Artan

224,40 10 12:40
43,38 9.99 12:40
46,46 9.99 12:40
59,45 9.99 12:40
88,05 9.99 12:40
Artan Hisseler

Azalan

39,02 -31.54 12:40
9,63 -9.92 12:40
304,00 -9.32 12:40
17,57 -8.82 12:40
1,26 -6.67 12:40
Azalan Hisseler

İşlem

3.204.291.990,36 12:40
3.019.761.418,75 12:40
2.910.312.366,10 12:40
2.538.916.739,60 12:40
2.187.864.357,74 12:40
Tüm Hisseler
Sayfa 1/2 12 SonSon
Arama sonucu : 1530 madde; 1 - 8 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet II

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by hbayburtlu Yazıyı Oku
    Merhabalar,

Yazıda 2022 eurobond gelirleri beyan edilmesi gerekmektedir yazılmış. 70bin aşılma durumu yazılmamış. Acaba aşıma bakılmaksızın beyan edilmesi gibi bir düzenleme mi oldu, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Selamlar
    Merhabalar,

Eurobond vergi konusunu bildiğim kadarı ile toparlamam gerekirse;

1-Eğer başkaca bir menkul kıymet getiriniz yok ise (Kira, temettü vs) , Eurobond geliriniz ilgili yılın gelir vergisi diliminin 2. kademesini ( 2022 için 70k - 2023 150k) aşar ise vergi beyanında bulunmanız gerekir.
    2- Diğer sermaye gelirleriniz ile beraber Eurobond geliriniz 70k'yı aşıyorsa tüm Eurobond gelirinizi beyan etmelisiniz.
    3- Bunların dışında 2022 yılında al-sat işlemi yaptıysanız ve bu işlemlerden bir kar söz konusu ise bunların miktarına bakılmaksızın hepsi beyan edilir.
    4- İtfa sonunda , iskontolu aldığınız Eurobondlarınız nominal olarak size döndüğünde, aradaki farkla ilgili vergi beyanı vermelisiniz.( Enf. ve USDTRY kur farkı hesaplaması yapılarak)
    5- Eğer yurt dışında yerleşik bir bireyseniz üstteki 4 madde sizin için geçerli değildir.

Bir eksik hata var ise düzeltilmesi ricası ile.

Selamlar.

Dostum benim mart 23te vade sonu olan eurobond lar var ve orada yaklasik 1000usd civarinda fark oluyor bunun icin enf ve usdtry hesabi gene o YI-UFE hesabi mi yapmaliyiz

alim yaptigim tarih ocak 2020 idi
    mart 2023 vade sonu ise
    alim 454.08
    satis subat 2023e bakicam
    oranti yapicam

(satis usd kuru x eurobond sayisi) ile (oranti x usd x eurobond sayisi)
    burada cikan deger pozitif ise onu beyan edecegim, dogru mudur

Alıntı Originally Posted by abctrader Yazıyı Oku
    Merhabalar,

4- İtfa sonunda , iskontolu aldığınız Eurobondlarınız nominal olarak size döndüğünde, aradaki farkla ilgili vergi beyanı vermelisiniz.( Enf. ve USDTRY kur farkı hesaplaması yapılarak)
    .
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

3.  Alıntı Originally Posted by servetbey Yazıyı Oku
    Dostum benim mart 23te vade sonu olan eurobond lar var ve orada yaklasik 1000usd civarinda fark oluyor bunun icin enf ve usdtry hesabi gene o YI-UFE hesabi mi yapmaliyiz

alim yaptigim tarih ocak 2020 idi
    mart 2023 vade sonu ise
    alim 454.08
    satis subat 2023e bakicam
    oranti yapicam

(satis usd kuru x eurobond sayisi) ile (oranti x usd x eurobond sayisi)
    burada cikan deger pozitif ise onu beyan edecegim, dogru mudur
    Merhabalar, çok özür dileyerek, sehven ( Enf. ve USDTRY kur farkı hesaplaması yapılarak) kısmı 4. maddeye yazılmış. Ancak bu hesaplama 3. madde yani Alım Satımlarda geçerli.

Eurobond’un itfa’daki anapara kur farkı vergiye tabi değildir. (G.V.K. Madde: 75/5)
    Bononun itfasındaki iskonto tutarını da vergi mevzuatı yönünde "faiz" geliri olarak kabul edilmektedir.

Sizin örnekte; nominal tutarı 10000 USD olan bono 9000 USD alış maliyeti ile alınmışsa vadede 1000 USD gelir olacaktır. Itfa tarihindeki MB döviz alış kurunu 19 olarak alırsak 19.000 TL faiz geliri elde etmiş sayılacaksınız.

Saygılar.
    Son düzenleme : abctrader; 22-01-2023 saat: 15:29.

Bu 19liradan bin usd esittir 19bin tl bizim 150bin limit altinda kaldigi icin sifir beyan mi edelim.
    yoksa bu 19bin kesinlikle beyan edilir burada limit yoktur mu kabul edelim

Yani ilk dilim olan 19000 x 0.15 ten 2850tl kesinlikle vergi verilir mi algilamaliyiz

Alıntı Originally Posted by abctrader Yazıyı Oku
    Sizin örnekte; nominal tutarı 10000 USD olan bono 9000 USD alış maliyeti ile alınmışsa vadede 1000 USD gelir olacaktır. Itfa tarihindeki MB döviz alış kurunu 19 olarak alırsak 19.000 TL faiz geliri elde etmiş sayılacaksınız.

Saygılar.
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

5.  Alıntı Originally Posted by servetbey Yazıyı Oku
    Bu 19liradan bin usd esittir 19bin tl bizim 150bin limit altinda kaldigi icin sifir beyan mi edelim.
    yoksa bu 19bin kesinlikle beyan edilir burada limit yoktur mu kabul edelim

Yani ilk dilim olan 19000 x 0.15 ten 2850tl kesinlikle vergi verilir mi algilamaliyiz
    Merhaba, benim fikrim bunun da bir faiz geliri olarak sayildigi icin o donemdeki tum eurobond gelirlerinizi toplayip ( mevcut kupon gelirleri + itfa geliri) ilgili donem sinirini asip asmadigina gore hareket etmek.

Halihazirda kur farkini gormem diyen devlet bunu da faiz geliri olarak sayarim dedigi bir seyi yanimiza kar birakacigini sanmam.

Sevgiler.

SM-M215F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık kendi kafanın aydınlığı kadardır.

6. Arkadaşlar,

Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Cevap veren arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Benim konut kira gelirim olduğu için 2017 yılından beri kira geliri beyannamesi verip vergimi ödüyorum. 2022 yılı için de mart ayında gene konut kira geliri beyannemesi vereceğim. Ancak, 2022 yılı içinde Eurobond aldığım için kupon ödemesi gelirim oldu. Bu Eurobond kupon ödemesi gelirini mart ayında zaten vereceğim kira geliri beyannamesine eklemem gerekiyor mu?

2022 yılı Kira geliri: 48.000 TL (kırk sekiz bin)
    2022 yılı Eurobond Kupon ödemesi geliri: 15.200 TL (on beş bin)

Çok teşekkürler.

Selamlar,

Alıntı Originally Posted by halkar Yazıyı Oku
    Arkadaşlar,

Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Cevap veren arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Benim konut kira gelirim olduğu için 2017 yılından beri kira geliri beyannamesi verip vergimi ödüyorum. 2022 yılı için de mart ayında gene konut kira geliri beyannemesi vereceğim. Ancak, 2022 yılı içinde Eurobond aldığım için kupon ödemesi gelirim oldu. Bu Eurobond kupon ödemesi gelirini mart ayında zaten vereceğim kira geliri beyannamesine eklemem gerekiyor mu?

2022 yılı Kira geliri: 48.000 TL (kırk sekiz bin)
    2022 yılı Eurobond Kupon ödemesi geliri: 15.200 TL (on beş bin)

Çok teşekkürler.

Selamlar,
    Bu Eurobond kupon ödemesi gelirini her ikisinin toplamı 70k TL tutarını geçmediği için eklemenize gerek yok.
    Toplam 70k'yı geçseydi eklenecekti diye biliyorum.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

8.  Alıntı Originally Posted by abctrader Yazıyı Oku
    Merhabalar,

1-Eğer başkaca bir menkul kıymet getiriniz yok ise (Kira, temettü vs) , Eurobond geliriniz ilgili yılın gelir vergisi diliminin 2. kademesini ( 2022 için 70k - 2023 150k) aşar ise vergi beyanında bulunmanız gerekir.
    2- Diğer sermaye gelirleriniz ile beraber Eurobond geliriniz 70k'yı aşıyorsa tüm Eurobond gelirinizi beyan etmelisiniz.
    3- Bunların dışında 2022 yılında al-sat işlemi yaptıysanız ve bu işlemlerden bir kar söz konusu ise bunların miktarına bakılmaksızın hepsi beyan edilir.
    5- Eğer yurt dışında yerleşik bir bireyseniz üstteki 4 madde sizin için geçerli değildir.

Bir eksik hata var ise düzeltilmesi ricası ile.

Selamlar.
    Herkese merhaba,

Yeni üye oldum ama formu bir yılı aşkın süredir hemen her gün takip ediyorum. Affınıza sığınarak sorum şudur:

Kirada bir evim var ancak ben de kirada oturuyorum. Gerçek usul kira beyanı yaptığım için ödediğim kira aldığımdan fazla olduğundan vergi ödemiyorum. Son mesajlarda bahsedildiği üzere Eurobond gelirinde vergi beyan limiti için kira gelirinin de dikkate alınması gerekli.

Acaba benim durumumda kira da ödediğim için beyan ettiğim ancak vergi vermediğim kira gelirini bu yılki sınır olan 70.000 TL'den düşmeli miyim?

Saygılarımla...

Sayfa 1/2 12 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •