Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
149,60 10% 1,27 Mr 133,50 / 149,60
36,38 9.98% 249,26 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 191,15 Mn 11,25 / 11,25
12,03 9.96% 253,06 Mn 11,07 / 12,03
3,12 9.86% 62,03 Mn 2,79 / 3,12
11,47 -10.53% 1,50 Mn 10,02 / 12,86
8,15 -9.94% 589,64 Mn 8,15 / 8,99
228,10 -8.69% 1,11 Mr 224,90 / 240,80
130,10 -8.57% 2,56 Mr 128,30 / 152,90
37,04 -7.49% 114,73 Mn 36,04 / 42,00
257,25 1.38% 5,68 Mr 256,25 / 261,50
208,30 5.58% 5,66 Mr 194,90 / 209,80
294,25 -1.26% 5,18 Mr 291,25 / 294,75
43,60 1.16% 3,70 Mr 41,04 / 44,22
2,46 1.65% 3,54 Mr 2,37 / 2,50
17,08 0.89% 300,35 Mn 16,51 / 17,17
68,00 -0.37% 3,35 Mr 66,45 / 68,35
325,50 1.64% 3,36 Mr 323,25 / 328,00
208,30 5.58% 5,66 Mr 194,90 / 209,80
696,00 1.02% 1,68 Mr 681,00 / 699,00
89,00 0% 179,10 Mn 87,35 / 89,30
110,20 0% 71,86 Mn 108,00 / 110,20
325,50 1.64% 3,36 Mr 323,25 / 328,00
27,78 -1.14% 46,92 Mn 27,50 / 27,94
11,32 2.07% 311,82 Mn 10,93 / 11,39
78,90 0.51% 180,76 Mn 77,50 / 79,30

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 1421/2701 ÝlkÝlk ... 4219211321137114111419142014211422142314311471152119212421 ... SonSon
Arama sonucu : 21605 madde; 11,361 - 11,368 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku

...Tablo þöyle gözüküyor:

Tüketici enflasyonu: TUÝK:%79.6;ENAG:%176.04
    Üretici(þirketler) enflasyonu:%%144.61(TUÝK)

-Önce tasarruf edenlerin TL birikimleri çok yüksek enflasyonda %17-%19 mevduat faizi ile reel olarak eritilecek.

-Sonra bankalar hazine tahvillerini çok düþük faizlerle zorunlu olarak almaya yönlendirilerek, halkýn sýrtýndan hazinenin borçlarý çok yüksek enflasyonda eritilerek reel olarak azaltýlacak ve kamunun bol keseden harcama yapmaya devam etmesi için kaynak yaratacak ..

-"Seçilmiþ þirketlere" çok yüksek enflasyon ortamýnda "bedava" sayýlabilecek ucuzlukta kredi verilecek.

-Böylece halkýn tasarruflarý "servet transferi" olarak hazineye ve seçilmiþ þirketlere aktarýlacak.
    ...
    Emeðinize saðlýk sn. deniz43. Ýfade ettiklerinize tamamen katýlýyorum. Sanýrým, bu ülkede yaþayanlarýn çoðunluðu da giderek içine itildikleri sürecin kendi yaþamlarý adýna ne anlama geldiðinin -kimi okuyup yazarak, kimi bizzat sonuçlarýný yaþayarak- bilincine varýyor.

Gerçek çözüm de zaten bu bilincin nicel ve belki de daha önemlisi nitel olarak kazanacaðý boyutta gizli.

Ýzninizle yazýnýzdan yukarýya aktardýðým bölüme ek olarak bir baþka gerçeði dile getirmek istiyorum. Hep birlikte yaþadýðýmýz ve giderek ivmeleneceði, aðýrlaþacaðý belli olan bu süreç, özellikle halkýn kahir ekseriyetini oluþturan düþük ücretli/gelirli kesim için tam bir iþkenceye dönüþtü. Araþtýrma konusu olabilir ve olmalýdýr. Konu servet transferi ile sömürü oraný arasýndaki iliþki ve ülkenin bu baðlamda dünyadaki sýralamasý. Akademik bir çalýþma gerektiriyor.

Burada, ancak oldukça kaba hatlarýyla ve iki temel düzeyde, iki olgudan hareketle sorunun silüeti konusunda fikrimizi paylaþabiliriz. Öyle yapacaðým.

Birincil sömürü ve ilk olgu: Ülkede genel ücretler düzeyi asgari ücret düzeyi ile ve dolayýsýyla TUÝK TUFE ile belirleniyor. Oysa banka ve þirket bilançolarýndan görülüyor ki sermaye tarafý gerçeðe yakýn TUFE ile çalýþýyor. Burada yani birincil düzeyde sermaye tarafýna ücretler üzerinden her zamankinden fazla yoðun bir servet transferi ve dolayýsýyla yüksek sömürü gerçekleþmekte.

Ýkincil sömürü ve ikinci olgu: Son MB düzenlemesi ile banka mevduatý kalýr mý kalýrsa ehemmiyeti olur mu orasý tartýþýlýr ancak mevduat hýzla nispeten daha korunaklý diye KKM'ye kayýyor ve belli ki daha da kayacak. Sonuçta, hazinenin ödeyeceði fark, yani adý faiz olmayan faiz yükü bankalar, yani sermaye lehine artacaktýr. Hazineye binen ilave yük ise, çok açýk, bu ülkede yaþayan ve çoðunluðunu yine emeði ile geçinenlerin oluþturduðu halktan toplanan vergilerden karþýlanacak. Ýþte bu düzeyde bir baþka servet aktarýmý üzerinden ikincil bir sömürü doðmuþ oluyor.

Toplamda gerçekleþen ve sonuç olarak doðan/doðacak sömürü oraný detaylý analiz edildiðinde muhtemelen ülkeyi böyle bir çalýþmada en baþa olmasa da ilk sýralara yerleþtirecektir.

Sürdürülebilir mi? Sanmýyorum, ama bu sorunun yanýtý da baþlangýçta sözünü ettiðim bilince baðlý...
    Ýþte Hendek! Ýþte Devekuþu!

2.  Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku

-Zaman zaman forumda bazý arkadaþlar borsanýn "çok ucuz" olduðunu söylüyorlar ama yabancýlarýn -fiyata bakmadan- kaçmasýnýn nedeni de sýk sýk bu tür ne zaman ne çýkacaðý belli olmayan gece yarýsý kararnameleri.Böyle bir ortamda borsa fiyatlamasýnýn da çok büyük bir iskontoya tabii olmasý son derece normal.Bu nedenle son spekülatif yükseliþ hareketinden sonra borsamýzýn "aþýrý pahalý" hale geldiði düþüncesindeyim.Çünkü içinde bulunulan riskleri yansýtmadýðý,iskonto etmediði görüþündeyim.

ciddi yabancý yatýrýmcýlarýn borsa ile ilgilendiðini düþünmüyorum. bankalar vasýtasý ile borca batýk þirketleri kelepir fiyatlarýna toplama peþinde olabilirler.

dolar üzerinden anlýk fiyatlanan iþler yabancýlarýn iþtahýný kabartýyor.

oteller mantýklý yatýrým olur yabancýlar için. metalleri mamul haline getiren tesislerin cazip olduðunu düþünüyorum. burada bana kýzacak kiþiler olabilir ancak gayrimenkul sektörünün hala cazip bir sektör olduðunu söyleyebilirim, ancak büyük þehirlere projeler deðil yazlýk gibi devremülk gibi projeler daha çok ilgi çekiyor. lojistik sektöründe fýrsatlar bir türlü bitmiyor, hali hazýrda avrupalý firmalar Türkiye' yi ciddi bir pazar olarak görmeye baþladýlar.

borsa ile ilgilenen yabancý yatýrýmcýlarýn %99' nun portföyünde riske edecekleri miktarlarý borsada deðerlendiklerini düþünüyorum. en azýndan emeklilik fonlarýnýn yýllýk faaliyet raporlarýný okuyunca bu izlenime kapýldým. ki onarda zaten riske ettikleri parayý hiç kaybetmeye göze almadýklarý için ülkemize gelmiyorlar dediðiniz sebeplerden dolayý

bizim açýmýzdan ise yabancýlara maraba olma yolunda hýzla ilerliyoruz bu çok üzücü

3. Deniz Bey

sizce dolarin gercek degeri nedir?

4. DW Türkçe
    @dw_turkce
    Almanya'da Merkez Bankasý Baþkaný Nagel, sonbahar aylarýnda enflasyonun çift haneli sayýlara ulaþabileceði öngörüsünde bulundu

Ülkede en son 70 yýl önce çift haneli enflasyon görülmüþtü

5. Sürpriz yok Avrupa para basýyor parasýnýn deðeri düþüyor bundan doðal bir durum olamaz.

Borsa konusunda ucuz diyenlerden biri olarak, borsaya sene baþýndan beri çok ucuz dedim. Sene baþýndaki 100 liram bugün 320 lira olmuþ. Demek ki borsa ucuz derken haklý idim. Haklý olmanýn karþýlýðýný da kazanarak aldý isem problem yok benim açýmdan. Alternatif herhangi bir getiri aracýnda bu oraný yakalayan varsa da helal olsun ben bu iþi yarý profesyonel yapýyorum her gün takip ediyorum hem stratejik hem taktik hem temel hem teknik bütün bilgimi kullanýyorum benden iyisi de elbette vardýr ve olacaktýr hiç ego yapmam helal olsun der geçerim. Biri der ki tek kaðýt aldým seni 5 e katladim, biri der altýn, biri der kredili konut, biri der araba alsat. Sonuçta kazanan her zaman haklýdýr benim için. Benim görevim kendimi ve ailemi korumaya çalýþmak, ülke iyi de yönetilse kötü de yönetilse benim amacým burada karý maksimize zararý minimize etmeye gayret etmek.

Þu an konuþmak gerekirse, borsada çok ucuz kaðýtlar var ama sene baþýndaki gibi elini attýðýn ucuz diyemeyiz. Ederinden iþlem görenler var. Pahalý kaðýtlar var. Genel olarak borsaya artýk ucuz veya Pahalý diyemem. Dönem dönem short pozla portföyü dengeleme giriþimlerim de oluyor - ben iyi hisseleri sectigimden çok emin isem, neden endeks düþerken zarar edeyim diye düþünüyorum, sonuçta endeks düþerken overperform etmem gerekiyor. Edemezsem demek ki seçtiðim hisseler hatalý olmuþ demektir. Yani 100 liralýk hisse varsa 50 - 70 - 100 liralýk da endeks short + Pahalý bazý hisselerden short poz koyarsanýz, temel olarak risksiz poz almýþ oluyorsunuz. Çok zor iþler çok da zor konular bu da ayrý bir meslek o nedenle burada kýsaca bahsettim yani al unut al bekle al ooh 10 sene sonra zenginsin yeri deðil borsa al ve sürekli takip et gerekirse hedge et her bilanço dönemi pozisyon ayarla vs... çok incelikli çok zor bir konu sadece borsa ucuz demek yanýltýcý ve yanlýþ olabilir o nedenle borsa ile ilgili yatýrým düþüncesi olanlara fon tavsiye ediyorum çok iyi fonlar mevcut... Buradan alýnýr mý dediðim gibi Pahalý da demem ucuz da demem Þu an artýk. Ayrýca enflasyon ile gerçekten mücadele edilirse ilk borsalardaki balonlar iner!

Umarým meramim açýk olmuþtur.

Bu arada Deniz hocam, bütün dünyada yüksek enflasyon baþladý gidiyor. Aslýnda 2008 de sanýrým para piyasalarý gerçeklikten koptu, 2020 de ise pandemide basýlan muazzam paralarla bütün dünyada balonlar oluþtu ve bugün bu balonlarý yükselen enerji fiyatlarý ve enflasyon ile insanlýk fark etmeye baþlýyor.

Sizce bu enflasyonist ortam nereye kadar sürdürülebilir? Abd enflasyon ile ilgili herhangi bir önlem almaya niyeti yok gibi. Avrupa daha beter. Çin, Türkiye gibi ülkeler ise enflasyona önlem almak bir yana benzin döküyorlar. Bu þekilde bir gidiþ ekonomik olarak daha önceki hangi yýllara benziyor? 1910'lar olabilir mi?

Alýntý Originally Posted by Kurt73 Yazýyý Oku
    DW Türkçe
    @dw_turkce
    Almanya'da Merkez Bankasý Baþkaný Nagel, sonbahar aylarýnda enflasyonun çift haneli sayýlara ulaþabileceði öngörüsünde bulundu

Ülkede en son 70 yýl önce çift haneli enflasyon görülmüþtü

Alýntý Originally Posted by bisikletci Yazýyý Oku
    Deniz Bey

sizce dolarin gercek degeri nedir?
    Daha önce bu konuda birçok defa yazmýþtým ve rakamlar vermiþtim,son verdiðim rakamýn üzerine bizim enflasyon ile ABD ve Euro bölgesi enflasyonlarýnýn ortalamasýnýn farkýný alýrsanýz oradan dolarýn gerçek deðerini bulabilirsiniz.

Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    Üzerinde çok þey yazýlabilir ama,özet olarak söylenebilecek þey ,ülke ekonomisinin "serbest piyasa ekonomisi" ile artýk hiç bir ilgisinin kalmadýðý,"tam komuta ekonomisine" geçildiði. Kredi faizlerini tanýmlý sýnýrlarýn üstüne yükselttiðinizde çok büyük cezaya tabii hale gelmiþ.

Tablo þöyle gözüküyor:

-Önce tasarruf edenlerin TL birikimleri çok yüksek enflasyonda %17-%19 mevduat faizi ile reel olarak eritilecek.

-Sonra bankalar hazine tahvillerini çok düþük faizlerle zorunlu olarak almaya yönlendirilerek, halkýn sýrtýndan hazinenin borçlarý çok yüksek enflasyonda eritilerek reel olarak azaltýlacak ve kamunun bol keseden harcama yapmaya devam etmesi için kaynak yaratacak ..

-"Seçilmiþ þirketlere" çok yüksek enflasyon ortamýnda "bedava" sayýlabilecek ucuzlukta kredi verilecek.

-Böylece halkýn tasarruflarý "servet transferi" olarak hazineye ve seçilmiþ þirketlere aktarýlacak.

-Bankalar ise bu transfer iþleminin aracýlarý olacak.Yüksek enflasyon ortamýnda bankalarýn da sermayeleri aþýnacak,normalde kar ediyor gözükseler de enflasyon muhasebesine göre zarar edecekler.(Dahasý merkez bankasýnýn bankalarý düþük faizle fonlamasý haftalýk,TL mevduatlarýn vadesi ise 2 ay,tahvil vadeleri ise uzun.Gelecek yýl bir yönetim deðiþikliði olur da faizler yükselirse,yükselen faizlerle çok düþük faizli tahvilleri yýllarca fonlamaya devam etmek bankalarý sallayacaktýr)

-Zaman zaman forumda bazý arkadaþlar borsanýn "çok ucuz" olduðunu söylüyorlar ama yabancýlarýn -fiyata bakmadan- kaçmasýnýn nedeni de sýk sýk bu tür ne zaman ne çýkacaðý belli olmayan gece yarýsý kararnameleri.Böyle bir ortamda borsa fiyatlamasýnýn da çok büyük bir iskontoya tabii olmasý son derece normal.Bu nedenle son spekülatif yükseliþ hareketinden sonra borsamýzýn "aþýrý pahalý" hale geldiði düþüncesindeyim.Çünkü içinde bulunulan riskleri yansýtmadýðý,iskonto etmediði görüþündeyim.

Sonuçlarý ne olur:

-Birikimlerini korumak için halka gayrýmenkul alýmý ya da parasýný "hard currency" cinsinden varlýklarda tutmaktan baþka çare býrakmýyorlar.
    -Bu þekilde bankacýlýk mevzuatýnda oyun devam ederken, sürekli oyunun kurallarýný keyfi olarak deðiþtiren regülasyonlar geldikçe, bankalarýn hissedarlarýnýn yeni sermaye koymasý düþünülemez.Bir süre sonra yüksek enflasyon ile aþýnan banka sermayelerinin kredi verme kapasiteleri de düþecek,iþ dünyasýnýn ihtiyacýný karþýlamakta yetersiz kalacaktýr.
    -Serbest piyasa ekonomisinin olmadýðý ,komuta ekonomisinin olduðu bir yere ne doðrudan yatýrým ne de portföy yatýrýmý gelir, sadece demokrasinin olmadýðý otoriter yönetimlerin olduðu ülkelerden talimatla konjonktürel para giriþleri olabilir.
    Dýþarýdan bir para giriþi olmadýðý gibi içeriden de dýþarýya sermaye çýkýþý olur,bunu da merkez bankasýnýn son yayýnladýðý haziran ayý ödemeler dengesi verisinden görüyoruz.
    Dün yazmýþtým biraz açayým, yeni getirilen kurallarýn önemli sonuçlarýndan biri de bankalarý yüksek miktarda tahvil almaya zorlanmasý.Tahvil faizlerinin enflasyonla korelasyonu yakýn olsaydý ve faizler kendi doðal dengesinde piyasada oluþsaydý bu yüksek miktarda alýmlar önemli bir risk oluþturmazdý.Ama;

iken %16.77'den 5 yýllýk, %16.93'ten 10 yýllýk tahvil almak demek , bankacýlýk sektörünü çok büyük risk altýna sokuyor,ateþe atýyor.Gelecek sene seçimlerde iktidar deðiþse, bu akýl dýþý para politikasý terk edilse o zaman faizler kendi doðal dengesine enflasyon oraný civarýna yakýnsayacak veya bu iktidar döneminde herhangi bir tetikleyici nedenle mesela ödemeler dengesi kriziyle ,ekonomi yönetiminin koyduðu baraj yýkýlýp da faizler enflasyonun üzerine zýplarsa o zaman tüm bankacýlýk sektörü çökme riskiyle karþýlaþýr.
    Bunun örneði hepimizin bildiði Demirbank örneði.Üstelik o zaman tahvil faizleri enflasyonun biraz üzerinde reel,politika faiziyle arasýnda sadece birkaç puanlýk dar bir aralýk vardý.Þimdi ise tahvil faizleriyle enflasyon arasýnda devasa bir uçurum var.Tahvil faizlerinin herhangi bir nedenle enflasyon civarýna zýplamasý bankalarýn elindeki bütün tahvilleri deðersiz bir çöpe dönüþtürür.(Borçlanmak için teminat deðeri kalmayacaktýr)
    Aradan 20 yýlý aþkýn bir zaman geçti,genç arkadaþlar Demirbank niçin battý,nasýl battý aþaðýdaki linkteki yazýyý dikkatle okusunlar ,bankacýlýk sektörünün nasýl bir riskin altýna girdiðini daha iyi kavrayacaklardýr.

https://www.paraanaliz.com/2022/piya...batti-g-23020/

Demir Bank Niye Battý ?
    Son düzenleme : deniz43; 21-08-2022 saat: 06:33.

Alýntý Originally Posted by nosfecagri Yazýyý Oku
    Sürpriz yok Avrupa para basýyor parasýnýn deðeri düþüyor bundan doðal bir durum olamaz.

Borsa konusunda ucuz diyenlerden biri olarak, borsaya sene baþýndan beri çok ucuz dedim. Sene baþýndaki 100 liram bugün 320 lira olmuþ. Demek ki borsa ucuz derken haklý idim. Haklý olmanýn karþýlýðýný da kazanarak aldý isem problem yok benim açýmdan. Alternatif herhangi bir getiri aracýnda bu oraný yakalayan varsa da helal olsun ben bu iþi yarý profesyonel yapýyorum her gün takip ediyorum hem stratejik hem taktik hem temel hem teknik bütün bilgimi kullanýyorum benden iyisi de elbette vardýr ve olacaktýr hiç ego yapmam helal olsun der geçerim. Biri der ki tek kaðýt aldým seni 5 e katladim, biri der altýn, biri der kredili konut, biri der araba alsat. Sonuçta kazanan her zaman haklýdýr benim için. Benim görevim kendimi ve ailemi korumaya çalýþmak, ülke iyi de yönetilse kötü de yönetilse benim amacým burada karý maksimize zararý minimize etmeye gayret etmek.

Þu an konuþmak gerekirse, borsada çok ucuz kaðýtlar var ama sene baþýndaki gibi elini attýðýn ucuz diyemeyiz. Ederinden iþlem görenler var. Pahalý kaðýtlar var. Genel olarak borsaya artýk ucuz veya Pahalý diyemem. Dönem dönem short pozla portföyü dengeleme giriþimlerim de oluyor - ben iyi hisseleri sectigimden çok emin isem, neden endeks düþerken zarar edeyim diye düþünüyorum, sonuçta endeks düþerken overperform etmem gerekiyor. Edemezsem demek ki seçtiðim hisseler hatalý olmuþ demektir. Yani 100 liralýk hisse varsa 50 - 70 - 100 liralýk da endeks short + Pahalý bazý hisselerden short poz koyarsanýz, temel olarak risksiz poz almýþ oluyorsunuz. Çok zor iþler çok da zor konular bu da ayrý bir meslek o nedenle burada kýsaca bahsettim yani al unut al bekle al ooh 10 sene sonra zenginsin yeri deðil borsa al ve sürekli takip et gerekirse hedge et her bilanço dönemi pozisyon ayarla vs... çok incelikli çok zor bir konu sadece borsa ucuz demek yanýltýcý ve yanlýþ olabilir o nedenle borsa ile ilgili yatýrým düþüncesi olanlara fon tavsiye ediyorum çok iyi fonlar mevcut... Buradan alýnýr mý dediðim gibi Pahalý da demem ucuz da demem Þu an artýk. Ayrýca enflasyon ile gerçekten mücadele edilirse ilk borsalardaki balonlar iner!

Umarým meramim açýk olmuþtur.

Bu arada Deniz hocam, bütün dünyada yüksek enflasyon baþladý gidiyor. Aslýnda 2008 de sanýrým para piyasalarý gerçeklikten koptu, 2020 de ise pandemide basýlan muazzam paralarla bütün dünyada balonlar oluþtu ve bugün bu balonlarý yükselen enerji fiyatlarý ve enflasyon ile insanlýk fark etmeye baþlýyor.

Sizce bu enflasyonist ortam nereye kadar sürdürülebilir? Abd enflasyon ile ilgili herhangi bir önlem almaya niyeti yok gibi. Avrupa daha beter. Çin, Türkiye gibi ülkeler ise enflasyona önlem almak bir yana benzin döküyorlar. Bu þekilde bir gidiþ ekonomik olarak daha önceki hangi yýllara benziyor? 1910'lar olabilir mi?
    Enflasyon çift haneli banda sýçrayýnca iþin ciddiyetini fark ederler,gerçek anlamda tedbir almaya baþlarlar,tüm önceliði enflasyonla mücadeleye verirler diye tahmin ediyorum ve temenni ediyorum.

Sayfa 1421/2701 ÝlkÝlk ... 4219211321137114111419142014211422142314311471152119212421 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •