Mal ve hizmetlerin birbirleri arasındaki fiyat dengesi, satın alma maliyeti/ kira arasındaki denge bozuldu. Şeker yerine kuru üzüm hatta fıstık ezmesi yemek daha avantajlı, bisiklet 3-4 kg kavurma veya karides fiyatına geldi. Kahve içmek çay içmekden ucuz olacak bu gidiş ile.
E-fatura, E-irsaliye devreye girdi kayıt dışılık resmi piyasayı dengeliyordu o kalktı, kurlar arttı yabancı mallar da degeleyemiyor. Halk fakirleşip bazı ürünlerde miktar olarak satışlar da azalınca satıcı maliyeti onlara yediriyor, 5-6 milyon nüfus fazlalığı da gıda, sağlık vs temel tüketimde talep fazlalığı yaratıyor, ihraç edilebilen mallarda ihraç fiyatı baz alınıyor, sonuçta tuturabildiği ürünler tutturabildiği fiyata satılıyor.
Rekabetçi piyasa ekonomisinden, kaos ekonomisine geçtik.
Piyasada kaos var. Prof. Cevdet Akçay ona işaret etmiş.
>>>>>>>>>>>
https://www.patronlardunyasi.com/hab...ormedik/264590
Dünya'dan Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Akçay’a göre en önemli bozulma göreceli fiyatlarda yaşanıyor. Akçay bunu şöyle anlatıyor:
“Önemli olan fiyatlar değil, göreli fiyatlardır. Bu ne demek, fiyatların nispeten stabil olduğu bir dönemde buzdolabının TV’ye göre olan fiyatı, 1 haftalık tatilin arabaya fiyatına olan göreli fiyatı.” Akçay, “Şu anda Türkiye’de göreceli fiyat kaosu var” diyor ve ekliyor: “Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor. Ancak enflasyondan paniklememeleri çok garip. Çünkü bu enflasyon bütün varlık fiyatlarını bozuyor, kötü dengelere götürüyor.
Yer İmleri