Dün tek tek hesapladım.
Aslında diğer dönemleri de hesaplayıp atacaktım ama çok zaman alıyor üşendim... Bunları tek tek yapacak arkadaş varsa bakabiliriz. Yani çok verimli yılları göz ardı edip direk 10 yılda şu kadar kazandı demek de tam olarak doğru olmuyor, o yüzden ben en verimsiz gördüğüm 2008 ve 2013 yıllarını araştırdım...
Bu yazı 2008 yılında Ereğli almış birinin sonraki yıllar yaşadıklarının özetidir .
2008'de 5000 adet hisse( BU SAYI ADAMI EMEKLİ ETMEZ) alıp, kenara atayım birikim yapayım, dolar ile işim olmaz diyen birisi...
2008 yılı Ocak ayında hisse 10 tl iken 50 bin liralık hisseyi almış, iyi para...
Krizden önce , mayıs ayında hem %36 Bedelsiz bölünmüş, hem de %35 temettü vermiş.
Zaten temettü ve bölünme sonrası tekrar 10 TL'leri görmüş, hisse...
Güzel başlangıç...
Sonra kriz çıkmış, hisse 4-5 tl lere kadar düşmüş, bu arada 2009 da %39,27 bedelsiz daha yapmış... Alan acı çekiyor, hisse tamam bölündü falan ama 4-5 tl lere düştü, bir yıl sonra, hatta bir yıl bile olmadan.
(OYAK NE ZAMAN SATIN ALDI BİLMİYORUM )
2010'da bir şey yapmamış, 2011'de %34 daha bedelsiz vermiş. 2 ay sonra 2011'de 2 ay sonra %28 temettü vermiş...
2012'de %43 bedelsiz ve %14 temettü , 2013 de %13 bedelsiz %3 ve %11 temettü vermiş...
Sonuç olarak 2008'de alınan 5000 adet hisse 25418 adet olmuş, bölünmeler ve temettüler ile alınan hisseler karşılığında.
Bu önemli bir ayrıntı ama aylık alım yok burada... Adam/ Kadın almış yatmış...
5 yıl önce verilen 50000 tl ye karşı 2013'de 2.68 tl fiyattan toplam 68122 tl olmuş para yani 1,36 getiri, bu zaman diliminde dolar 1.17den 2.02 ye yükselmiş %72 getiri. Bu zaman diliminde dolar bazında dayak yemiş Ereğli!
5000 lot fazla bir lot değildi, 5000 lot alan adam, her ay aylık asgari ücret kadar alsaydı 2008-2013 yılları arasında biriktirseydi tablo farklı olurdu diye düşünüyorum, hesaplayamadım... Bence tam biriktirmelik dönemmiş...
Peki ben artık toplamayı bıraktım diye, 50 bin lot ile kendini 2008 başında emekli eden adam neler yaşamıştır bu 5 yılda?
Yani dolar ne olmuş, hektaş ne yapmış, ne yapmamış, dolar bazında kaybetmiş miyim, kazanmış mıyım, ben paramı sonsuza kadar alayım kafam rahat olsun, ben emekliyim diyen birisi... 2008'e kadar biriktirmiş birisi...(dikkat: 2008 öncesi yine ayrı hesaplanmalı, bu adam/kadın hangi şartlarda biriktirdi bu hisseleri, hangi kur seviyelerinden aldı ve ereğli performansı neydi, bunları bilmiyoruz.)
2008'de asgari ücret aylık 670 tl falanmış... Sadece temettü ile 2008'de 16 bin tl ye yakın para ile yani asgari ücretin 2 katı kadar aylık ortalama temettü almış... Bölünmeden elde ettiği hisselere dokunmadım. 2010 da vermemiş bir şey o dönem belki sıkıntı yaşamış olabilir, o zamanda bölünmelerden elde ettiği hisselerin bir kısmını satarak telafi etmiş olmalı... Yani bu 5 yılı bir şekilde elinde 50 bin ve üstü ( bölünmeden kalan )lotlarla idare ederek geçinmiş olması muhtemel...
Evet 2008-2013 arası fiyat dolar bazında geri kaldı ama bu adamı geçindirdi, sürekli bir nakit akışı sağladı hem de en kötü yıllarda. Sonraki yıllar daha rahat 2020 den sonra da adamı süper emekli düzeyine çıkartmış oluyor elindeki hisseler. Bölünmeler falan harcadıklarını da sayarsak belki yine en az 70 bin lotu olmalı...
Bir diğer bakış açısı;
2008'de 50 bin lot veya 20 bin lot alıp, bu zor yıllarda, hisse biriktirilir diyen bir adamın durumunu bilemiyorum, yani 2008'de 50 bin lot veya 15-20 bin lot aldı ve sonraki 5 yıl boyunca ara ara alımlar ve aylık alımlarla hisse topladıysa, bu 5 yıldan sonra daha 2020 gelmeden bu adam, süper emekli olmuş, pandemiden sonrada super emekli *3 olmuştur...
Yani ALLAH ömür versin, uzun yaşayımbir an geliyor, süper emekli kere süper emekli olabiliyorsunuz
![]()
Bu arada 2008-2013 yılı sadece Ereğli'ye özel yıllar değildi, bunu bilmiyorum ama borsa o dönem gerçekten çok ucuzdu, bir çok hisse bu şekilde yerinde saydı, hatta bu süreci pandemiye kadar da uzatabiliriz... Bu ayrı bir tartışma konusu...
Neyse sizlerle bu projeksiyonu paylaşmak istedim, bilgi bombardımanı günlerimiz adına
Not: yoruldum, cümleleri tekrar edit etmedim, ilk hali ile paylaşıyorum..
Yer İmleri