Originally Posted by
KaraKemal
ben sıklıkla edirneye giden biriyim, öteden beri yunan-bulgar buraya gelirdi alışveriş için ama özellikle son bir senedir bu alışveriş turizmi adeta patlamış durumda.. yunan avro kullanıyor, bulgar levası da avro peg edilmiş, leva/avro sabit.. temmuz.2022 itibariyle avro/TL kuru geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 74 artmış- aylık ortalamalar bazında.. yunanistan ve bulgaristan kendi içindeki yılık enflasyon rakamları ise yüzde 10 civarında.. bu durumda son bir yılda yunan-bulgar alım gücü yüzde 85 artmış durumda TL olarak..
eğer kimilerinin iddia ettiği gibi yüzde 160 enflasyon varsa, yunan-bulgar nezdinde edirne fiyatları avro bazında yüzde 70 artmış demektir ki, böyle bir şey olsa tek bir yunan-bulgar alışverişle gelmezdi.. yani son bir yılda edirne fiyatları TL bazında yüzde 85 altında bir artış göstermiş olmalı ki, alışveriş için birbirlerini ezerek edirneye koşuyorlar
Geçen pazar Edirne’de, turistlerin yoğun olduğu bölgelerdeydik. Öyle aşırı bir yabancı turlst görmedim, hatta yerli turlst çok daha fazlaydı oransal olarak. Bir ara istila tarzı yabancı yoğunluğu vardı, eser yoktu o görüntülerden.
Hattan en meşhur ciğercilerden birinde yedik, fiyatlar da makul gibiydi(en azından iste göre). TL gereğinden fazla değersiz ise bu fiyatlardan öğle akşam yemeği yemek için bile gelmeleri lazımdı.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri