Sayfa 1373/2490 İlkİlk ... 3738731273132313631371137213731374137513831423147318732373 ... SonSon
Arama sonucu : 19913 madde; 10,977 - 10,984 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Hocam,

Amerikan 10 yıllıkları 2.80 seviyesinde. Bu kadar alım görmesi neyi fiyatlıyor acaba ??

Saygılar..

Alıntı Originally Posted by suheyl Yazıyı Oku
    Hocam,

Amerikan 10 yıllıkları 2.80 seviyesinde. Bu kadar alım görmesi neyi fiyatlıyor acaba ??

Saygılar..
    https://www.cnbc.com/2022/07/22/10-y...sentiment.html

"Concerns over U.S. economic outlook also weighed on investor sentiment after the release of more downbeat economic data."

Gelen zayıf veriler,ABD ekonomisine ilişkin durgunluk endişelerinin yatırımcı hissiyatına yansıması gibi nedenler tahvil faizlerindeki harekete neden gösteriliyor.

Ama Fed'in piyasadan satın aldığı trilyonlarca dolarlık uzun vadeli tahvil nedeniyle ,piyasa işlem gören tahvillerin faiz oranlarının baskı altında olduğunu ve faiz oranlarını büktüğünü,gerçek arz ve talebe dayanan piyasa fiyatını yansıtmadığını bir kenara not edelim.

https://www.paraanaliz.com/2022/duny...siyor-g-34211/

YK Yatırım Strateji Notu: Faiz Artırımlarının Sonu Yaklaşıyor

Bu başlığı takip edenler biliyorlar,benim projeksiyonlarım farklı bir yol haritasını gösteriyor.Çin ve Avrupa ekonomileri için "mali genişleme" beklentisine büyük ölçüde ben de katılıyorum ama ABD ekonomisi için farklı düşünüyorum.Temel argümanlarım da:

-Kabaca 6 trilyon dolar civarında Fed'in parasal genişlemesinde henüz kayda değer bir küçülme yok(aylık 47.5 milyar dolarlık minik adımlarla küçülme planlanlanmış durumda)
    Ayrıca 5.4 trilyon dolarlık mali teşviklerle piyasaya gelen bir para var.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/imag...36&w=740&h=949

Toplamda 11.4 trilyon dolar para piyasada dolaşmaya devam ediyor.

-%9.1 yıllık enflasyonun yanında faizler çok düşük ve negatif bölgede kalmaya devam ediyor.

-%3.6 işsizlik oranıyla çok sıkı bir işgücü piyasası gücünü koruyor, ve 11 milyon kişilik açık iş pozisyonu doldurulmayı bekliyor.

SONUÇ:Bu tablodan resesyon çıkmaz ,yüksek enflasyon daha da yükselmeye devam eder,geçen yıl çok yüksek bir büyüme hızı olduğu için(%5.7 ile 1984'den bu yana son 37 yılın en yüksek gsyih büyümesi) bu yıl baz etkisi de bir faktör olarak, düşük büyüme hızı ya da durgunluk olabilir,stagflasyon tablosu görmemiz beklenebilir.

Benim projeksiyonlarım %9'dan %6'ya düşen bir enflasyon değil,Eylül verisiyle birlikte ABD'de çift hanelere zıplayan bir enflasyon gösteriyor,bu durumda da Fed'i daha sıkı para politikası yönünde zorlaması beklenir.

4. 2,5 yada 2.75 çekecek sonraki adımlar yavaşlayıp 4-4,5 tepe yapıp duruma göre sabit bırakabilecek gibi gözüküyor.

Bu borsalar ve emtialara satış baskısının devam edeceğini görüyorum bu sebeple .

Dediğiniz gibi tahvillerde burkulma sözkonusu buda kısada artışın yüksek uzun vadede devam etmeyeceğini gösteriyor bana göre siz Ne düşünürsünüz Deniz hocam

Alıntı Originally Posted by Pscyokinesis Yazıyı Oku
    2,5 yada 2.75 çekecek sonraki adımlar yavaşlayıp 4-4,5 tepe yapıp duruma göre sabit bırakabilecek gibi gözüküyor.

Bu borsalar ve emtialara satış baskısının devam edeceğini görüyorum bu sebeple .

Dediğiniz gibi tahvillerde burkulma sözkonusu buda kısada artışın yüksek uzun vadede devam etmeyeceğini gösteriyor bana göre siz Ne düşünürsünüz Deniz hocam
    -ABD'de enflasyon verileri arka arkaya son 2 ay %1ve %1.3 gelip,yıllık enflasyon %8.3'ten %9.1'e zıplayınca piyasa Çarşamba toplantısında ilk tepki olarak 100 baz puanlık faiz artışını fiyatlamıştı, ama demeç veren bazı Fed üyeleri 75 baz puanlık artışı desteklediklerini ifade edince,piyasa beklentisi 75 baz puan artışla Fed politika faizinin %2.5'a yükseltilmesine döndü.Muhtemelen de öyle olacak gibi gözüküyor.

-Bundan sonrası öngörüler için dikkate almamız gereken değişkenler:

*:Covid-19 vakaları yeniden hızlı yükseliş içinde ,bunun da ekonomik aktiviteye etkisini hizmetler PMI verilerinde görüyoruz,buradaki gidişat nasıl olacak...

**:Ukraynadaki savaş uzun sürecek gibi gözüküyor,Rusyanın hedeflerini genişlettiği haberleri geliyor,Ukrayna da batının silah ve ekonomik desteğiyle Rusyaya ağır zayiat vediriyor,Rusya'nın karşı tepkisi olarak avrupanın doğalgazını kesmesine karşı hazırlık yapılıyor.Bunun da avrupa ekonomisini ağır resesyona sokması,petrol,doğalgaz,elektrik ve kömür gibi enerji fiyatlarına astronomik fiyat artışları getirmesi riski var.

***:Politika oluşturucular,para politikasını oluştururken bu hususları da dikkate alacaklar.ABD'de Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinden sonra başkanlık seçimlerine 2 yıl kalmış olacak.İkinci yıl başkanlık seçimlerine 1 yıl kaldığı için Fed üyeleri politik baskı hissedecekleri için hareket alanları daralacak.Bu nedenle Fed'in enflasyon sorununu gündemden çıkarmak için ,kendini politik baskılardan uzak hissedeceği Kasım ayından itibaren 1 yıl süresi var.Ondan sonra radikal kararlar alması zorlaşır.

https://www.paraanaliz.com/2022/yaza...asyon-g-34237/

Bu yazının üç temel iddiası vardır. Birincisi, Türkiye'de parasal genişleme ile yüksek enflasyon arasında çok güçlü bir ilişki vardır. İkincisi, Türkiye'de para arzının genişlemesinden doğrudan kamu otoritesi yani mevcut iktidar sorumludur. Son olarak, yakın dönem para arzı seviyeleri bizlere gerçek enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olabileceğine işaret etmektedir...

Bu yazıya konu olan analizlerden dört temel sonuç çıkarabiliriz:

1- Türkiye'de yüksek enflasyon ile genişleyen para arzı arasında güçlü bir ilişki vardır.

2- Para arzının genişlemesinden Merkez Bankası, kamu bankaları ve doğal olarak bu kurumlara hükmeden mevcut iktidar sorumludur.

3- Tüketici enflasyonunun çıktı başı M3 ile uyumlu geçmiş trendi göz önüne alındığında, mevcut M3 seviyeleri gerçek tüketici enflasyonunun daha yüksek olduğuna bir işaret olarak okunabilir.

4- Üretici enflasyonunun çıktı başı M3 ile uyumlu geçmiş trendi göz önüne alındığında, son dönemde M3'ten daha hızlı büyüyen üretici enflasyonu paranın dolaşım hızının arttığına bir delil olabilir. Yüksek enflasyon döneminde paranın dolaşım hızının artması ekonomik literatürün de onayladığı bir olgudur. Bunun doğal sonucu, çıktı başı M3'ün işaret ettiği tüketici enflasyonu ile TÜİK tarafından açıklanan tüketici enflasyonu arasındaki farkın daha da açılmasıdır. Bu durum, gerçek tüketici enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olabileceği iddiasını güçlendirmekle birlikte açıklanan çıktı seviyesinin (ya da geçmişten bugüne açıklanan reel ekonomik büyüme oranlarının) daha düşük olabileceği yönündeki şüpheleri test edecek ilave çalışmalara bir başlangıç noktası da oluşturabilir.

YORUM:Yazıdaki analizlere genel olarak katılıyorum.Yüksek enflasyonun kaynağı olarak ben de benzer nedenleri dile getiriyorum.Yani hatalı para politikaları nedeniyle yüksek talepten kaynaklanan enflasyon(para arzının reel büyüme oranının çok üzerinde artırılması,negatif reel faizler,gevşek para politikası..).
    Serbest piyasa ekonomisine müdahaleler arz ve talebin doğru seviyelerde kesişmemesi, arzın düşük olması ve arz şokları, tedarik zincirlerinde kırılma, dağıtım kanallarında tekelleşme yüksek enflasyona katkı veren diğer unsurlardır diyebiliriz.Ama en temel nedeninin para arzında patlama olduğu şüphesizdir.

Yani döviz almakla,dövizin fiyatının yükselmesiyle enflasyon yaratılamaz(Para arzını patlatmakla ,dövize gidecek TL'yi de yaratmış olursunuz,döviz alabilmek için önce TL'niz olması gerekir) .Yüksek enflasyon dönemlerinde "hard currency" paralardan birinde pozisyon almak sadece yüksek enflasyona karşı korunma amacıdır.Enflasyon için bir sebep değil,enflasyonun sonucu bir davranış biçimidir.Yüksek enflasyon için gösterilebilecek temel neden, Ekonomi Yönetiminde politika oluşturanların hatalı kararları ve uygulamalarıdır.
    Son düzenleme : deniz43; 25-07-2022 saat: 09:22.

Energy Price Day % Weekly Monthly YoY Date
    TTF Gas
    EUR/MWh
    192.07
    15.46 8.75% 24.64% 48.70% 412.13% 12:40

EU natural gas futures jumped to above euro 190 per megawatt-hour, moving closer to the March record, on concerns about tightening European supplies. Gazprom said it would further reduce flows through the Nord Stream pipeline due to maintenance, delivering only 20% of its capacity, jeopardizing the region's objectives to fill 80% of storage capacity before the next winter heating season.

8. Deniz hocam şöyle bir sorum olacaktı;

Olaki merkez bankası faizleri %30 yaptı diyelim, KKM da hesabı olanlara hemen yansır mı yoksa vade bitimini beklemek zorundalar mı? ya da beklemeyip bozarlarsa ne olur acaba? tşk.
    Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.

Sayfa 1373/2490 İlkİlk ... 3738731273132313631371137213731374137513831423147318732373 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •