-
-Ama çok yüksek enflasyona rağmen,merkez bankasının döviz satarak kurlarda artışı frenleme çabası döviz kurları üzerinde çok büyük basınç yaratmış durumda.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...29#post5869029
Bu sene 50 milyar doların üzerinde cari açık+173.7 milyar dolarlık istatistiksel olarak 1 yıl içinde en yüksek dış borç ödenecek bir dönemde
https://geoim.bloomberght.com/2022/0...1a4ec662ad.jpg
bir yandan Fed sıkı para politikasına geçip dış borçlanma çok yüksek maliyetli hale gelirken merkez bankasının eksi rezervleriyle bu durumun uzunca bir süre devam ettirilebilmesini mümkün görmüyorum,en geç 1 yıl içinde ,muhtemelen bu yıl içinde döviz kurlarında barajın yıkılıp döviz kurlarının yeniden patlamasını çok kuvvetli ihtimal olarak görüyorum.Bu da bankaların mevcut kazanımlarını fazlasıyla götürecektir.
-
Esasen ekonomideki imkansız üçleme ya da üçlü açmaz (impossible trinity ya da trilemma) hipotezine göre; sermaye hareketleri serbestken , aynı anda hem döviz kurlarını hem de faizleri aynı anda kontrol edemezsiniz.Hipotezin yanlış olduğunu ispat etmeye kalkarsanız duvara çarpmak kaçınılmaz olur,sonucunda ekonomiyi yönetenler faturası millete ait olmak üzere "çok pahalı bir eğitim" alarak,defalarca doğruluğu test edilmiş hipotezin "doğru" olduğunu yaşayarak öğrenmiş olur.
-Ne faiz konusu halledildi ne de döviz kuru,halledilmediğini aksine sorunun daha da yakıcı hale geldiğini yıl içinde görürüz,bu politikalarla enflasyonun da düşmesi mümkün değil.Sorunlar çözülemez değil,belli bir vade içinde çözülebilir ama sorunların nasıl çözülebileceği ekonomi ders kitaplarında yazıyor,farklı patikalara girilirse duvara çarpılarak yolun yanlış olduğu öğrenilir ama faturayı halk refah düzeyi düşerek öder.Biz de bu başlıkta önceki sayfalarda sorunların çözümleri için çok tartıştık,reçeteler önerdik.
-Bugünün dünyasında para küresel ölçekte nerede kazanç görürse,oraya akar ama Türkiye'ye akmıyor aksine çıkıyor.Neden acaba,ucuz görmüyor mu,yoksa başka sebepleri de mi var.Aslında cevapları biliyoruz...
Yer İmleri