Üstadım şikeketler satmamış ok,sizin yazdığınıza göre ,
Merkez bankası analitik bilançoda ve malum bankaların yabancı para pozisyonunda da değişim yok keza bireysellerdede yok yazmış , @e507
Peki 5 gündür Allah ne verdiyse satış yapan kim sizce?
Üstadım şikeketler satmamış ok,sizin yazdığınıza göre ,
Merkez bankası analitik bilançoda ve malum bankaların yabancı para pozisyonunda da değişim yok keza bireysellerdede yok yazmış , @e507
Peki 5 gündür Allah ne verdiyse satış yapan kim sizce?
Merkez bankası satmıştır.
-Merkez bankası ihracatçıların dövizlerinin %40'ına el koyuyor,Haziran ayında ihracat ne kadar henüz veri yayınlanmadı bilmiyoruz ama Mayıs ayındaki 19 milyara denk ise, 19*0.4=7.6 milyar dolar
-Reeskont kredileri dönüşü Haziran ayı:1.3 milyar dolar
toplam:8.9 milyar dolar.Bir de kur korumalı hesaba geçenlerden gelen döviz var ama orada ne kadarı dövizden ne kadarı TL hesaptan geldiği belirsiz.
Merkez bankası bu dövizlerden bu tarihler arası giriş yapan kısmını satmış olmalı.Ya da ihtimal vermek istemem ama merkez bankasının bilançosu hatalı,başka ihtimal yok.
Deniz Hocam kk ve ihracatcıların dövizini satıyor demişsiniz ya nasıl oluyor bağışlayın ama anlamadım ekonomi bilgimiz zayıf geri nasıl koyuyor yerine sattıklarının?
Yerine geri koymuyor.ihracatçının kazandığı her 100 doların 40'ına ,TL karşılığında merkez bankasına verilmesi zorunluluğu getirildi.Merkez bankası da onu diğer rezervleri gibi döviz kurlarının yükselmesinin frenlenmesi amacıyla satıp döviz kurlarındaki yükselişi durdurmaya çalışıyor. KKM ise zaten dövize endeksli TL mevduat.Buradaki hesaplardan yeniden dövize geçmekle ,normal TL hesaplardan dövize geçmek arasında fark yok.
@Deniz43 üstadım, sürekli soru soruyoruz, affola sebebi ögrenmeye aç olmamız .cevaplar için sağolun varolun.
Yer İmleri