"Kimi takip ettiğiniz çok önemli"
cümlesi benim zaten
Ben de bu gibi ekonomistleri takip edip ev almayı erteliyordum hep.
Allah'dan şansıma 2020 haziran ayında ev sahibim çık evimden dedi de
acele kredi ile ev aldım.
Ev sahibinin çık demesi her zaman kötü bir şey değil yani![]()
Dünden itibaren bazı bankalarda ticari kredilerde küçülme isteniyor. Kredi muslukları kapatılmış durumda.
Konut kredilerinde %1,29 yada %1,34 faizli krediler ancak 500binTl'ye kadar alınabiliyor.
%2,1 faizli kullanırım derseniz ona da BDDK kuralı yüzünden 500bin-2milyonTL arası eksper değerine sahip konutlarda, değerin %60'ı kadar, 2-5milyon eksper değerine sahip konutlarda ise %40'ı kadar kredi kullanılabiliyor.
Pratikte 500bin-2milyon değere sahip konutlarda da 2. el için %40 peşinat vermek gerekiyor, zira bir çok binanın enerji kimlik belgesi yok, olanlarda da bu fiyat aralığında A ve B sınıfı enerji sınıfı bulmak mümkün değil. Binanız eğer olması gereken tüm yapı ve yalıtım standartlarını taşıyorsa C enerji sınıfını alır. C D E F ve G sınıfları için %40 peşinat vermek gerekli.
2-5 milyon aralığında da A ve B sınıfı bulmak mümkün değil.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Atıcılar pardon tahmin yapanlar lokali
BİST U100 Günlük Kapanış Tahmini KAPANIŞ METRE VIII
Benim dinlediğim komplocular da "tarım arazisi alın" deyip duruyor, ama ben de sizinle aynı fikirdeyim.
Tarlayı aldın koydun kenara, sonra kıtlık oldu, depondaki son yakıtla bastın gittin tarlanın olduğu yere.
Eee?
Bişey ektin mi ki çıksın?
Gübreledin mi?
Suladın mı?
İlaçladın mı?
Komplocuların birçok uyarısına ciddiyetle kulak veririm, ama bu tarla konusunda malesef hiç bir şey bilmeyen şehir çocuklarına hayal satıyorlar.
Belki kendileri de bilmedikleri içindir.
Yer İmleri