur katkısı beklediğimizden az oluşuyor. Umarım bu çeyrekte döviz pozisyonunu dolar lehine arttırmışlardır bir miktar, bunu yapmışlarsa bravo derim. Bu yıl eurousd paritesi 1-1,10 arasında kalır görüşündeyim. Dolayısıyla parite etkisi artık yaşandı ve bitti diyebiliriz( düşük Eurousd ülke olarak işimize gelmez).

Bu çerçevede 3-4 ay önce paylaştığım ve pek çok arkadaşa(özellikle Twitter da) iddialı gözüken %60-70 arası büyüme beklentisi artık ana beklenti olmuştur. Hatta pandemide yeni bir dalga yaşanmazsa üst bant olan %70 in bile geçilme şansı artmıştır. Önümüzdeki yıl %50 ilaç zammı cepte, kur yılın ikinci yarısı hareketlenip 18 lere yaklaşabilir. Bu durumda %60 lara ulaşır yapılacak artış. Bu durumda seneye %100 üzeri ciro büyümesi cepte olur. Net kara bire bir yansır. 2023 ü 4-5 milyar TL arası bir net kar ile kapatabiliriz(kur yükselişi konusunda ülke adına çok iyimser değilim).
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

3.  Alıntı Originally Posted by ismail34 Yazıyı Oku
    Bu bilançonun bomba sonucu pazar payında 8. likten 5. liğe yükselmemizdir. Hatırladığım kadarıyla son çeyrek zaten 7. liğe çıkmıştık. Altıncıya çok yakındık, açıkçası 6. lık bekliyordum, ama 5. lik hoş bir sürpriz oldu. Agresifliğimizin karşlığını aldık bu çeyrek, sırf bu 5.lik bile büyük pr oldu, 100 milyonluk reklama bedel benim gözümde.

4.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    İlk çeyrekte 850 milyon lira ciro ve 440 milyon lira net kar bekliyorum.
    Ciro rakamı beklentilerimin de hafif üstüne çıktı ancak kur pozisyonuna göre 170 milyon lira civarı ekstra kar beklerken 115 milyonda kalınca net kar rakamı düşük kaldı.

Şirketin belli bir ivmede büyümesi güzel ancak faaliyet giderlerini biraz daha kontrol altında tutmasını beklerdim. %20'nin altına düşen faaliyet giderleri marjı pandeminin de bitmesi ile son iki çeyrektir %25'in üzerine çıktı. FAVÖK marjı da %30.85 ile son 12 çeyreğin en düşük oranı.

Ben piyasanın bilançoyu olumsuz algılayacağını en azından pozitif fiyatlama olmayacağını düşünüyorum.

5.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Ciro %50-60 arası artar demiştim ilk çeyrek, %61 arttı. Bu artışa rağmen döviz poz. geliri hariç net faaliyet geliri de tam beklediğim gibi(marjlarda bir miktar düşüş olduğu için beklentimin üstündeki ciro artışına rağmen net faaliyet geliri tam beklediğim gibi).

Şunu göz ardı etmemek lazım. Döviz pozisyonumuz Euro ağırlıklı, bu nedenle kur katkısı beklediğimizden az oluşuyor. Umarım bu çeyrekte döviz pozisyonunu dolar lehine arttırmışlardır bir miktar, bunu yapmışlarsa bravo derim. Bu yıl eurousd paritesi 1-1,10 arasında kalır görüşündeyim. Dolayısıyla parite etkisi artık yaşandı ve bitti diyebiliriz( düşük Eurousd ülke olarak işimize gelmez).

Bu çerçevede 3-4 ay önce paylaştığım ve pek çok arkadaşa(özellikle Twitter da) iddialı gözüken %60-70 arası büyüme beklentisi artık ana beklenti olmuştur. Hatta pandemide yeni bir dalga yaşanmazsa üst bant olan %70 in bile geçilme şansı artmıştır. Önümüzdeki yıl %50 ilaç zammı cepte, kur yılın ikinci yarısı hareketlenip 18 lere yaklaşabilir. Bu durumda %60 lara ulaşır yapılacak artış. Bu durumda seneye %100 üzeri ciro büyümesi cepte olur. Net kara bire bir yansır. 2023 ü 4-5 milyar TL arası bir net kar ile kapatabiliriz(kur yükselişi konusunda ülke adına çok iyimser değilim).
    Sayın cautionary ilk çeyrek kapanış rakamlarında euro ile dolar arasında çok fark yoktu. Dolar %12.9, euro %11.1 artmıştı yıl sonuna göre.

6.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    Sayın cautionary ilk çeyrek kapanış rakamlarında euro ile dolar arasında çok fark yoktu. Dolar %12.9, euro %11.1 artmıştı yıl sonuna göre.
    %2 1,5 milyarda 30 milyon eder, fena para değil. Ayrıca döviz pozu 1,65 milyar oldu, parite faktörü özellikle ikinci çeyrekte daha etkili olacak.

Geçmişte çok yazdım, kur etkisi ile gelen kara piyasanın önem verdiğini düşünmüyorum. Son çeyrek devasa kur karı yazdık da ne oldu?

Öte yandan mucize formül yok, satış pazarlama gideri artmadan pazar payını büyütemezsin..2*2=4..ciro daha fazla büyüsün yeter ki, marjlardan 1-2 puan fedakarlık edilmesine razıyım. Devanın ana hedefi her yıl ort. %3-5 de olsa piyasadan daha fazla büyümek olmalı.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    %2 1,5 milyarda 30 milyon eder, fena para değil. Ayrıca döviz pozu 1,65 milyar oldu, parite faktörü özellikle ikinci çeyrekte daha etkili olacak.

Geçmişte çok yazdım, kur etkisi ile gelen kara piyasanın önem verdiğini düşünmüyorum. Son çeyrek devasa kur karı yazdık da ne oldu?

Öte yandan mucize formül yok, satış pazarlama gideri artmadan pazar payını büyütemezsin..2*2=4..ciro daha fazla büyüsün yeter ki, marjlardan 1-2 puan fedakarlık edilmesine razıyım. Devanın ana hedefi her yıl ort. %3-5 de olsa piyasadan daha fazla büyümek olmalı.
    Hepsi euro olsa 30 milyon eder ama zaten 600 milyonu dolar.

Faaliyet giderleri ciroya göre oranlanıyor. Cirodaki artıştan fazla arttığı için sıkıntılı. Cironun %20'si faaliyet giderlerine giderken şimdi %25'i gidiyor. Pandemi öncesinde de %21-22 lere inmişti.
    Son düzenleme : yarımada; 07-05-2022 saat: 16:02.

8. Enflasyon etkisi değil mi?
     Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    Faaliyet giderleri zaten ciroya göre oranlanıyor. Cirodaki artıştan fazla arttığı için sıkıntılı. Cironun %20'si faaliyet giderlerine giderken şimdi %25'i gidiyor. Pandemi öncesinde de %21-22 lere inmişti.
    MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 131/708 İlkİlk ... 3181121129130131132133141181231631 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •