Sayfa 1302/2460 İlkİlk ... 3028021202125212921300130113021303130413121352140218022302 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 10,409 - 10,416 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #10409
    https://www.paraanaliz.com/2022/ekon...-etti-g-31791/

    Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de demokratik standartlardaki gerilemenin "kasıtlı" olduğu belirtilen raporu kabul etti


    https://www.dunya.com/gundem/disisle...-haberi-660191

    Dışişleri Bakanlığı: "AP'nin sığ ve vizyonsuz bir yaklaşımla (Türkiye'ye ilişkin) raporda ön yargılı ve gerçeklikten kopuk değerlendirmelerde bulunmasını reddediyoruz"

    Avrupa ile ilişkilerimiz tamamen kopma noktasına gelmiş durumda.Pamuk ipliğiyle tek bağlantıyı sağlayan konu başlığı "mülteciler ile ilgili süren diyalog"

  2. #10410
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Yaş
    64
    Gönderi
    7,275
    Deniz hocam ben de rica etsem alabilir miyim .
    Saygılar


     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Sonuçlar çok yüksek çıktığı için buraya yazmadım,size özel mesaj ile gönderdim.
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

  3. #10411
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Sonuçlar çok yüksek çıktığı için buraya yazmadım,size özel mesaj ile gönderdim.
    ben de isterim benim neyim eksik?
    Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir. Kendi aklınıza ve tecrübelerinize göre yatırımlarınıza yön veriniz.

  4. #10412
    ABD ve Avrupa enflasyonunun mukayesesi


    https://twitter.com/jasonfurman/stat...xYOhXy0Jg&s=19

  5.  Alıntı Originally Posted by Baygeorge Yazıyı Oku
    Deniz hocam ben de rica etsem alabilir miyim .
    Saygılar
     Alıntı Originally Posted by esramarka Yazıyı Oku
    ben de isterim benim neyim eksik?
    Deniz hocamı yormamak adına öngörüleri ile bize ışık tutan değerli Ayhan başganımızın imzasına dikkatli bakmanızı öneririm. maalesef Dünya'da kimsenin içinden geçmediği farklı bir süreci yaşıyoruz ki bu ülke sıradan vasat bir 3. Dünya ülkesi değildi.

  6. #10414
    Mahfi Eğilmez'in yazısı

    https://www.mahfiegilmez.com/2022/06...n-skntsnn.html

    Türkiye'nin Dış Finansman Sıkıntısının Nedenleri

  7.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Ekonomi yönetimine dış piyasalardan bakış:

    https://twitter.com/tashecon/status/...o8CJayS3w&s=19




    Biz bu dış piyasalardan yıllık 181.4 milyar dolar kısa vadeli dış borcumuzu çevirmek için ve kabaca yıllık 50 milyar dolar cari açığımızı finanse etmek için kapılarına gidip borç isteyeceğiz.
    Dün yapılan haberlerde Doblo'nun Tofaş'ta üretimi sonlandırılıp İspanya'da devam ettirilme kararı açıklanmıştı. Honda fabrikayı kapattı, VW tüm teşviklere rağmen son anda vaz geçti. Sosyal medya devleri burada temsilcilik açmama da ısrarcı. Sanırım bunlarda bize bakış açılarını gösteriyor.

    Saygılar.

  8. #10416
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    -
    -Ama çok yüksek enflasyona rağmen,merkez bankasının döviz satarak kurlarda artışı frenleme çabası döviz kurları üzerinde çok büyük basınç yaratmış durumda.
    https://www.hisse.net/topluluk/showt...29#post5869029
    Bu sene 50 milyar doların üzerinde cari açık+173.7 milyar dolarlık istatistiksel olarak 1 yıl içinde en yüksek dış borç ödenecek bir dönemde
    https://geoim.bloomberght.com/2022/0...1a4ec662ad.jpg
    bir yandan Fed sıkı para politikasına geçip dış borçlanma çok yüksek maliyetli hale gelirken merkez bankasının eksi rezervleriyle bu durumun uzunca bir süre devam ettirilebilmesini mümkün görmüyorum,en geç 1 yıl içinde ,muhtemelen bu yıl içinde döviz kurlarında barajın yıkılıp döviz kurlarının yeniden patlamasını çok kuvvetli ihtimal olarak görüyorum.Bu da bankaların mevcut kazanımlarını fazlasıyla götürecektir.
    -Esasen ekonomideki imkansız üçleme ya da üçlü açmaz (impossible trinity ya da trilemma) hipotezine göre; sermaye hareketleri serbestken , aynı anda hem döviz kurlarını hem de faizleri aynı anda kontrol edemezsiniz.Hipotezin yanlış olduğunu ispat etmeye kalkarsanız duvara çarpmak kaçınılmaz olur,sonucunda ekonomiyi yönetenler faturası millete ait olmak üzere "çok pahalı bir eğitim" alarak,defalarca doğruluğu test edilmiş hipotezin "doğru" olduğunu yaşayarak öğrenmiş olur.
    -Ne faiz konusu halledildi ne de döviz kuru,halledilmediğini aksine sorunun daha da yakıcı hale geldiğini yıl içinde görürüz,bu politikalarla enflasyonun da düşmesi mümkün değil.Sorunlar çözülemez değil,belli bir vade içinde çözülebilir ama sorunların nasıl çözülebileceği ekonomi ders kitaplarında yazıyor,farklı patikalara girilirse duvara çarpılarak yolun yanlış olduğu öğrenilir ama faturayı halk refah düzeyi düşerek öder.Biz de bu başlıkta önceki sayfalarda sorunların çözümleri için çok tartıştık,reçeteler önerdik.
    -Bugünün dünyasında para küresel ölçekte nerede kazanç görürse,oraya akar ama Türkiye'ye akmıyor aksine çıkıyor.Neden acaba,ucuz görmüyor mu,yoksa başka sebepleri de mi var.Aslında cevapları biliyoruz...
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    24.03.2022 ABD Doları 2 milyar 24.09.2027 8,600 99,892 8,625 UST + 645,1 bp
    Hazinenin 24 Mart tarihinde 5 yıl vadeli son borçlanmasının maliyeti =ABD 5 Yıllık Hazine tahvil faizi+645.1 baz puan,ihale tarihindeki gün itibariyle %8.625'ten borçlandı.Ancak borçlanma ABD Hazine tahvili faizine göre değişen değişken faizli borçlanma olduğu ve ABD tahvil faizleri hızla yükselme trendinde olduğu için çok daha yüksek faiz ödemeleri yapılacak.Borçlanmayı yapan ekonomi yönetimi,"Nasılsa kendi cebimden yapmıyorum,vadesi gelince ödeyecekler düşünsün" diye maliyetine bakmadan borçlanabilirler ve borçlanmaya devam edebilirler ama "kendi cebinden ödeyen" özel sektör için durum böyle değil.Bu maliyetlerden borçlanma şirketleri batırır.Vadesi gelen borçlarının hepsini ödeyebilecek güçleri yoksa o zaman -mecburen- kısmen çevirip "net borç ödeyici" olacaklardır.
    Matematik net;Bu sene tahminen 50 milyar doların üzerinde cari açık olacak,yıllık 173 milyar dolar dış borç ödemesinin de çoğu yüksek maliyetlerden yeniden çevrilse de,bir bölümü için net dış borç ödemesi yapılacak.Doğrudan dış yatırım girişi yok,dışarıdan portföy girişi yok,yükselen enflasyon paniği ile majör merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırınca uluslararası piyasalarda döviz likiditesi azalacak,borçlanma maliyetleri daha da yükselecek , merkez bankasının döviz rezervleri perişan.İçeride ise merkez bankası dışında piyasada döviz arzeden yok geri kalan oyuncular alıcılı, çok yüksek enflasyon var yılın ilk 3 ayında %36.6 kümülatif enflasyon olmasına rağmen(ENAG) merkez bankası borçlanarak aldığı dövizleri satarak döviz kurlarını frenlemeye çalıştığı için kurlar üzerinde büyük basınç birikmiş durumda.
    Bu tabloda ,yani sisteme döviz giriş ve çıkışlarını dikkate aldığımızda , arz talep dengesini dikkate aldığımızda,döviz fiyatlamalarının patlaması ve fiyat oluşumunun arz talep eğrilerinin kesiştiği çok daha yüksek bir seviyede oluşması kaçınılmaz.Ne zaman olur.Benim tahminime göre %99 ihtimalle en geç 1 yıl içinde,muhtemelen de bu yıl bitmeden olur.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

    -Sermaye hareketleri serbestken, hem faizin hem de döviz kurlarının sabit tutulabilmesi ekonomi teorisine göre imkansız.Bu yüzden ufak bir kıvılcımın tetikleyici olması ile döviz kurlarının patlaması kaçınılmaz gözüküyor,ne kadar gecikirse patlamanın şiddeti de o kadar yüksek olacak.Sadece zamanının bilmiyoruz.Benim öngörüm,daha önce de yazdığım gibi,en geç 1 yıl içinde çok muhtemelen de bu yıl içinde gerçekleşeceği şeklinde.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Döviz kurları tutulamıyor,sürpriz mi,bu başlığı takip edenler için değil,defalarca doğruluğu test edilen ve doğruluğu kanıtlanan teori bir defa daha kendini kanıtlıyor.
    Dövizin fiyatını yukarı iten temel sebepler var ve sermaye hareketleri serbestken sen hem kuru hem faizi sabitlemeye çalışıyorsun,mümkün değil,bunu sadece "ekonomi eğitimi olmayan cahiller" yapar.Nedir o temel sebepler:

    -Kısa vadeye yığılmış çok yüksek bir dış borç ödemesi var.18 Nisan tarihinde merkez bankasının yayınladığı "kısa vadeli dış borç tablosu"na göre Türkiye'nin önümüzdeki 1 yıl içinde 176.389 milyar dolar dış borç ödemesi var.

    -Türkiyenin Mart ayı cari açığı 5.554 milyar dolar,Ocak-Mart yılın ilk 3 ayında cari açığı 18.074 milyar dolar oldu.Yılın tamamında 45-50 milyar dolar civarında bir cari açık,dış borç ödemeleri ile birlikte kabaca 220 milyar doların üzerinde dış finansman ihtiyacı olacak.

    -Dış borçlanma maliyetlerimiz çok yüksek,ülke CDS risk puanımız 700'ü geçmiş durumda dolar cinsinden borçlanmalarımıza -ABD Hazine tahvil faizlerine ilave olarak-bu risk puanı ilave ediliyor,ABD Hazine tahvil faizleri de yükselişe geçtiği için dolar cinsinden yıllık borçlanma maliyetlerimiz %10'a dayanmış ve özellikle özel sektör firmaları için taşınamayacak bir yük haline gelmiş durumda.Bu da "net dış borç ödemesi" nedeniyle yurt dışına sistemden döviz çıkışına dolayısıyla döviz arzının azalmasına ve döviz fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıya neden oluyor.

    -Merkez bankasının "net döviz rezervleri" ekside ,bankalarla yapılan swap anlaşmalarıyla 1 yıla kadar vade ile ödünç alınan dövizler hariç net döviz rezervi Çarşamba günü itibariyle (-)60.887 milyar dolara kadar gerilemiş durumda.

    -Bu tabloda merkez bankası döviz fiyatlarının yükselmemesi için yoğun döviz satışı yapıyor,yılın ilk 4 ayında bu döviz satışlarının 30 milyar doları bulduğu hesaplanıyor.

    Bu çabalara rağmen döviz kurları yeniden hareketlenmiş durumda.

    -Amerikan merkez bankasının önümüzdeki dönemde faizleri hızla yükseltme niyeti hem dolar endeksini yükseltiyor hem de ileride benchmark ABD hazine tahvil faizlerini yükseltecek,bu da gelişmekte olan ülkelerin paraları üzerindeki baskıyı -TL dahil- daha da artıracak

    Bu başlıkta defalarca yazdık.."Ekonomideki imkansız üçleme ya da üçlü açmaz (impossible trinity ya da trilemma) hipotezine göre; sermaye hareketlerinin serbestliği varken, hem sabit kur hem de sabit faiz uygulamak imkansızdır.,hele de %160'ı geçen çok yüksek bir enflasyon varsa.Teorinin gerçekliği daha önce defalarca test edilip doğrulandığı gibi,bir defa daha doğrulandığı görülmüş olacak.Ya da bir ihtimal daha var ,faizler "reel" enflasyonun üzerine yükseltilecek."


    Bilimin yolundan sapılırsa duvara çarpılması kaçınılmazdır,ama eğitim bedelini maalesef ekonomiyi yönetenler değil,milletçe hep beraber ödeyeceğiz.

Sayfa 1302/2460 İlkİlk ... 3028021202125212921300130113021303130413121352140218022302 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •