Originally Posted by
Frqn21
Dostum ilk çeyrek brüt kar marjının her çeyrek yakalanması çok kolay değil, birçok şirket var aynı durumda. Ben yatırım yaptığım şirketlerde muhakkak değer ararım, varsa gizli değer ararım, sonra oturup muhakkak içinde olduğum çeyreğin tahmini gelir tablosunu ve kendime göre sene sonu oluşacak gelir tablosunu oluştururum. Bu tarz borçlu şirketlerde birkaç yıllık borç ödenme ile azalacak finansal giderleri hesaba katarak gelecek yılların kabaca gelir tablolarını yaparım. Konjöktür değişimi bekliyorsam, senaryomu yazarım, atıyorum kurda seçime kadar 25 TL sonra 2 yıl yatay aşağı diyip gelir tablolarıma yansıtırım. Menderes için de yaptım. Bu sene için Usd 20, Euro 21 olarak aldım, Gelir tablosunda Satışların maliyeti %58,50 idi ilk çeyrek, ben 2Ç için %67 sonraki iki çeyrek için %72 aldım, gelecek yıl için %75 aldım. Bütün bunlar belli kabuller içeriyor tabi, Sene sonu için ilk çeyrek karının iki katını geçse bana yeter, kabullerimden yola çıktığımda bundan fazlasını sağlandığını görünce alım yaptım. 2023, 2024 beklentim daha yüksek, tabi dünya konjöktürü ve özellikle ülke koşullarıyla beraber düşünceleri, hesapları, beklentileri revize etme durumu her zaman vardır. Esasında uzun zamandır takibimdeydi fakat ilk çeyrek karlılığının böyle geleceğini öngörememiştim, almak için doğru zaman olarak ikinci çeyrekten sonrayı düşünüyordum fakat geç kalabileceğimi düşünerek bir süredir topladım. Bu 1 haftada bir parça daha ekleyip bekleyeceğim istediğim miktarın %60-70ini almış oluyorum yeni alım için belki 30 Haziran sonrasında ekleyebilirim biraz daha. Yazdıklarım galiba biraz çorba gibi oldu ama umarım en azından yaklaşımımı anlatabilmişimdir.
Bilmediğim için soruyorum
Menderes 2. çeyrekte Hammadde alımından ziyade stoklardan kullansa yine de satışların maliyetinde azalma olmaz mı ?
Sonuç olarak ;
Mamul stoku %53 artarak 507 m
İlk madde stoku %86 artarak 282 m
yarı mamul stoku %197 artarak 137,7 m olmuş.
Stok yönetimini bir faydası dokunmaz mı ?
Zengini fakir eden müsrif evlattır .Memuru fakir eden süslü avrattır .Fakiri fakir eden kuru inattır
Yer İmleri