Originally Posted by
deniz43
Merkez bankası haftalık istatistikleri(15 Temmuz haftası)
-Yabancılar 37.4 milyon dolarlık hisse senedi
sattılar , 41.9 milyon dolar hazine tahvili
sattılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;2.073 milyar dolar
arttı
(gerçek kişiler 270 milyon dolar
arttı,şirketler 1803 milyon dolar
arttı.)
Döviz tevdiat hesapları 3.5 işgünü tatil olan son 10 işgününde(son 2 haftada)3.589 milyar dolar artmış.Özellikle 6 aylık vadenin bayram dönüşü dolmasıyla şirketlerin KKM hesaplarından dövize hızlı bir dönüş gözleniyor.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0220111-14.htm
Deniz hocam, zaten bu KKM denen şey çıktığı zamanda bunları konuşmuştuk. Dövizin yükselişini geçici olarak yavaşlatacak bir konuydu. Üzerine bir sürü de polisiye önlem alınarak gelinen noktada bu şekilde şuan.KKM ilk başladığında kendi adıma 11 TL lerden ciddi döviz alımı yapıp bunları %8 civarı faizle eurobonda çevirmiştim. Dövizin faizlerden fazla arttığı bir ortamda KKM nin hiçbir avantajı yok. Bunun yerine eurobond, vadeli dövizde bulunmak çok daha avantajlı. KKM deki yatırımcı parasını belki dövize karşı koruyor görünse de dövizin enflasyonundan korunamıyor. O nedenle mutlaka Döviz üzerine ekstra faiz alınabilmeli.
Diğer bir husus da ne zaman olur bilmiyorum ama KKM uygulaması eğer bir gün sonlanırsa buradaki mevduatın hızlıca dövize yöneleceği de kesin görünüyor. Öyle bir yüksek talep de döviz hangi fiyatlara çıkar bilemiyorum ve de endişe ediyorum.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri